A Quimby együttes koncertjével 2012. szeptember 7-én megnyílt az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán. Az idei rendezvény különlegessége volt a szeptember 8-ai Operália, melyen a Plácido Domingo's Operalia 2012 Peking operaversenyen helyezést elért fiatal énekesek adtak ingyenes koncertet a Pirogránit udvaron.

 

A Quimby együttes koncertjével 2012. szeptember 7-én megnyílt az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán. Az idei rendezvény különlegessége volt a szeptember 8-ai Operália, melyen a Plácido Domingo's Operalia 2012 Peking operaversenyen helyezést elért fiatal énekesek adtak ingyenes koncertet a Pirogránit udvaron.

 

Először jár Pécsett a kanadai Socalled, és a francia Fantazio, egy Spanyolországból érkező csoport pedig a Guixot de 8 kreatív játékaival ismerteti meg a városlakókat. A fesztivál ideje alatt szeptember 7-23. között 72 program 665 fellépője várja a látogatókat.

Az I. Zsolnay Fesztivál ideje alatt népszerű Gyárturisták színház programon az Örökség Fesztivál alatt is lesz rendhagyó idegenvezetés a Cabaret Kutuzov tagjaival.

A fesztivál második hétvégéjén, a Kulturális Örökség Napjainak rendezvényein az érdeklődők pedig sok érdekes örökségpedagógia program közül válogathatnak, valamint ezen a két napon este 18.00 és 22.00 óra között ingyenesen lehet megtekinteni a Zsolnay Kulturális Negyed állandó tárlatait.

A Fesztivál részletes programja a www.oroksegfesztival.hu oldalon megtekinthető.

 

Az Örökség Fesztivál idén egy budapesti fesztivált is vendégül lát – az Art Moments vizuális művészeti fesztivál összesen 6 kiállítással, több zenei programmal és filmvetítésekkel tovább gazdagítja majd a programok sorát. Az Art Moments fókuszában idén olyan művészeti platformok állnak, amelyek aktuális társadalmi és kulturális kérdésekre reflektálnak egy fiatal művészgeneráció orgánumán keresztül.

 

Az Art Moments Fesztivál vendégprogramjai az Örökség Fesztiválon

Zsolnay Kulturális Negyed, 2012. szeptember 14-30.

Az idei évben az ART MOMENTS Vizuális Művészeti Fesztivál fókuszában olyan művészeti platformok állnak, amelyek aktuális társadalmi és kulturális kérdésekre reflektálnak egy fiatal művészgeneráció orgánumán keresztül. Gombold újra, Spicy Collection, COLORS, L'Onda/A hullám, Sejt- az FKSE művészeinek csoportos kiállítása, reflex:attack, A Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) Intermédia Tanszék hallgatóinak kiállítása, Kamikaze Scotsmen koncert, Roma Hungaricum, Anez szerepel a kínálatban.

 

„Az ember. A folyó. A Duna-menti országok festői"

Zsolnay Kulturális Negyed – Pécsi Galéria M21, 2012. szeptember 7. – október 13.

Bemutatni a Duna menti országok fiatal képzőművészeinek alkotásait, ezzel a céllal indult a Baden-Württembergi Tudományos, Kutatási és Művészeti Alapítvány, az Ulmi Duna Iroda és az Ulmi Dunamenti Sváb Központi Múzeum projektje. A végeredmény egy vándorkiállítás lett, mely a nagy folyam mentén élő és alkotó fiatal (18 művész 10 országból) művészek látomása a folyamról, a jelenről és a múltról. Somody Péter pécsi festő válogatásának köszönhetően két tehetséges pécsi művész, Bajor Zita és Gnándt Ferenc is bemutatkozik.

 

A programsorozat része a XVI. Európai Bordalfesztivál és II. Villányi Prémium Bormustra. 2012. szeptember 21-23.

Finn, olasz, szlovák és szlovén férfikar is fellép a szeptember 21. és 23. között megrendezett XVI. Európai Bordalfesztiválon. A külföldi fellépőkhöz Magyarországról a Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara és a Siófoki Férfi Dalkör csatlakozik. A különleges esemény gálaestjén villányi prémium bormustra is lesz a Kodály Központban.

 

A művészeti vezető Dr. Lakner Tamás által megálmodott fesztivál egyedisége a témában és a résztvevőkben rejlik: a Bordalfesztivál Európa – s talán az egész világ – egyetlen bordalokat bemutató és kizárólag férfikarok és férfi vokálegyüttesek számára meghirdetett eseménye. A Bordalfesztivál 1993 óta kerül megrendezésre minden év szeptemberében a Pécsi Férfikar Alapítvány szervezésében.

A fesztivál alapját a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse és a témához szerencsésen párosuló Pécshez közeli és kitűnő borairól méltán híres Villányi borvidék adták, valamint a felismerés és a tény, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul és a férfikari mozgalomnak szüksége van a hivatalos versenyek mellett egy felszabadult, baráti hangulatú fesztiválra.

A fesztivál programja hagyományosan Villánykövesden, a Batthyányi Pincében megrendezésre kerülő megnyitóval indul, melyet a résztvevő kórusok villányi pincekoncertjei, valamint a villányi Diófás téren adott „Népek bordalai" című szabadtéri koncertje követ.

Szombaton, szeptember 22-én kiemelt rendezvényekkel folytatódik a fesztivál: 16:30-18:30 között kerül megrendezésre a II. Villányi Prémium Bormustra és 19:00 órakor kezdődik a Bordalfesztivál Gálaestje a Kodály Központban. A tavalyi sikert követően idén 20 villányi borász mutatja be egy-egy prémium borát. A rendezvény célja, hogy a legjobb helyen a legjobb borokat mutassa be, valamint a minőségi borfogyasztást népszerűsítse.

 

A gálaest idei fellépői a fesztivál résztvevőkön kívül kiegészül a Zengő Együttessel, a Szélkiáltóval és az Ércbányász Koncertfúvós Zenekarral. A mindeddig nagyon sikeres és örömmel teli gálaestek méltó folytatásának ígérkezik az idei rendezvény. Vasárnap délelőtt a résztvevő kórusok a Villány-Siklós Borút településein adnak matiné koncerteket, délután 15:00 órától pedig a Bor és Dal Ünnepe keretében részt vesznek a Kossuth térről induló és a Széchenyi térre érkező felvonuláson a Mecsek Táncegyüttessel és különböző borrendekkel együtt, majd szabadtéri koncertet adnak a Széchenyi téren.

Szervező: Pécsi Férfikar Alapítvány, Villány-Siklós Borút Egyesület

Társszervező: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

 

A XVI. Európai Bordalfesztivál résztvevői:

Coro Alpino Monte Caviojo (Arsiero, Olaszország)

Korson Mieslaulajat (Vantaa, Finnország)

"Pro Cultura" Férfikar  (Fülek, Szlovákia )

Domen Énekeggyütes (Ljulbljana, Črnuče – Szlovénia)

Siófoki Férfi Dalkör

Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara

 

Belépőjegyek ára

Kóstolójegy: 3000 Ft

Koncert borkóstolóval: 3500 Ft

Koncert I. rendű: 1800 Ft

Koncert II. rendű: 1000 Ft

Jegyek elővételben a jegymester.hu oldalon és az ismert jegyirodákban kaphatók.

www.winesongfestival.hu

www.villanyiborvidek.hu

 

Az Örökség Fesztivál – Pécsi Napok rendezvénysorozat legtöbb programjára és a helyszínként szolgáló Zsolnay Kulturális Negyedbe a belépés ingyenes! A Pirogránit udvar és a Kodály Központ egyes zenei programjai viszont kizárólag belépőjegy megvásárlásával látogathatók. Ezekről a programokról bővebben a fesztivál műsorfüzetében és a www.oroksegfesztival.hu oldalon található információ. A Zsolnay Kulturális Negyed belépődíjas kiállításaira a díjmentesség nem vonatkozik.

 

A Zsolnay Kulturális Negyed a megszokott időben (délelőtt 9 órától éjjel 1 óráig), vagy a rendezvények végéig tart nyitva.

A Zsolnay Kulturális Negyed akadálymentesített. Az akadálymentesített útvonalakról a Látogatóközpontban és az északi Infopontban (Ledina-kapu) dolgozó kollégáink adnak részletes felvilágosítást. A Látogatóközpont épületében és a Bóbita Bábszínházban pelenkázó is található.

 

A Zsolnay Kulturális Negyed közterein ingyenes vezeték nélküli internet szolgáltatást biztosít a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. A hálózat neve: Zsolnay Negyed Hotspot

 

A Zona Mensa és Diákközpont, valamint a Zsolnay Étterem változatos ételekkel, az ArTér Kávézó és Társalgó, a Café Griff és a BÁRcsak Kávézó pedig finom kávékkal, teákkal, szendvicsekkel, süteményekkel, szörpökkel várja vendégeit.

 

A Zsolnay-Sipőcz Házban a helyi gasztronómia különlegességei közül lehet válogatni, az a csokoládékülönlegességeket kínáló Csoko-Láda és a kézműves cukorkákat árusító, készítő Látvány Nosztalgia Cukorkaboltban édességekkel várják a látogatókat. A Signo Galériában rengeteg kézműves terméket, a Frank Adél és Gant Pécsi Kesztyű Látványműteremben iparművészeti ruhákat, pécsi kesztyűket lehet vásárolni.

 

Örökség Fesztivál – Pécsi Napok

Zsolnay Kulturális Negyed, 2012. szeptember 7-23.

 

www.oroksegfesztival.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük