A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány ismét megrendezi a Gallery Weekend Budapest szeptemberi galériás fesztiválját, Budapest Főváros Önkormányzata kiemelt támogatásával.

 

A Kortárs Galériák Egyesülete és a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány ismét megrendezi a Gallery Weekend Budapest szeptemberi galériás fesztiválját, Budapest Főváros Önkormányzata kiemelt támogatásával.

 

2016. szeptember 10-11-én eljön ismét a budapesti kortárs kereskedelmi galériák szezonnyitó fesztiváljának az ideje. Idén is színes programokkal várjuk a közönséget közel 20 helyszínen. A kiállítók között találjuk – többek között – a konceptuális művészet egyik nagy klasszikusát, Halász Károlyt, illetve olyan középgenerációs konceptuális nőművészeket, mint Csáky Marianne, Benczúr Emese, Eperjesi Ágnes vagy az észt Marge Monko. A GWB-ben minden műfaj megtalálható a figurális festészettől (Bodoni Zsolt, Moizer Zsuzsa, Losonczy István) az absztrakción át (Keserü Károly) a konceptuális művészetig (Kokesch Ádám, Tibor Zsolt, Szabó Dezső, Felsmann István, Trapp Dominika). A fiatal magyar nemzedéket erősítik a friss ízt hozó kelet-európai vendégkiállítók, közöttük a szerb Vladimir Miladinović, az észt Anu Vahtra és a cseh Klára Hosnedlová. A fotó különféle irányzatai és nemzedékei – Vető Jánostól Dobos Tamásig – egészítik ki a gazdag képzőművészeti programot.

 

A résztvevő, nemzetközi színvonalon dolgozó galériák most is a főváros legjobbjai közül kerülnek ki: acb Galéria, Art+Text Budapest, Chimera-Project, Deák Erika Galéria, Horizont Galéria, INDA Galéria, Kisterem, Knoll Galéria, Molnár Ani Galéria, Galéria Neon, NextArt Galéria, TRAPÉZ, Várfok Galéria, VILTIN Galéria és Vintage Galéria.

 

NYLON DISCOTHEQUE

 

A kereskedelmi galériák kínálatához idén is társul egy csoportos kiállítás a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által működtetett Budapest Projekt Galériában.

 

Amikor a '80-as évek mintázatai találkoznak a táncparketten a posztinternetes szép új világ ipari trash esztétikumával. A helyszín a Weekend House, hiszen egy hétvégére erejéig a Kossuth Lajos utcai Budapest Projekt Galéria átalakul nyaralóvá, hogy otthon adjon a szezon egyik legizgalmasabb képzőművészeti kavalkádjának, a Nylon Discotheque-nek.

 

A Nylon Discotheque egy különleges csoportos kiállítás, amit a GWB-n résztvevő legjobb budapesti galériák legjobb művészei közül válogatott össze Rieder Gábor kurátor, a GWB művészeti igazgatója. A tematikai spektrum egyik térfelét a legfrissebb kortárs képzőművészeti tendenciák jelölik ki: a posztdigitális kor indusztriális nyersanyagokra és késztermékekre rezonáló installációi és falképei. Közöttük magasodik Keresztes Zsófia – külön a kiállításra készült – bizarr alkotása, az ezernyi kórházi műanyagcsőből épített plasztik konstrukció. Körös-körül műanyag hálók, ragasztószalagok, gumigyémántok és 3D-s animációk felelgetnek neki. Mindeközben a spektrum másik felén megelevenedik a felfedezés küszöbén álló évtized, a '80-as évek, pecsételt tekercsképeken, fújt papírokon, posztmodern mintákon és new waves színrobbanásokon. Az infúziós csőtől az UV-festékig, majd vissza, a narancssárga védőrácstól az újhullámos napszemüvegekig. Ez a Nylon Discotheque.

 

Keresztes Zsófia főinstallációjának létrejöttét a B. Braun támogatta.

 

A GWB kiemelt támogatója Budapest Főváros Önkormányzata és a B. Braun. Együttműködő partnerünk a Magyar Kortárs Művészeti Galériák Országos Egyesülete és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. A GWB szerezője a Kreatív Platform Kortárs Művészeti Alapítvány.

 

www.galleryweekendbudapest.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük