2016. július 4-étől újabb 500 millió forintos keretösszeggel készülékenként akár 45 000 forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében a hűtő- és fagyasztóberendezések cseréjéhez.

2016. július 4-étől újabb 500 millió forintos keretösszeggel készülékenként akár 45 000 forint vissza nem térítendő támogatást biztosít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében a hűtő- és fagyasztóberendezések cseréjéhez.

A szóba jöhető választék zavarba ejtő, ezért néhány fontos kérdés tisztázásával segítünk abban, hogy mindenki az igényeinek megfelelő készüléket vihesse haza. Egy igazán energiahatékony készülékkel ugyanis évente több tízezer forintot spórolhatunk az áramszámlán, de az sem lényegtelen, hogy hány év garanciát vállal a gyártó, mennyire zajos a hűtő, mennyire jól variálható a belső tér, vagy kell-e állandóan az időpazarló leolvasztással bíbelődni.

Energiatakarékosság

A CECED Magyarország és a GfK Hungária felmérése szerint Magyarországon a tíz év körüli hűtők átlagosan évi közel 400 kilowattórát fogyasztanak, az ennél is régebbi gyártmányok fogyasztása pedig ennek akár duplája is lehet. „Ez azt jelenti, hogy a tizenéves gépet egy mindössze 149 kWh-t fogyasztó, alulfagyasztós A+++ kategóriásra lecserélve az éves áramszámlánk mintegy 10 000 forinttal lehet kisebb, az ennél is idősebb hűtőtől megválva pedig közel 30 000 forint megtakarítás adódik" – hívja fel a figyelmet Filipova Brigitta, az LG Electronics Magyarország Kft. szakértője. Könnyen kiszámolható, hogy egy új, energiatakarékos hűtőszekrény alig néhány év alatt behozza az árát – főleg, ha az állami támogatást is sikerül igénybe vennünk -, ha pedig az a kérdés, hogy A+ vagy A+++ energiaosztályú hűtőt vegyünk-e, egyértelmű a válasz.

Az LG legújabb hűtőinek fejlett inverter lineáris kompresszora akár 32 százalékkal is képes csökkenteni a készülék energiafogyasztását a hagyományos kompresszorral ellátott hűtőkhöz képest. Az LG innovatív kompresszora ráadásul csak egy súrlódási ponttal rendelkezik szemben a hagyományos kompresszorokkal, így megbízhatóbban, tartósabban és halkabban üzemel. A zajtalan üzemelés előnyeit a leginkább azok fogják élvezni, akik amerikai konyhás lakásban élnek.

A kormany.hu-n megjelent tájékoztatás szerint a vissza nem térítendő támogatás mértéke az új hűtőgép vagy fagyasztógép vételárának 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 000 forint, A++ energiaosztály esetén 35 000 forint, míg A+++ energiaosztályú háztartási nagygép esetén maximum 45 000 forint. Az ügyfélkapus regisztrációval rendelkező nyugdíjasok és nagycsaládosok a pályázati portálon keresztül, elektronikus úton nyújthatják be támogatási kérelmeiket 2016. július 4-jétől a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig. Amennyiben marad rendelkezésre álló forrás, úgy 2016. július 6-tól más magánszemélyek is pályázhatnak, ha korábban nem cseréltek háztartási gépet a pályázat keretében. A pályázati útmutató megtekinthető a www.kormany.hu illetve a https://hgcs-2016.nfsi.hu/ oldalon.

Ki akar küzdeni a jegesedéssel?

Az összes LG  hűtőszekrényben megtalálható Total No Frost rendszer azt jelenti, hogy sem a hűtőtérben, sem a fagyasztóban sincs jegesedés, ami rontaná az energiahatékonyságot. Ez egyúttal az életminőségünkre is jótékonyan hat, hiszen ha nincs jegesedés, arra sincs szükség, hogy rendszeresen leolvasszuk a gépet, tehát nem kell erre pazarolni az értékes a szabadidőnket.

Variálható belső tér – legyen hely a legnagyobb fazéknak is!

Tény, hogy sok hűtőszekrényben nem lehet praktikusan elhelyezni a nagyobb edényeket, fazekakat, magasabb palackokat, így gondot jelent a nagyobb mennyiségben elkészült ételek tárolása. Célszerű tehát olyan készüléket választani, amelyet könnyen variálható, összehajtogatható polcrendszerrel láttak el. Az LG legújabb modelljeit például egy két lépcsőben összecsukható polccal, valamint egy nagyméretű fagyasztó zónával szerelték fel, további hasznos kiegészítőként ráadásul egy beépített bortartó állvánnyal is rendelkezik. Nem mellékes persze az sem, hogy az új hűtő hogyan illeszkedik a konyhánkba. A fém dekorcsíkkal ellátott, edzett üvegből készült polcokkal és a letisztult külső kijelzővel együtt az LG dizájncsapata által megalkotott új hűtőszekrény-család kiválóan illeszkedik bármely konyhai enteriőrbe.

Minden élelmiszert a megfelelő helyre

A takarékosság és a környezetkímélő életmód fontos eleme, hogy elkerüljük az élelmiszerpazarlást, vagyis a lehető legkevesebb ételünk végezze a kukában csak azért, mert már nem elég friss. Magyarországon is vásárolhatunk már olyan hűtőszekrényt, amely minden különböző élelmiszert a nekik ideális mikroklímán tart, beleértve az adott rekesz hőmérsékletét és páratartalmát, hiszen más körülmények között célszerű tárolni a friss húsokat, mint a friss zöldségeket.

Ilyen megoldás például az LG NatureFRESH rendszere, amely három sokoldalú funkcióból áll, a FRESHBalancerből, a FRESHConverterből és a NatureFRESH hűtési rendszerből. A FRESHBalancer funkció – a páratartó zöldésgrekesszel és az állítható tömítésekkel együtt – lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beállítsák a gyümölcs- és zöldségtároló fiókok páratartalmát. A FRESHConverterrel a húsok, halak és zöldségek tárolására hozhatunk létre egyedi, ideális hőmérsékletű zónát. A Total No Frost technológiával együtt a NatureFRESH hűtési rendszer azzal biztosítja az egyenletes hőmérséklet-szabályozást, hogy a hűtőszekrényben lévő hideg levegőt a polcok között keringeti.

Az LG újdonságai – akár vízadagolós kialakításban is – 2016 júniusától folyamatosan érkeznek számos különféle energiaosztályban, színben és kapacitásban.

 http://lg.com/hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük