Itt van az ősz, itt van újra…

…és itt vannak a programok is. Azt hiszem szeptember lévén nem meglepő, ha a legfőbb szerep a szőlőé, a szüreté, a finom boroké.

 

…és itt vannak a programok is. Azt hiszem szeptember lévén nem meglepő, ha a legfőbb szerep a szőlőé, a szüreté, a finom boroké.

 

Róza napi szüretnyitó; szeptember 04.; Badacsony; www.szegedyrozahaz.hu; A szüretet követő első mustkóstolást szürethez kötődő versek előadása, korabeli énekek és hangszeres zeneszámok kísérik, és a szürethez kötődő néptánc csokor előadása egészíti ki. A rendezvénysorozat keretén belül bemutatásra kerül a híres badacsonyi ürmös bor, amit mind a mai napig Szegedy Róza receptje alapján készítenek.

 

II. Fonyódi Harcsafesztivál; szeptember 05. – 07.  ; www.fonyod.hu; Gaszronómiai és kulturális rendezvény három napon keresztül, Fonyód több helyszínén (horgászverseny, főzőverseny, gasztro-show, folklór és könnyűzenei programok).

 

2. Nemzetközi Verkli Fesztivál; szeptember 06. –   07.; Keszthely; www.keszthely.info.hu; 2013-ban, első alkalommal, több mint 70 résztvevővel került megrendezésre a Nemzetközi Verkli Fesztivál. A fellépők zömében Németországból, Ausztriából, Svájcból, Lengyelországból és Csehországból, valamint Magyarországról érkeztek. A fesztivál 2 napja alatt verkli muzsikától volt hangos a Fő tér és a Sétáló utca, amit a korhű ruhába öltözött zenészek még énekkel, báb bemutatóval, jazz-verkli koncerttel színesítettek. 2014-ben is hasonló létszámú résztvevővel és még nagyobb érdeklődéssel számolnak.

 

Györöki Szüret, XII. Halászléfőző fesztivál; szeptember 06.; Balatongyörök; www.balatongyorok.hu ; A falu főutcáján végigvonuló vidám, jelmezes szüreti felvonuláshoz bárki csatlakozhat. A menet levonul a Balaton-partra, ahol a szabadtéri színpadnál kihirdetik a délelőtt elkezdődött halászléfőző-verseny eredményeit, majd kezdetét veszi az önfeledt szórakozás. A műsorban a népzene, néptánc mellett egyéb zenés produkciók is helyet kapnak.  A napot utcabál zárja.

 

Szüreti napok; szeptember 11. – 14.; Tihany; www.tihany.hu; A hagyományos Tihanyi Szüreti Napok régi múltra tekintenek vissza, melynek programjai a szezon meghosszabbítását célozzák, igazi látványosságot kínálva az idelátogató turisták számára. Ez a nap a mulatozásé, a néptáncosok menettánca, az Asszonykórus dalolása a menetben olyan látványosság, amelyek gazdagítják a felvonulást. Ezen a programon minden tihanyi részt vesz, de mellettük a turisták sokasága igazi nemzetközi kavalkádot jelent.

 

Folyékony Szerelem – Badacsonyi Szüret; szeptember 12. – 14.; www.badacsonyiprogramok.hu; A legszebb hagyományok közé tartozik a badacsonyi szüret, ami a „legfényesebb", „legmulatságosabb" volt Magyarországon már a XVIII. és a XIX. században is. Idén 50. alkalommal kerül megrendezésre. A jubileumi rendezvény fő műsorszáma a szüreti felvonulás vasárnap, amelyen a hagyományos ökrös fogat mellett felvonulnak az ország idelátogató borrendjei, a környékbeli települések képviselői, Badacsonytomaj civil szervezetei, a város iskolája, óvodája, vállalkozó szellemű lakosai.

 

Szüreti szőlőkapkodó; szeptember 13.; Zalakaros; www.zalakaros.hu; A rendezvény hagyományos szüreti felvonulással kezdődik, ahol a különböző zalakarosi szervezetek vonulnak fel Zalakaros utcáin, illetve a Karos táncegyüttes szórakoztatja a közönséget. Minden évben a legfinomabb zalakarosi szőlőkből lehet kóstolni. A rendezvény téren végül hagyományos szüreti bál veszi kezdetét egészen éjfélig.

 

Két medencét egy csapásra geotúra; szeptember 13.; Mindszentkálla; www.geopark.hu; Ez a Káli-medencéből induló, majd a Tapolcai-medencébe átvezető geotúra hihetetlen gazdagságban vonultatja fel a bazaltok színes világát. Felfedezhetjük a Pannon-tavat idéző Kula-domb csíkos homokfalát az előtte heverő, vasas oldatok által vörösre festett miniatűr megkövesedett élőlényekkel, majd feltekinthetünk a Hajagos bazaltbányájának gigantikus „gázbuborék-szarkofágjaira". Ugyanitt találkozhatunk a „fröccsöntött bazalt", vulkanológus körökben peperit névre hallgató kőzetkülönlegességgel, állhatunk egyik lábunkkal a Tapolcai-, másikkal a Káli-medencében egy különlegesen lenyűgöző kilátóponton, és randevúzhatunk a jégkorszak „vizsga remekeként" ránk hagyott kőfolyásával…

 

Gyenesdiási Szüreti Vígasságok, szeptember 13.; www.gyenesdias.info.hu; Ünnepi préselés a Darnay pincénél felállított présen Vidám szüreti felvonulás a pincétől a Diási Történelmi Emlékparkon keresztül, majd a Madách utcán a Kárpáti korzóig Folklórműsorok, népművészeti és kézműves bemutató, must- és borkóstoló, birkagulyásfőzés, este zene a Kárpáti korzón.

 

Magyar Dal Napja; szeptember 13. – 14.; Hévíz; www.heviz.hu; Az először 2008-ban megrendezett esemény mára már egyedi, izgalmas programmá nőtte ki magát, mind Budapesten, mind vidéki helyszíneken több órás koncertekkel tisztelegnek e napon. Hévízen nemcsak szeptember 14-én ünnepelhetjük a Magyar Dal Napját, hanem már előtte szombaton is megszólalnak a hangszerek a Nagyparkolóban felállított színpadon. A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

 

12. Keszthelyi Táncpanoráma; szeptember 18. –    20.; www.balatonszinhaz.hu; A Keszthelyi Táncpanoráma a Balaton Színház 2002-es átadása óta az őszi hónapokban kínál tartalmas kikapcsolódási lehetőséget a táncművészet szerelemeseinek. Keszthely és a Nemzeti Táncszínház szoros együttműködése révén Magyarország legjobb táncegyüttesei és szólótáncosai fordultak meg a városban a kezdetek óta. A több napon át tartó rendezvény a táncművészet különböző műfajait vonultatja fel évről évre. A klasszikus és a modern balett előadásoktól kezdve, a néptánc bemutatókon át egészen a tangó, vagy épp a flamenco estekig láthatott magas színvonalú előadásokat a rendezvény közönsége.

 

Romantikus Reformkor; szeptember 19. – 21.; Balatonfüred; www.balatonfured.info.hu; Az élő történelem órán minden a reformkorról szól: a zenei és az irodalmi műsorok különböző helyszíneken, sportbemutatók vagy a korabeli szórakozási lehetőségek, mint a barokk bemutatója.  A megidézett kor történelmi jellegzetességénél – csak Füredre jellemző momentumainál fogva egyedülálló és utánozhatatlan programot és miliőt kínál.

 

III. Burgonya nap; szeptember 20.; Gyenesdiás; www.gyenesdias.info.hu; Minden, ami burgonya: burgonyás különlegességek, keszthelyi burgonyafajták bemutatása, szaktanácsadás, kedvezményes vásárlási lehetőség a Pannon Egyetem, Agrártudományi Centrum, Burgonyakutató Intézetének közreműködésével, főzőverseny, szórakoztató műsorok.                               

 

Tökfesztivál; szeptember 27.; Balatonalmádi; www.balaton-almadi.hu; Az őszi terményeket is felvonultató vásáron a gyerekeket póni lovaglás, játszóház, töklámpás faragás, ételkóstoló, zenebohóc és bűvész várja. A tökfaragók között több boszorkányt, s különböző szörnyálarcba bújt résztvevőt is fel lehet majd fedezni… Sokan indulnak a töklámpa-szépségversenyen. Persze a hasunkról se feledkezzünk meg: bátran kóstoljuk meg a különböző, tökből készült ételeket. Amivel nem hibázhatunk: rétesek, egész pontosan a tökös-mákos és a tökös-túrós rétes.

 

Olaszrizling Fesztivál; szeptember 6.; Egerszólát – sportpálya mellett; www.egerszolat.hu; XVII. alkalommal kerül megrendezésre, a ma már országos hírnevű, Egerszóláti Olaszrizling Fesztivál. A rendezvény célja összetett: a gasztronómiai, borászati és kulturális hagyományőrzés. Fontos része a főzőverseny is, amelyre több településről neveznek be, illetve a helyi civil szervezetek is képviseltetik magukat. Elengedhetetlen a szüreti felvonulás, a szőlőkoszorú megáldása, a kulturális, hagyományőrző programok felvonultatása, a Borlovagrend avatás, valamint a Borszalon.

 

Töltött Ételek és Magyar Borok Hétvégéje; szeptember 5-7.; Debrecen, Kossuth tér; www.barabasetterem.hu, www.pulykanapok.hu; Újra fogunkra való ételekkel, italokkal és programokkal telik meg szeptember második hétvégéjén a debreceni főtér. Az immár hagyományos Töltött Ételek Hétvégéjén minden lesz, ami töltött: töltött káposzta, töltött batyu, töltött lángos, töltött palacsinta, töltike, töltött kacsamell és persze nem maradhatnak el a töltött desszertek sem. Az ínyenc ételek mellé a borokat hazai híres pincészetek kínálják, valamint koncertek, bemutatók, megannyi más program péntektől vasárnapig.

 

Régi idők tere; szeptember 5-6.; Szolnok, Kossuth tér; www.szvf.hu; Pénteken délutántól egészen szombat estig a régi idők hangulatát idézi Szolnok főtere – kézművesekkel, árusokkal, vásári mutatványosokkal, verklissel. Az apróbbak szórakoztatásáról népi játszóház, csúzlizda, szekrényjátékok, bódéjátékok, körhinta és számtalan kézműves gondoskodik. Fotószínház szórakoztatja egész nap a nagyérdeműt. Lesz többek között kosárfonás, gyöngyékszer készítés, fafaragás, üvegfúvás, ólomöntés, agyagozás, csuhéfonás. A tanyaudvaron régi, feledésbe merült használati tárgyakkal, házkörüli eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Megnyitja kapuit a Régiségek vására, ahol mindenki találhat kedvére valót.

 

Bezermeni Vigasságok Gasztronómiai nap; szeptember 6.; Hajdúböszörmény, Fürdőkerti Ifjúsági Szabadidőközpont; www.bezermenivigassagok.hu; Az egész napos programon profi, amatőr és tanuló szakácsok között keresik a" Hajdúság legjobb chefjét". A „Legjobb fakanálforgató" chef csatában is megmérettethetik magukat a profi és tanuló szakácsok. Az egész napos rendezvény nem csak a főzésről szól, hiszen színes kulturális programokat is szerveznek.

 

Szatmár-Beregi Szilvanapok – Az új pálinka ünnepe; szeptember 27.; Tarpa, Művelődési Ház kertje; http://www.szatmaripalinka.hu; Ezen a 2 napon minden a szatmári szilváról és a belőle készült termékekről szól. A rendezvény egyaránt tartalmaz a szakmának és a nagyközönségnek szóló programokat. A szakmai nagyközönség számára kerül sor az ún. pálinkabemutatóra, a szilvapálinka és egyéb helyi gyümölcspálinkák versenye érdekességeket tartalmaz mind a szakmai, mind a nagyközönség számára, a tájegység más gyümölcseiből készült termékek bemutatója, vására, a termékek kóstoltatása, a szilvafeldolgozás hagyományokat megőrző technológiájának a megtekintése pedig elsősorban a rendezvényt meglátogató nagyközönség számára tartalmazhat kuriózumokat.

 

Tiszai Hal Napja; szeptember 27.; Szolnok, Tiszai Hajósok tere;  www.szolsport.hu, www.szolnoktourinform.hu; A gasztronómiai rendezvények iránti érdeklődés és a tiszai halászati, horgászati tradíciók megőrzése céljából Szolnok Város hagyományteremtő szándékkal második alkalommal rendezi meg a Tisza Hal Napját. Megtapasztalhatjuk, hogy a tiszai hal alapanyagból, hányféleképpen és milyen gazdag ízvilággal képesek még ma is elkészíteni egy egyszerű helyi ételt. A rendezvény helyszíne a Tisza Hajósok tere tiszai halászfaluvá változik ezen a napon.

 

A Magyar népmese napja; szeptember 30.; Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfalu; http://www.muzeumfalu.hu;  A nagy magyar mesemondóra, Benedek Elekre emlékezve a múzeum munkatársai egy népmese interaktív feldolgozásával lepik meg a lurkókat és kísérőiket.

 

XX. Harkányi Szüreti Fesztivál; szeptember 5-7.; Harkány; www.harkanyfurdo.hu, www.harkanyturizmus.hu; Szüreti kavalkád, koncertek fiataloknak, táncfellépések a folklórt kedvelőknek, tűzijáték és bál zárja az eseményt. Fellépők: Korda György-Balázs Klári, Charlie, Balázs Fecó, Radics Gigi, Kovács Kati, Irigy Hónaljmirigy, Magna Cum Laude, operett és nóta gála.

 

„Miénk a város fesztivál"; szeptember 5-7.; Kaposvár; www.egyud.kaposvar.hu; Bor- és gasztrofesztivál Kaposvár belvárosában igényes programokkal, sok zenével, családi mozi délutánokkal. A Kossuth téri színpadon fellépnek a város legjobb amatőr és félprofizenekarai, kicsiket és nagyokat is mulatni hív a táncház, a Szivárvány Kultúrpalota film délutánjai az egész család számára kínálnak tartalmas időtöltést. A város esti fényeihez, a Fő utca egyedi hangulatához jó somogyi borászok is hozzájárulnak italaikkal ezeken a napokon.

 

Pécsi Napok és Karnevál Weekend; szeptember 11-21.; Pécs, Szent István tér, Sétatér, Széchenyi tér, Király utca; www.iranypecs.hu; A 2014-es évvel megújul a fesztivál, nemcsak elnevezésében, de üzenetében, hangulatában is. A város teret ad civil szervezeteknek, alapítványoknak, hogy bemutassák programjaikat. Egy fesztivál, amely felöleli a várost, több helyszínen színes, minden korosztálynak szóló programokkal.

 

 

Szekszárdi Szüreti Napok; szeptember 18-21.; www.szekszardagora.hu; A három nap alatt a város és környéke lakóinak illetve vendégeik számára olyan programsor bonyolódik, mely ötvözi magában a Sárköz és a szekszárdi történelmi borvidék szürettel összefüggő néphagyományait, a gasztronómia, a borászat és a kulturált borfogyasztás szokásait. Megjelennek a rendezvényen a várost körül ölelő kistérségek saját kultúrájukkal, táncaikkal, ételeikkel éppúgy, mint az országban működő borrendek.

 

 

 

XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál; szeptember 5-7.; Szeged; 2014. szeptember első hétvégéjén "nagykorúvá válik" a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, mely hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A Szegedi híd alatt, illetve a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendjét.

 

 

 

Kalocsai Paprikafesztivál; szeptember 19-21.; www.kalocsaipaprikafesztival.hu; Minden évben megrendezésre kerül Kalocsa nevezetességének ünnepe, a Paprikafesztivál. Főzőversenyeket rendeznek, folklór programokkal és kézműves vásárral várják az érdeklődőket.  Pálinka- és borutca is várja a mulatni vágyókat, miközben koncerteket hallgathatnak. A Paprikás Ételek Főzőversenye ugyanúgy elválaszthatatlan része a rendezvénynek, mint ahogy a paprika alapja a magyaros ételeknek.

 

Sulyom túra és Takarítási Világnap; szeptember 20. 10 óra; Szabics Kikötő és Szabadidőpart, Tiszafüred – Örvény; www.szabicskikoto.hu; Különleges csónakkirándulás vízinövény kóstolóval. Megfelelő létszám esetén a túra után Sulyom-krém levest kóstolhatnak a résztvevők. Önkéntesek segítségével tisztítják meg a kommunális hulladéktól a túraútvonalakat vízen és szárazon egyaránt. Előzetes egyeztetés szükséges.

 

Mihály Napi Sokadalom – Szent Mihály Napi tűzgyújtás; szeptember 27.; Kunhegyes, Fő tér; www.kunhegyes.hu; Délelőtt gyermek műsor, helyi, térségi amatőr művészeti csoportok lépnek fel. Közben íjász bemutató, kerékpáros ügyességi verseny, kézműves foglalkozások zajlanak. Szombat este sztárvendég, tűzijáték és utcabál várja az érdeklődőket. A rendezvény új programeleme a Szent Mihály Napi tűzgyújtás

 

VIII. Országos Vadgasztronómiai Fesztivál; szeptember 6.; Soponyai Sárvíz-völgye Erdészeti, Vadászati és Ökoturisztikai Központ; http://www.vadex.hu/index.php; Megkóstolhatjuk a szabadban, bográcsban készült vadételeket, kipróbálhatjuk ügyességünket a koronglövészetben, vagy megnézhetjük a trófeakiállítást is, mindezt egy helyen a VII. Országos Vadgasztronómiai Fesztiválon. – délelőtt a Fejér Megyei Vadásznap eseményei zajlanak – délután az Alba Regia táncegyüttes húzza a talpalávalót – Dog Dancing – közönségtáncoltatás – kézműves kirakodóvásár – gasztronómiai bemutató – trófeakiállítás – koronglövészet – terepjáró tesztvezetés – sétakocsikázás – solymászbemutató – motorfűrészes verseny – kisállat bemutató – póni lovaglás – és természetesen a rendezvény gerincét adó főzőverseny az „Erdei vadételek mestere" cím elnyeréséért

 

Őszi Etyeki Piknik; szeptember 6-7.; www.etyekipiknik.hu; Az Etyeki Piknik vendégei évente négy alkalommal, családias hangulatban találkozhatnak az Újhegyen és a Szépvölgyben hazánk, és ezen belül Etyek gasztronómiai kincseivel. Az eseményen az adott évszak jellegzetességeit kiemelve mutatják meg a látogatóiknak a legkiválóbb magyar borászok és gasztronómiai, valamint kézműves kiállítók remekeit, illetve igényes programokkal, tehetséges művészekkel ápolják a hagyományokat.

 

Soproni Szüret; szeptember 5-7.; Fő tér; www.soproniborvidek.hu; A rendezvény hagyományosan a szüreti időszak kezdő eseménye és a nyári turisztikai szezon búcsúztatója. A soproni borosgazdáknak minden alkalommal lehetőségük nyílik arra, hogy személyesen találkozzanak a fogyasztókkal. Kulturális és színpadi program országos ismertségű előadóművészekkel.

 

InnoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozat; szeptember 10-13.; MKB Aréna és környéke (Lackner K. u. 48.); www.innolignumsopron.hu; A szakma egyik kiemelkedő magyarországi rendezvénye, egyetemi kísérőrendezvényekkel.

 

XI. Kanizsai Bor-és Dödölle Fesztivál; szeptember 12-13.; Nagykanizsa, Erzsébet tér, Fő út; www.nagykanizsa.hu; „Éliás, Tóbiás egy tál dödölle…" Idén immár 11. alkalommal kerül megrendezésre a Kanizsai Bor- és Dödölle Fesztivál. A kulturális programokkal tarkított gasztronómiai fesztiválon minden évben főzőversenyen mérhetik össze kulináris jártasságukat a csapatok dödölle és más népi ételek készítésében. A kedvelt krumplis ételnek nagy hagyománya van Zala megyében, a régi paraszti világ mindennapi étkezéseinek része volt. Burgonya, víz, liszt, só, sertészsír, vöröshagyma… ezek az alapanyagok szükségesek a dödölléhez, mindezek mellet az elkészítése sem komplikált, persze csak annak, aki már megtanulta fortélyait.

 

Magyar Hagyományok Fesztiválja – Pálinkafesztivál, Néptánc, Népzene Ünnepe; szeptember 19-21.; Győr, Belváros; www.gyor.hu; A fesztivál nem titkolt célja, hogy a programokkal megidézzék a magyar hagyományokat, és azokat korszerű formában mindenki számára elérhetővé tegyék. Ennek köszönhetően igazi programdömpingre számíthatunk. A fesztivál keretében a pálinkák gazdag választéka is emeli a hétvége hangulatát, hiszen hungaricumunk legjavával találkozhatunk, és szabadon kalandozhatunk a minőségi és gyakran különleges gyümölcspárlatok között.

 

Ság hegyi Szüreti Napok; Celldömölk; szeptember 27-28.; www.kemenesaljamuvhaz.hu; Operett, nosztalgia zene, utcabál, népművészeti és hagyományőrző programok, szabadtéri koncertek, szüreti felvonulás, „Kemenesi piac" – helyi termékek vására várja a szüreti sokadalmat.

 

Tóth Tibor és Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük