Magyar nemzeti színekkel világíttották ki a Megváltó Krisztus szobrát Rio de Janeiróban Boldog IV. Károly koronázásának 100. évfordulóján, december 30-án – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel.

 

Magyar nemzeti színekkel világíttották ki a Megváltó Krisztus szobrát Rio de Janeiróban Boldog IV. Károly koronázásának 100. évfordulóján, december 30-án – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-vel.

 

A minisztérium úgy fogalmazott: Brazília ezzel kívánja elismerni Magyarországnak a kereszténység védelmében tett erőfeszítéseit, valamint az ottani magyar közösségek hozzájárulását az ország fejlődéséhez.

Dom Orani Tempesta, Rio de Janeiro érseke a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel folytatott októberi megbeszélésen felajánlotta, hogy a jövőben egy-egy magyar ünnepen a magyar nemzeti színekkel világítanák ki a Rio de Janeiro, egyben egész Brazília szimbólumának tartott Megváltó Krisztus-szobrot. Semjén Zsolt 2016-ra december 30-át, az utolsó magyar király, Boldog IV. Károly koronázásának 100. évfordulóját, 2017-re pedig augusztus 20-át, az államalapítás ünnepét javasolta erre. A Krisztus-szobor adminisztrációjáért felelős szentély tájékoztatása szerint a kivilágítást mindkét napon megvalósítják.

 

A Rio de Janeiró-i érsekség, valamint Magyarország brazíliavárosi nagykövetségének együttműködésében megvalósuló esemény IV. Károly történetét idézi fel, aki a béke embere volt, mélyen elítélte az első világháború borzalmait, és mindig igyekezett hitét a politikai döntései elé helyezni. Uralkodása idején jött létre Magyarországon az első szociális minisztérium.

IV. Károlyt 2004-ben II. János Pál pápa boldoggá avatta. Az ehhez szükséges egyik csoda Brazíliához kötődik: egy az országban szolgáló lengyel apáca, akinek lábát súlyos betegség támadta meg és ezért amputálni kellett volna, IV. Károly közbenjárását kérte és másnapra teljesen meggyógyult.

Omar Raposo, a szobor adminisztrációjáért felelős szentély rektora úgy fogalmazott: „nagy öröm lesz piros-fehér-zöldbe öltöztetni a Megváltó Krisztus szobrát ezen a testvéreink számára oly fontos napon".

Forrás: MTI

 

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük