Idén negyedik alkalommal rendezte meg 2014 jűnius 1r4-én, a MÚOSZ székházában,a budapesti Sajtóházban a MÚOSZ Életmód Szakosztály az egészséggel és egészséges életmóddal kapcsolatos szakmai rendezvényét. A rendezvény fő szervezője most is Dr.Szalontai Éva szakosztályelnök volt,aki a hagyományos egészségnap alapító-szervezője. Cél a felvilágosítás,szűrés,tanácsadás,különös tekintettel az újságírói hivatás sajátos foglalkozási ártalmaira. A tárgyalt szakterület népegészségügyi vonatkozásairól,megelőzésükről,majd gyógyítási lehetőségeikről beszéltek előadóink.  A rendezvény fő támogatója a GENERALI a Biztonságért Alapítvány volt.

Idén negyedik alkalommal rendezte meg 2014 jűnius 1r4-én, a MÚOSZ székházában,a budapesti Sajtóházban a MÚOSZ Életmód Szakosztály az egészséggel és egészséges életmóddal kapcsolatos szakmai rendezvényét. A rendezvény fő szervezője most is Dr.Szalontai Éva szakosztályelnök volt,aki a hagyományos egészségnap alapító-szervezője. Cél a felvilágosítás,szűrés,tanácsadás,különös tekintettel az újságírói hivatás sajátos foglalkozási ártalmaira. A tárgyalt szakterület népegészségügyi vonatkozásairól,megelőzésükről,majd gyógyítási lehetőségeikről beszéltek előadóink.  A rendezvény fő támogatója a GENERALI a Biztonságért Alapítvány volt.

 Ezen az egész napos rendezvényén a MÚOSZ minden évben nagy erőket von be az egészségügyi ismeretterjesztés érdekében. Mivel az egészségvédelmünk és az egészségügy leghatékonyabb eszköze a megelőzés (prevenció),vagyis az odafigyelés és az egészséges életmód,szivesen vállalják az előadásokat nagynevű orvosprofesszorok,gyógyító orvosok,kutatók,egészségügyi szakemberek, életmódtanácsadók, szakújságírók. A nap népszerű programja az ez alkalommal az újságírók rendelkezésére álló szűrőkamionban elvégzett és kiértékelt 34 féle vizsgálat. A vizsgálatok Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja keretében ingyenesen történnek és egészségkönyvet kapnak a szűrt páciensek a saját adataikkal,felvilágosító cikkekkel,valamint további tájékoztató kiadványokat.

Ezt az évenkénti figyelmet azzal a szándékkal kapják a sajtó munkatársai az egészségügyiektől, hogy a hallottak és tapasztaltak alapján,a saját eszközeikkel segítsék elő az egészségügyi felvilágosítást Magyarországon. Meglepő adatokat hallhattunk arról,hogy a rossz népegészségi mutatók mögött milyen nagy arányú az egészségtelen életmód,a szervezet igényeinek figyelmen kívül hagyása,az elérhető,sőt kötelező szűrések elkerülése. Például Budapesten az emlőszűrésre kiértesített korosztály 30%-a ment el az elmúlt évben.

Minden előadást tartó orvos elmondta,hogy a korai fázisú felismerés különösen daganatok esetében- jelentősen megnöveli a gyógyulás esélyét,kisebb igénybevétel a betegnek és kevesebb pénzbe kerül,miáltal több jut további betegek gyógyítására. Ez mindenki részéről felelős hozzáállást kíván. Tehát az egészségtudatosságra nevelés hatalmas jelentőséggel bír.

 Külön megtiszteltetés volt a rendezvény résztvevői számára,hogy a fővédnökséget és a megnyitást elvállalta Roman Kowalski úr,a Lengyel Köztársaság Budapesti Nagykövete. Nagykövet úr kiváló magyarsággal beszélt népeink hagyományos barátságáról,az utóbbi huszonöt év jelentőségéről,a tennivalókról,a két nép kölcsönös megismerésének lősegítéséről.

Köszöntőt a házigazda MÚOSZ elnöke,Tóth Károly úr mondott. Levezető elnök Vince Mátyás úr,a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke,moderátor Dr.Szalontai Éva szakosztályelnök volt. 

1.Az egészséges életmód népszerűsítése érdekében Kovács László által alapított Életmód Díjra meglepően sokan adták be pályázatukat. Az első helyezést Csaba Beatrix rádiós újságírónő kapta,de elismerő oklevélben részesült minden pályázó. A díjakat a MÚOSZ elnöke adta át. 2.Prof.Dr.Kásler Miklós úr,az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója előadásában a  legújabb kutatási eredményekről beszélt a megelőzésben és a gyógyításban. Szakterületének megfelelően a daganatos betegségekre koncentrált. Biztató volt a magas gyógyulási arány.

Kifejezetten nagy hangsúlyt helyezett a rizikófaktorok egyéni- és társadalmi szintű elkerülésére,a helyes életmódra,a szűrésekre,a korai felismerés fontosságára, a szemléletváltásra.

A hallgatóság kellemes meglepetésére kellő udvariassággal és lenyűgöző tájékozottsággal viszonozta a lengyel nagykövet bevezető előadását a két nép történelmének összefonódásáról.

3.G.Németh György úr,a Benyovszky Orvosi Központ igazgatója,főszerkesztő (www.napidoktor.hu ) áttekintette a magyarországi népegészségügyi állapotokat és ebben az összefügésrendszerben helyezte el a magyarországi újságírók egészségi állapotát. A foglalkozási ártalmakról részletesen beszélt. A zaklatott és rendszertelen újságírói életforma felborítja a szervezet ritmusát,aminek előbb-utóbb megjelennek a következményei. Az újságírónak kevés ideje van az egészsége megőrzésére. Az általános rizikófaktorokon túl (dohányzás,alkohol,túlsúly) helytelenül táplálkozik,keveset mozog,lelki terheléseket visel,alvászavara van,fizikai támadások érik stb.

4.Dr.Mák Ibolya főorvosnő,aki sok év óta a MÚOSZ orvosa,az újságíró páciensein keresztül mutatott rá a foglalkozás-egészségügyi jellemzőkre. Tapasztalatai szerint,a szervezetben megjelenő káros következmények egyre fiatalabb újságíróknál figyelhetők meg. Sok a túlsúlyos.

Korábban jelentkeznek a szív- és érrendszeri betegségek,az ülőfoglalkozás következményei,a szembetegségek,pszichés problémák,magánéleti gondok stb. Indokolt foglalkozni az újságírók foglalkozási betegségeivel.

5.Dankovics Gergely programigazgató,az Európai Nemzeti Egészségvédelmi Program alelnöke előadást tartott a Népegészségügyi Prevenció-Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja 2010-2020-ról.Naponta 6000 db vizsgálatot és 45 db 3D-s filmvetítést képesek tartani. Tíz év alatt 1000 helyszínen 8 millió db vizsgálatot szeretnének elvégezni. A vizsgálatok ingyenesek. A résztvevők átlagéletkora 40 év és 60 %-os részarányban nők.

6.Dr.Kovács Gábor úr,az Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet főigazgatója a személyre szabott gyógyításról tartott előadást. Az indokoltságot alátámasztja,hogy a világ gyógyszerköltségéből kb.44% hatástalan gyógyszerekre fordítódik,ami egyben a konkrét beteg esetében eredménytelenséget jelent.Kb.5%-ban ismerik a betegségek konkrét genetikai hátterét. Gyógyításkor a teljes embert célszerű vizsgálni,így a testi-lelki-szociális állapotát. A klinikai kórtünetek mellett figyelembe kell venni a beteg személyiségét,sőt anyagi hátterét is.

A beteg állapota a környezetétől is függ,amire gyakran nincs személyes befolyása. Az okokat kell kideríteni. Magyarországon a legnagyobb számban a tüdőrák fordul elő,alacsony gyógyulási eséllyel. A légzésfunkciós betegségek (COPD) célzott kezeléssel gyógyíthatók,de kevesen jelentkeznek a vizsgálatokon.

7.Prof.Dr.Sebestyén Andor úr,a Londoni Birodalmi Rákkutató Intézet tudományos kutatója a rákkutatás legújabb eredményeiről tartott előadást. Középpontba állította a korai felismerés diagnosztikai módszereit. Szemben a korábban kifejlesztett és ma alkalmazott diagnosztikai eljárásokkal,eddig elképzelhetetlenül korai fázisban ki lehet mutatni a vérben lévő rákos sejtet, nagy biztonsággal. Míg az eddigi módszerekkel több ezer rákos sejt jelenlétére volt szükség a kimutathatósághoz,addig az általa ismertetett eljárás segítségével akár egy köbcentiméter vérből kiválasztható egyetlen rákos sejt is. Az alkalmazás sok aggódó érintettet megnyugtathatna.

Jelenleg a diagnosztizálás költsége 650 euró,amit ma még a beteg visel. Ha képes rá. A genom feltárása után célzott kémiai kezelést lehet alkalmazni. A kezelés hatásossága ugyanezzel a módszerrel ellenőrizhető. Dr.Sebestyén Andor 50 évi londoni rákkutatás után a magyarországi rákbetegek életesélyeinek növelésére szeretné alkalmazni az ismertetett diagnosztikai eljárást.  A hatékonysággal jelentős megtakarítást érne el a hazai egészségügy,de főleg nyerne a beteg.

8.Prof.Dr.Gerlinger Imre úr,a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika igazgatója ámulatba ejtő előadást,video-bemutatót tartott a siketség műtéti korrekciójára,különböző speciális implantátumok és elektronikus műszerek beültetésére. Az eddig megoldhatatlannak tudott hallássérülések eredményes műtéti kezelésére mutatott be példákat. Meggyőző volt egy siketen született,ma halló 4 év körüli kisfiú. Meggyőződése, hogy a siketség minél korábbi kiszűrése és a megfelelő implantátumok beültetése a megoldás a siketséggel járó hátrányok megszüntetésére. Siketből hallóvá válni,teljes életet élni.

9.Lőrinc János úr pszichológus,életmód tanácsadó,az Ökonet-Európa Kft.(Biocom) igazgatója érdekes előadást tartott a környezeti hatások egészségi vonatkozásairól,a tudatos egészség megőrzésről,az azt befolyásoló életfelfogásról. Figyelmet érdemlő volt az életvitelében a természettől elszakadt ember visszavezetése a természetes anyagokhoz,a biotechnológia eredményei által. Az emberi szervezet nem tudott alkalmazkodni az utóbbi százötven év változásaihoz,ezért segítségre van szüksége. Vonatkozik ez a levegőre, vízre,élelmiszerekre, mozgásszükségletre, stresszre, életvezetésre, lakókörnyezetre stb. Ismeretterjesztő DVD-ket,könyvet,termékeket, biotermesztésű gyümölcsöket ajánlott.Lőrincz úr sikeres MLM hálózatépítő is.

10.Prof.Dr.Horváth István úr (orvosbiológus,kutató,az MTA és a New Yorki TA doktora) az érelmeszesedés elleni immunizálásról tartott előadást. Több korábban biztosnak hitt tételt és azokra épített gyógymódot más megvilágításba helyezett. Némelyiket cáfolta a saját és mások kutatási eredményei alapján. Egy elhivatott kutató,aki hisz abban,hogy van még hova fejlődni a tudománynak,pl.a koleszterin szerepének megítélését, az érszűkület okát és kezelését illetően. Az érelmeszesedés oka a kóros koleszterinszint,de nincs jó- és rossz koleszterin. A koleszterin nem rakódik le az érfalakra. Az érfal megvastagodását apró daganatok okozzák. A szervezetünk termeli a vérünkben levő koleszterint (90-100%-ban),amely egyéni tulajdonság.

A táplálék kb.5%-ban felelős az érelmeszesedésért. A magas koleszterinszint nem oka,csak ve- lejárója az érelmeszesedésnek. A koleszterinszint felborulása az érelmeszesedés oka. A koleszterin a sejtek építőanyaga. Az alacsony koleszterinszint pl.csontritkuláshoz vezet. A koleszterin lebontására egyetlen enzim sem alkalmas. Magyarországon a lakosság halálozási okai között kiemelkedő szerepe van az érelmeszesedésnek. Az arteriosclerosis (verőér-keményedés,érelmeszesedés) immunológiai eredetű koleszterin anyagcsere betegség. Az immunizálás hatására az ember ereiben visszafejlődnek a plakkok.

Dr.Horváth István az érelmeszesedés megszüntetésére kifejlesztett egy vakcinát,amely eredménnyel jár. Több országból konkrétan azért keresték meg,hogy ők gyárthassák. Horváth professzor a hagyományosan nehezebb utat választotta (eddig).Magyarországon szeretné beindítani a gyártást,a hazai gazdaság erősítésére,a hazai szakemberek nemzetközi elismertségének növelésére. Mindenek előtt a magyarországi betegek gyógyulásáért. Íme innovációs lehetőség!A betegeknek sürgető vagy ez,vagy másik megoldás. Ők elfogadnák egy magyar tudóstól is. Ha hatásos,minden támogatást megérdemel. Nehogy úgy járjon,mint több magyar találmány, felfedezés! Vagyis nagy késéssel,drágán hozzuk be külföldről,azt,ami Magyarországról indult.

11.Kiss Erzsébet asszony testnevelő tanár és újságíró,aki Kínában tanulta a meridiántornát és Magyarországon tanítja,ahol csak lehet. Ez alkalommal szem-masszázs sort tanított a közönségének,együtt gyakorláson keresztül. Beszélt a szem védelméről,különféle káros hatások ellen.

12.Dr.Pusztai Erzsébet asszony a belgyógyászat és a fertőző betegségek szakorvosa,egészségés életvezetési coach/edző,tanító/,wingwave coach).Sajnos nem tudott jelen lenni. Előadása témája az Egészség és helyes életvezetés,illetve a Kiégés teszt volt. Az előre elküldött kiégés teszteket kitöltés után fogadja és kiértékelve visszaküldi.

 A fentiekből is érzékelhető,milyen tartalmasan,hasznosan eltöltött idő volt a IV.Életmód Nap. Sajnálhatja,aki nem tudott eljönni. Köszönet illeti az összes program előadóit,résztvevőit és a szervezőket,lebonyolítókat. Sokszorosan elismerést érdemel Dr.Szalontai Éva,aki erejét meghaladóan elvégezte a sokrétű feladat döntő részét és velünk töltötte születésnapját.

Ezúton is sok szeretettel köszöntjük születésnapja alkalmából és minden jót kívánunk neki!

 

Dr.Turcsán Mihály/Foto: Hecks Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük