Jandó Jenő zongoraestje a Zeneakadémián – „A Zongora”-sorozatban.

„…a kottát feltétlenül tisztelni kell, mert csak az maradt a szerző után." – vallja Jandó Jenő, a klasszikus zenei élet egyik legkiválóbb előadója, akinek hangversenyével folytatódik az „MVM Koncertek – A Zongora"-sorozat február 29-én a Zeneakadémia Nagytermében.

 

„…a kottát feltétlenül tisztelni kell, mert csak az maradt a szerző után." – vallja Jandó Jenő, a klasszikus zenei élet egyik legkiválóbb előadója, akinek hangversenyével folytatódik az „MVM Koncertek – A Zongora"-sorozat február 29-én a Zeneakadémia Nagytermében.

 

Jandó Jenő az 1973-as Magyar Rádió Zongoraversenyének győztese, az 1972-es versailles-i Cziffra György Zongoraverseny második díjasa. Több alkalommal találkozott személyesen Cziffra Györggyel. Évtizedek óta koncertezik Európában, az Egyesült Államokban és Japánban. Liszt-, Bartók-Pásztory-, Kossuth- és Prima-díjas művész. Játékát hallgatva, a zenei élményen túl, magunkkal vihetjük egy élet tapasztalataiból áradó bölcs gondolatait és a közönség iránti szeretetének üzenetét.

 

Beethoven, Mozart és Schubert összes zongoraszonátája, Mozart 27 zongoraversenye van repertoárján. Ugyanakkor Liszt és Bartók műveinek avatott tolmácsolójaként is elismert. Rendkívül sokoldalú, kamaramuzsikus, pianista, és a legtöbb lemezfelvételt készítő zongoraművészek egyike. 1972-ben a versailles-i Cziffra György Zongoraversenyen második díjat kapott. A Magyar Rádió Zongoraversenyének győztese 1973-ban. Nemzetközi karrierje már a 70-es évek elején indult: Európa számos városában, az Egyesült Államokban és Japánban is fellépett. Együtt dolgozott – többek között – Ferencsik Jánossal, Fischer Ádámmal, Lamberto Gardellivel, Ligeti Andrással, Peskó Zoltánnal, Jurij Szimonoval. 1992-ben a Liszt Társaság Nagydíjával jutalmazták egy Magyarországon készült felvételéért, amelyen Liszt poszthumusz zongoraversenyét játssza. Pályája során számos elismerésben részesült: 1980-ban Liszt Ferenc-díjat, 1987-ben Érdemes Művész címet, 1995-ben Bartók-Pásztory-díjat, 1997-ben Kossuth-díjat, 2004-ben Magyar Klasszikus Zenei Díjat, 2006-ban Bartók Béla-emlékdíjat, 2014-ben Prima Díjat vehetett át. A szakmai elismeréseken túl hazánkban a legnagyobb tisztelet övezi – és nem csupán koránál fogva.

Játékát hallgatva sokkal többet kapunk, mint egy zongorakoncert élményét.

 

A koncertprogram:

J. S. Bach: Kromatikus fantázia és fúga, BWV 903

Bach-Liszt: h-moll orgonaprelúdium és fúga, BWV 544,

Liszt: BACH fantázia és fúga

Beethoven: 6 bagatell op. 126

Brahms: 4 ballada, op. 10.

 

Rendező: Jakobi Koncert Kft.

Jegyvásárlás a Zeneakadémia jegypénztárában, vagy a www.jakobikoncert.hu honlapon.

 

2016. február 29. (hétfő), 19.30

Jandó Jenő zongoraestje – „MVM Koncertek – A Zongora"

Zeneakadémia Nagyterem

 

www.jakobikoncert.hu

http://zeneakademia.hu/hu/koncertkozpont

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük