Mi lesz a járvány után? Megkönnyebbülés, megnő az utazási kedv. A tehetősebbek Horvátországba, Spanyolországba, Észak-Olaszországba, Görögországba igyekeznek. Akik nem a trendit követik, azoknak felhívnám a figyelmét egy közelebbi csodálatos városra, Krakkóra. Egykor Lengyelország fővárosa volt, ahol az uralkodókat megkoronázták. Számtalan érdekesség, gótikus, reneszánsz és barokk templomok, kolostorok, épületek, szobrok, múzeumok és Wavel, a dombon magasodó királyi vár, megannyi érdekes élmény. Krakkó, pontosabban Krakkó történelmi központja volt az első európai helyszín, amelyik világörökség lett. A sok látnivaló közül hármat emelnék ki.

Veit Stoss XV. századbeli német szobrász, festő, rézmetsző szárnyas oltára a főtéren lévő XIV. században épült Mária templomban. A fából faragott oltár középső szoborcsoportja 13 x 13 méteres, Az oltár fő témája Mária halála és mennybemenetele, továbbá Mária megkoronázása, amelynél Lengyelország védőszentjei, Szent Szaniszló és Szent Adalbert segédkeznek. Az ugyancsak fából faragott behajtható oldalszárnyain Mária és Jézus életének fontos eseményei. Itt említeném meg, hogy IV. Béla lánya, Árpádházi Szent Kinga ugyancsak Lengyelország védőszentje.

A királyi palota (Wavel) földszintjén fegyvermúzeum. Az uralkodói lakosztályok eredeti állapotukban maradtak meg. Flandriai gobelin falikárpit, szőnyeg, festmény, bútor, falióra, porcelán látható a termekben. A dísztermekben és a tróntermekben különleges faliszőnyegek, monumentális festmények és bútorok, többségük a XVI-XVII. századból származik. A Követfogadó-terem a dísztermek egyike. „Fejek-termének” is nevezik, mert a mennyezetet egyedülálló módon 194 faragott fej díszítette, amelyből napjaikra 30 maradt meg. A Sas-teremben számos festményt, lovas képet állítottak ki. A palota legnagyobb terme a Szenátori ülésterem, itt tanácskozott a nemesi országgyűlés. A Zsigmond-torony ad helyet a kincstárnak, itt őrzik a XIV.-XVIII. századi ékszereket, díszes kardokat és a lengyel királyok koronázási jelvényeit.

A Czartoryski Múzeum az egyik legrégebbi lengyel múzeum. Lényegében Izabela Czartoryska hercegnő által létrehozott gyűjtemény államosításának köszönhető. Rembrandt, Rubens, Botticelli, Brueghel festmények és a múzeum ékessége, Leonardo Da Vinci Menyétes hölgye. Nekem sokkal jobban tetszik, mint a Mona Lisa, de kérem, ne árulják ezt senkinek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük