2011. szeptember 3-án Majsai Gábor koncertjével zár a nyár legnépszerűbb jazz-koncertsorozata a Margitszigeten.

 

2011. szeptember 3-án Majsai Gábor koncertjével zár a nyár legnépszerűbb jazz-koncertsorozata a Margitszigeten.

 

Az idén 100 éves, és ez alkalomból díszkivilágításba öltözött Margitszigeti Víztorony különleges szombat esti jazzkoncert-sorozattal ünnepelte születésnapját. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad kerengője havi egy alkalommal új nyáresti szórakozóhelyként üzemelt, és sajátos extrákat kínált a közönségnek – ami így lesz a záróbulin is. A koncertek előtt a Jászai Mari térről ingyenes Jazzy Hajójárat indult és indul most is, amely érvényes koncertjeggyel vehető igénybe. A helyszínen bemelegítésként welcome-drink várja a közönséget, koncert után a Jazzy Rádió DJ-je, Fellegi Lénárd keveri a talpalávalót. A nagysikerű jazz-esteken neves együttesek és szólisták adtak koncertet a jazz különböző műfajaiban. A Garamy Funky Staff, a Group 'N' Swing és Király Viktor koncertje után szeptemberben a swing kerül középpontba Majsai Gábor és zenekara előadásában.

Majsai Gábor első igazán profi együttese a Wastaps volt, a funky és soul zenét próbálták meghonosítani itthon több-kevesebb sikerrel. Tévé- és rádiófelvételek sora készült az akkor népszerű műsorok számára, sőt huszonévesen a Vígszínházban a Harmincévesek c. darabot kísérték. Ezután következett az Europa Group Cserháti Zsuzsával, és ekkor ment ki először külföldre dolgozni. Az Europával végigturnézták Európát. A későbbiek során magyar, majd német zenekarokkal, utóbb pedig már szólóban dolgozott Skandinávián át Spanyolországig az öreg kontinensen, és olyan sztárok előtt léphetett fel, mint a Four Tops, James Brown vagy a Modern Talking. Egy évtizeden keresztül leginkább külföldön zenélt.  
89-ben következett a Cream-emlékzenekar, Závodi Jánossal , Zsoldos Tamással és Pálmai Zolival. Saját maguk szórakoztatására alakították meg Muck Feriékkel a Besenyő Blues Bandet. 1992-ben EMERTON díjat kaptak, majd 93-ban megnyerték az első pop-rock fesztivált. Első helyezést hozó nótájuk, a Szivatódal (Öreg járgány szivatóval indul) azóta is nagy népszerűségnek örvend, és a fesztiváldíjon kívül egy CD-t is eredményezett a zenekarnak. A közönség, a szakma, és a sajtó is egyöntetű lelkesedéssel kezdte a Nagy Öreghez Tom Joneshoz hasonlítani a külső és a hang alapján egyaránt, úgyhogy Majsai Gábor is elgondolkodott rajta. Amikor egy kiadó megkereste, hogy Tom Jones dalait énekelje el magyarul, nem habozott. Így készült el első szólólemeze a BaráTom Jones címmel. A közönség szimpátiája azóta is kíséri ezt az anyagot, így érthető, hogy nagy örömmel énekli újra és újra. Bizonyára emlékeznek rá, hogy néhány éve Vágó István megalakította a Favágók zenekart, ahol Heilig Gáborral, Gallai Péterrel, Látó Jánossal és Makrai Pállal került egy csapatba. Elkészült az első CD, Első reccsenet címmel, majd elkészült a Második reccsenet.

2002-ben Dés László és Geszti Péter szerzeményét, az Üvegtigris főcímdalát, a Rossz pénzt énekelte, majd néhány rajzfilmfigurának is kölcsönözte a hangját. 2006 fordulópont az életében, hiszen egyéves munka gyümölcseként a boltokba került Póker c. önálló lemeze. A Jöhet a zápor c. dal hónapokig slágerlistás volt országszerte. 2007 második felében jelent meg a következő album, klasszikus amerikai jazz nótákkal nagyzenekari hangszereléssel, igényes, új magyar szövegekkel. Megalakította a Majsai Swing Starst, egy öttagú formációt, mellyel lényegesen könnyebb az ország bármely pontján fellépni, mint egy big banddel. A lemez aranylemezzé vált, illetve 2008-ban Fonogram-jelölést kapott az év legjobb jazz albuma kategóriában. Úgy tűnik, ez a swing műfaj bejött Gábornak is és a közönségnek is, a 2010 novemberében megjelent album szintén swing alapokra épít, bár a boogie-woogie felé is kacsingat. Címe: Swing és a Boogie.

Bízom benne, hogy a fenti néhány bemutató mondatom felkelti az érdeklődést Majsai Gábor és zenekara iránt, ezért ismertetném az esti koncert részleteit:  21.00 és 21.30-kor indulás a Jazzy Hajójárattal a Pesti alsó rakpartról, a Jászai Mari téri hajóállomásról. A 15 -20 perces sétahajózás után érkezés a Margitszigeti Szabadtéri Színpad kikötőjébe, majd rövid séta a Margitsziget platánfái között a Jazzy Tower helyszínére. 22 órakor kezdődik a kétrészes koncert, majd utána éjféltől DJ-party. A Jazzy Hajójárat éjfél után 1 órakor indul vissza Pestre a Nagyszálló kikötőből a Jászai Mari térre.

Jegyek kaphatók országosan az ismert jegyirodákban.
Jegyvásárlás online, kezelési költség nélkül: szabadter.jegy.hu – személyesen a Szabad Tér Jegyirodában (Budapest, Nagymező utca 68.), és a helyszínen.
Jegyrendelés telefonon: 06 1 301 0148

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük