A felügyelt intézményeknek tartott szakmai konzultációk sorával támogatja a piacok biztonságos működését, ad iránymutatást és folytat szakmai párbeszédet az intézményekkel az MNB felügyelési területe. Idén mintegy tíz konzultáció várható különböző témákban.

A felügyelt intézményeknek tartott szakmai konzultációk sorával támogatja a piacok biztonságos működését, ad iránymutatást és folytat szakmai párbeszédet az intézményekkel az MNB felügyelési területe. Idén mintegy tíz konzultáció várható különböző témákban.

Felügyelői és jogérvényesítési – szükség esetén szankcionálási – tevékenysége mellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapvető feladata a nyitott kommunikáció, a piaccal való párbeszéd erősítése a pénzügyi rendszer biztonságos működésének erősítéséért. Ennek érdekében 2014-ben a különböző felügyelt szektorok intézményeinek szakértői számára konferenciák, szakmai konzultációk sorát szervezi meg a jegybank – összhangban az erre vonatkozó európai uniós felügyelési gyakorlattal is.

Az MNB terveinek megfelelően ez évben mintegy tíz ilyen fórum megszervezésére került vagy kerül majd sor, többek közt a szövetkezeti hitelintézeti, nyugdíjpénztári vagy a compliance vezetők, szakemberek részére. A legutóbbi ilyen sikeres alkalmat, a Tőkepiaci napot 2014. június 11-én szervezte meg a jegybank a tőkepiaci szektor több mint 120 szakértőjének részvételével. Ezt megelőzően a banki, majd biztosító szakemberek számára került sor februárban Fogyasztóvédelmi fórumra, majd áprilisban a biztosítói, ezt követően pedig a pénzügyi vállalkozások szakértői vehettek részt jegybanki konzultáción.

Az idei fórumok egyik fő üzenete az MNB és a pénzügyi felügyelet (PSZÁF) összevonását követően a jegybanki felügyelés prioritásainak, súlypontjainak megismertetése a piaci szereplőkkel – az MNB felügyeleti területének valamelyik szenior vezetője segítségével. A jegybanki előadók emellett bemutatják az MNB-nek az adott szektorra vonatkozó kockázatértékelési, felügyelési, engedélyezési és jogérvényesítési gyakorlatát, illetve a legfontosabb hazai és nemzetközi szabályozói változásokat. Előadások hangzanak el a konkrét ellenőrzési tapasztalatokról, általában mind prudenciális, mind fogyasztóvédelmi nézőpontból. A konzultációk megszervezése tehát illeszkedik az aktualitásokhoz, például konkrét jogszabály-módosításokhoz vagy az egyes piaci jelenségekkel kapcsolatos felügyelési üzenetekhez.

A fórumokkal kapcsolatos információk és az azokon bemutatott előadások az MNB felügyeleti honlapjának Szakmai konzultációk menüpontjában érhetők el a közvélemény számára is. Ugyancsak itt olvashatók el az európai uniós és egyéb nemzetközi pénzügyi felügyelői, szabályozói szervezetek nyilvános konzultációra bocsátott dokumentumai is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük