A Gyermekrák Alapítvány 12 éves működése alatt mindent megtett annak érdekében, hogy egy Magyarországon megbetegedett rákos gyermeknek ugyanolyan esélyei legyenek a gyógyulásra, mint nyugat-európai betegtársainak.

 

A Gyermekrák Alapítvány 12 éves működése alatt mindent megtett annak érdekében, hogy egy Magyarországon megbetegedett rákos gyermeknek ugyanolyan esélyei legyenek a gyógyulásra, mint nyugat-európai betegtársainak.

 

Jelenleg 722 gyermek támogatásáról gondoskodunk, akik rendszeres, havi 5.000 Ft-os készpénztámogatást kapnak, valamint térítésmentesen biztosítják számukra a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen, de az OEP által nem finanszírozott gyógyszereket, vitaminokat, táplálék-kiegészítőket, melynek értéke gyermekenként, havonta a 30.000 Ft-ot is meghaladhatja.

 

  
    
Számtalan rendkívüli kérést is teljesítettek, átvállalták a betegség miatt elszegényedett családoktól a közüzemi díjak kifizetésétől a gázbevezetésen keresztül a lakások komfortfokozatának növelését, biztosították a csontvelő-átültetésen átesett gyermekek részére a csíramentes helyiségek kialakítását, és nem ritkán a temetési költségeket is átvállalták.

Az Alapítvány az elmúlt négy évben, egyedülálló nagyságrendben, a for-profit cégeket is megelőzve 1 milliárd 365 millió Ft értékben nyújtott támogatást. Megvásárolták azokat a legmodernebb diagnosztikai eszközöket és műszereket a kórházaknak, melyeket önerőből képtelenek lettek volna beszerezni és sem a fenntartó önkormányzattól vagy minisztériumtól nem kaptak rá pénzt. Az Alapítvány 51 fővárosi és vidéki önkormányzattal kötött együttműködési megállapodást, melyben átvállalják az önkormányzatoktól a rákos beteg gyermekek és családjuk rendszeres támogatását és az önkormányzatok fenntartásában lévő kórházakban biztosítják a műszerek folyamatos működését, ami szintén önkormányzati kötelezettség lenne.

A betegség a leggazdagabb embert is koldusbotra juttatja. Így történt ez a közelmúltban egy Vajdaságban megbetegedett 13 éves leukémiás kislánnyal is, akinek kezelési költségeit a kinti egészségbiztosítási pénztár nem fizette, mondván Magyarországon kezelték, a magyar OEP pedig azért tagadta meg a kezelési költségek átvállalását, mert szerb állampolgárról volt szó.

Egy egészségügyi miniszteri rendelet értelmében ugyanis a határainkon túl – nem az EU tagországaiban – megbetegedett rákos magyar gyermekek hazai gyógykezelésénél a kemo- és sugárterápiás kezelések finanszírozásához az Egészségügyi Minisztériumtól támogatás nem kérhető.

A szülők mindenüket eladták, jelentős adósságot halmoztak fel, végső elkeseredésükben a Gyermekrák Alapítványhoz fordultak segítségért, aki bízva a gyermek gyógyulásában egymillió forintot adott a gyermeket kezelő kórháznak, hogy a gyermek minden szükséges gyógyszert megkapjon. A gyilkos kór azonban erősebb volt, a gyermeket minden jó szándék ellenére elvesztették.

Az ilyen és hasonló esetek megelőzése érdekében határozta el a Gyermekrák Alapítvány kuratóriuma, hogy még hatékonyabb segítséget kíván nyújtani a határainkon túl megbetegedett gyermekeknek. Idáig jelentős támogatást biztosítottak Ukrajna és Románia rákbeteg magyar gyermekeinek, most a vajdasági egészségügyi titkárságnak ajánlották fel segítségünket. A támogatás megvalósulásához együttműködési megállapodást kell aláírni a Szerb Köztársaság Vajdaság Autonóm Tartomány Egészségügyi Titkárságával, melyre 2009. június 24-én Újvidéken a Vajdasági Végrehajtó Tanács épületében kerül sor. Az aláíró Dr. Csengeri Attila egészségügyi titkár, Vajdaság egészségügyi minisztere és Balogh István a Gyermekrák Alapítvány elnöke.
Bíznak abban, hogy hathatós segítségükkel javítani tudnak a gyermek-megbetegedések és halálozások szomorú statisztikáján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük