Barczel Vivien, az Erste bank elemzője szerint decemberben jelentős változások történetek az ipari adatokban.

Barczel Vivien, az Erste bank elemzője szerint decemberben jelentős változások történetek az ipari adatokban.

 Decemberben 7,1 százalékkal bővül az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva, miközben havi alapon 1,7 százalékos csökkenés történt. Az adat olyan szempontból meglepő, hogy az év utolsó hónapjára az átmeneti gyárleállások jellemzőek. Érdemes a munkanaphatással tisztított mutatót is figyelembe venni, ami 4,6 százalékos növekedést mutat.

Miközben az év elejére nagyobb mértékű, jó néhány hónapban kétszámjegyű bővülés volt jellemző, addig év vége felé már lassulást láthattunk. Érdemes azonban a januári és februári adatokat megvárni is azokkal összhangban vizsgálni a lassulást, ugyanis ezekkel már teljesebb képet kaphatunk arról, hogy ténylegesen mennyire lett visszafogottabb az ipari termelésünk.  

Az elmúlt hónapokban jellemző volt, hogy az autóipari termelés ingadozása nagy hatást gyakorolt az ipari termelés egészére. Így, a decemberi kedvező adat mögött elsősorban továbbra is az autóipar állhat. Másodsorban az élelmiszeriparban látott ingadozások is valamelyest befolyásolták az ipar teljesítményét.

Mióta bevezetésre került az Oroszországba irányuló mezőgazdasági termékekre vonatkozó exporttilalom, veszített a lendületéből az élelmiszeripar.   A decemberi adat részleteire pedig jövő héten derül fény, így részletesebb képet kaphatunk a bővülésről, illetve arról, hogy az autóipar mellett még mi játszhatott fontos szerepet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük