2024.február.27. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jitti: újabb fejlesztések a közösségi forgalomfigyelő rendszerben

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/42755"></a></span><span class="inline inline-left"><a href="/node/42756"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/Jitti_szoftver.thumbnail.jpg" border="0" width="60" height="100" /></a></span>  <p>Az idén májusban indult Jitti interaktív, a felhasználók aktivitásán alapuló közösségi forgalomfigyelő rendszer újabb fejlesztésekkel bővült. Az okostelefonon futó, pillanatnyi sebességtérképet mutató Jitti real-time adatokat közvetít arról, hogy az utakon mennyire dinamikus a közlekedés, azaz gyorsan vagy lépésben lehet-e haladni. Az új szolgáltatásokkal pedig a rendszer felhasználói már nemcsak a sebességről, de a közlekedést befolyásoló eseményekről, mint a traffipaxokról, az útlezárásokról, a balesetekről vagy a torlódásokról is értesíthetik egymást. </p><p>

jitti szoftver.thumbnail 

Az idén májusban indult Jitti interaktív, a felhasználók aktivitásán alapuló közösségi forgalomfigyelő rendszer újabb fejlesztésekkel bővült. Az okostelefonon futó, pillanatnyi sebességtérképet mutató Jitti real-time adatokat közvetít arról, hogy az utakon mennyire dinamikus a közlekedés, azaz gyorsan vagy lépésben lehet-e haladni. Az új szolgáltatásokkal pedig a rendszer felhasználói már nemcsak a sebességről, de a közlekedést befolyásoló eseményekről, mint a traffipaxokról, az útlezárásokról, a balesetekről vagy a torlódásokról is értesíthetik egymást.

jitti szoftver.thumbnail 

Az idén májusban indult Jitti interaktív, a felhasználók aktivitásán alapuló közösségi forgalomfigyelő rendszer újabb fejlesztésekkel bővült. Az okostelefonon futó, pillanatnyi sebességtérképet mutató Jitti real-time adatokat közvetít arról, hogy az utakon mennyire dinamikus a közlekedés, azaz gyorsan vagy lépésben lehet-e haladni. Az új szolgáltatásokkal pedig a rendszer felhasználói már nemcsak a sebességről, de a közlekedést befolyásoló eseményekről, mint a traffipaxokról, az útlezárásokról, a balesetekről vagy a torlódásokról is értesíthetik egymást.

A májusi sajtótájékoztatón bemutatott új, közösségre épülő, okostelefonokra fejlesztett, real-time adatokat mutató forgalomfigyelő rendszer tovább bővült az eredeti terveknek megfelelően. A Jitti egyik legfontosabb fejlesztése és folyamatosan bővülő funkciója, az úgynevezett eseménykezelés elkészült: a Jitti felhasználók jelezni tudnak közlekedési eseményeket és így azokról a rendszeren keresztül értesíthetik egymást. Ezek közül várhatóan a legnépszerűbb a traffipaxok helyének közzététele lesz. Az állandó sebességmérőket a Jitti csapata jórészt már betöltötte a rendszerbe, azok folyamatosan láthatók, a változatos helyekre kitelepített lézeres vagy egyéb sebességmérőket viszont a közösség tagjai azonnal jelezhetik egymásnak. Mindezek mellett olyan további, a Jitti felhasználói közösségét érdeklő közlekedési eseményekről lehet értesítést küldeni, mint az útlezárások és útfelbontások, a balesetek vagy a szembejövő oldalon lévő dugók is.

„Az eseménykezelési funkció megtervezésekor fontos szempont volt az egyszerű, gyors kezelhetőség. Legfeljebb kettő gombnyomásban határoztuk meg a maximumot, hogy bármely eseményt közzé lehessen tenni a telefontartóba rögzített okostelefonon. Forgalmi eseményt bejelenteni kétféleképpen lehet: menet közben az adott pozíciónál egyszerűen közzétehető az aktuális esemény, ha pedig a jittiző éppen nem vezet, akkor a térképre hosszan kattintva (long tap), a megjelölt földrajzi ponthoz lehet az információt rendelni." – mondta Nagy Bálint, a rendszert fejlesztő Jitti Forgalmi Információ Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója, majd hozzátette: a hosszabb lezárásokat (pl. Margit híd) központilag beépítik a rendszerbe, a jittizők által publikált események pedig jellegüktől függő időtartamig láthatóak. A traffipaxok, balesetek rövidebb ideig – alapértelmezésben egy órán keresztül -, míg az útfelbontások tovább, jelenleg 12 órán át lehetnek a térképen, ami alatt persze frissíthetik is azokat a felhasználók.

Az elmúlt hónapokban az új funkcionalitás mellett az alapszoftvert is optimalizálták a fejlesztők mind a Windows Mobile, mind az iPhone platformon. A módosítások eredményeként a Jitti kevesebb áramot fogyaszt, lassabban meríti le a telefon akkumulátorát, vagy például finomodott a képernyőmozgatás is.

A már elérhető újdonságok között van a Jitti weboldalán először a Windows Mobile, rövidesen pedig az iPhone platform számára is letölthető Budapest térkép: ezzel a megoldással a szoftver alacsonyabb adatforgalom mellett gyorsabban működik.

A tervezett fejlesztések között szerepel egy új eseménykezelési modul is, amely által láthatóvá válnak az események időbeli adatai, ki lehet választani, mely jelzéseket akarjuk látni és melyeket nem, de a megjelenítés módját is továbbfejlesztik.

A közösség regisztrált felhasználói száma már 3 000 felett van és a fejlesztők arra számítanak, hogy az iskolakezdéssel együttjáró forgalomnövekedés miatt tovább növekszik az aktív jittizők száma. Annak érdekében, hogy a közösség tevékenységét ösztönözzék és honorálják, a Jitti csapata díjakat ad lelkes és aktív tagjainak. „Júliustól bevezettük a Dugó Díjat." – mondta Gágyor Gábor, a Jitti csapat marketingért felelős tagja. „Persze a díjat nem szedjük, hanem adjuk. Az adott hónapban rendszeresen jittizők között kisorsolunk egy villányi dugót, a hozzá tartozó kiváló minőségű palack borral. Emellett hetente találkozunk a menedzsment megbeszélésünk után a heti top felhasználókkal, ahol rendszerint újabb ötleteket és építő kritikákat kapunk, aminek nagyon örülünk, mert működni látszik az eredeti elképzelésünk, hogy közösség jöjjön létre, amely 'élteti' a forgalomfigyelő rendszert. Reményeink szerint a felhasználói funkciókat és lehetőségeket növelni tudjuk partneri együttműködésekkel is – jelenleg ezen is dolgozunk."

A Jitti fejlesztői az iPhone és a Windows Mobile platformok kiterjesztésének terveivel kapcsolatban elmondták: folyamatosan napirenden van, és az Androidra történő fejlesztés partnerek bevonásával rövidesen célegyenesbe ér, amelynek további részleteit hamarosan nyilvánosságra hozzák.

http://www.jitti.hu/ 

www.facebook.com/JittiKlub

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.