2022.05.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jogosulatlan szolgáltató a Brit Virgin-szigetekről

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/73668"><img class="image image-preview" src="/files/images/mnblogo_1.jpg" border="0" width="132" height="138" /></a></span>Az MNB a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Pro Trade FX Inc. nevű társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB a társaságnál piacfelügyeleti eljárást folytat.

Az MNB a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Pro Trade FX Inc. nevű társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB a társaságnál piacfelügyeleti eljárást folytat.

Az MNB a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett Pro Trade FX Inc. nevű társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta, hogy engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB a társaságnál piacfelügyeleti eljárást folytat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárást folytat a Pro Trade FX Inc. (Pro Trade Fx) nevű, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett társaság tevékenységének áttekintésére. A társaság online felületeken magyar nyelven is hirdette szolgáltatásait.

A piacfelügyeleti eljárás azt kívánja megállapítani, hogy az említett társaság végez-e, vagy végzett-e – rendszeres gazdasági tevékenység keretében – az MNB engedélye nélkül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényben írt befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást, továbbá bejelentés hiányában ugyanezen törvény szerinti függő ügynöki tevékenységet.

A bizonyítási eljárás során eddig beszerzett bizonyítékok alapján a jegybank ma közzétett végzésében – az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve – azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a Pro Trade FX engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. A jegybank – eddigi gyakorlatával összhangban – ezen társaság adatait is megjelentette internetes honlapja Figyelmeztetések menüpontjában, jelezve, hogy a Pro Trade FX nem szerepel az MNB nyilvántartásában, így az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére Magyarországon nem jogosult.

Az MNB jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékai szerint a Pro Trade FX – engedéllyel rendelkező – máltai, német, illetve ciprusi befektetési szolgáltatóknak közvetít(ett) magyar befektetőket. A társaság a befektetők által megnyitott egyes kereskedési számlákat a kapott meghatalmazások alapján több esetben kezelte is.

A befektetők számára a Pro Trade FX nagy valószínűséggel jogellenesen végzett tevékenységén túl további kockázatot jelent az is, hogy a határon átnyúló tevékenység keretében szolgáltatást nyújtó intézmények felügyeletét a pénzügyi intézmény székhelye szerinti felügyelet látja el. A befektetőknek a máltai, német, illetve a ciprusi befektetési szolgáltatókat érintő esetleges kérelmeikkel, panaszaikkal így nem az MNB-hez, hanem az adott pénzügyi intézmény székhelye szerinti felügyelethez kell fordulniuk. A magyar befektető-védelmi garanciarendszer ezen befektetésekre nem nyújt védelmet.

Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli internetes honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.