Mézes mákos gubaMézes mákos gubaKarácsony, az egyik legszebb és legmeghittebb ünnep, melynek tiszteletére más országokban is fenségesnél fenségesebb ünnepi vacsorával készülnek az emberek. Sokan tesszük fel magunknak a kérdést puszta kíváncsiságból vagy ötletszerzés céljából, vajon hogyan ünnepelnek az emberek a világ más tájain?

 Mézes mákos gubaMézes mákos gubaKarácsony, az egyik legszebb és legmeghittebb ünnep, melynek tiszteletére más országokban is fenségesnél fenségesebb ünnepi vacsorával készülnek az emberek. Sokan tesszük fel magunknak a kérdést puszta kíváncsiságból vagy ötletszerzés céljából, vajon hogyan ünnepelnek az emberek a világ más tájain?

Európához hasonlóan, Dél-Amerikában a legtöbb ember keresztény, ezért ott is a karácsony az év legfontosabb ünnepe. Brazíliában színes, világító füzérekkel díszítik fel a házakat és a pálmafákat. A szamba hazájában a karácsony esti vacsora pulykából, sonkából, színezett rizsből, és zöldség- valamint gyümölcstálból áll. Speciális ételük a karácsonyi rizs, azaz a tejben főtt rizs fahéjjal ízesítve. Ausztráliában a karácsony a nyár közepére esik, ezért egy igazi ausztrál család ünnepi vacsora gyanánt barbecue partit tart a kertben, vagy közös pikniket rendez a barátokkal a tengerparton, melynek elmaradhatatlan attrakciója a tűzijáték.

A nem a konyhaművészetükről híres skandinávokról kevesen gondolnák, hogy akár egy 38 fogásos, ínyencségekkel teletűzdelt vacsorát is képesek elfogyasztani szenteste, melynek csúcspontja a desszertként tálalt habos tejberizs. Az édességbe egy szem mandulát rejtenek, amelynek szerencsés megtalálója ajándékot kap. Lengyelországban az ünnepi ételsort a kenyeret szimbolizáló ostyával kezdik, majd 12 fogásos vacsora következik a 12 apostol tiszteletére. A menüben különféle halakat, céklalevest, hideg töltött tojást tálalnak. Ünnepi főfogásként hallevest fogyasztanak, amelynek a hagyomány mágikus erőt tulajdonít. A dél-franciaországi Provence-ban 13 féle desszert kerül a karácsonyi étkek mellé, melyek közül a buche de noel-t, mi csokoládés fatörzsként ismerjük. A románok szigorúan böjtölnek Ádám-Éva napján, egészen addig, amíg az égen az első csillagok meg nem jelennek. Ezután disznóhúst esznek meggylikőrrel leöblítve.

Ha kedvet kapott egy rendhagyó, viszont annál emlékezetesebb, otthon is elkészíthető karácsonyi menüsorhoz, akkor készítse el az alábbi ételeket, amelyeket Fazekas László az Arcade Bistro séfje ajánl Önnek és kíván kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

Rizlinges káposztaleves süllővel

Szőlőmag olajon megpirítjuk a szalonnát, a shalotta hagymát, és egy darab apróra vágott burgonyát. Majd felöntjük rizlinggel és szárnyas alaplével, ezt követően hozzáadunk egy kevés magos dijoni mustárt, 1 darab babérlevelet, 1-2 darab szegfűszeget. Nagyon lassan puhára főzzük, majd tejszínnel dúsítjuk és az egészet krémes állagúra turmixoljuk végül lágy vajdarabokat dobunk bele.  Füstölt süllő vagy makréla ajánlott hozzá a leginkább.

Szopós malac datolyás káposztával

Ajánlott bor – Légli Gesztenyés Riesling Válogatás 2007

Szopós malac datolyás káposztávalSzopós malac datolyás káposztávalA legfeljebb 6 kg-os fiatal malacot miután kicsontoztuk, megformázzuk majd bazsalikommal, pirított dióval és tengeri sóval fűszerezzük. A húst feltekerjük, majd vákuum alatt 82 Celsius-fokon körülbelül 6-8 órán át hőkezeljük. Miután elkészült jegeljük és csontjaiból, nyesedékeiből jus-t főzünk, amibe pirított darált diót teszünk, ezt összeturmixoljuk és vajjal dúsítjuk.

A fehér káposztát lereszeljük, olivaolaj és méz keverékén félig megpároljuk, majd hozzáadjuk a datolyát, a zamatos fehérbort és lassan készre pároljuk. A malac tekercsekből vastagabb szeleteket vágunk, megpirítjuk a két oldalát majd meglocsoljuk a jus-vel.

Mézes-mákos guba

Ajánlat bor – Demeter Tokaji Élvezet 2008

Házi brióst készítünk vagy nagyon jó minőségű kalácsot veszünk. Kevés mézben szint adunk a felszeletelt kalácsnak majd pirított, darált dióval megszórjuk, és azonnal felöntjük forró tejjel. Miután a tejet jól magába szívta a tálaló edénybe töltjük, és angolkrémmel leöntjük, végül 180 Celsius-fokos sütőben körülbelül 6-8 perc alatt készre sütjük.

Angolkrém hozzávalók: 500g tej, 500g tejszín, 200g tojás, 100g cukor
A hozzávalókat egy forralóban összekeverjük, lassú tűzön 82 Celsius- fokig sűrítjük. Ízlés szerint ízesíthetjük vaníliával, citrom illetve narancshéjjal.

Sütőtökhab
Az érett (élénk narancssárga) sütőtököt felszeleteljük, egy csipet sóval, és cukorral ízesítjük majd 200 Celsius-fokos sütőbe tesszük körülbelül 15 percre. Ezt követően puha vajjal, friss narancslével, cukorral ízesítjük turmixszoljuk,  és átszűrjük majd habszifonba töltjük és kis csészékben tálaljuk.

Összeállításunkat az Arcade Bisztro szakácsai készítették.Budapest XII. kerületében, a Kiss János Altábornagy utcában található Arcade Bistro 1999. december 15-én nyitotta meg kapuit. Igényes gourmet konyhájával, gondosan összeállított borválasztékával és figyelmes személyzetével az elmúlt években a budapesti ínyencek elismert, kedvelt helye lett. Az Arcade 2000-2007 között különleges ízeinek és minőségi borainak köszönhetően nyolc alkalommal részesült "Best of" elismerésben. A Dining Guide olvasói 2006-ban Budapest 10 legjobb vendéglője közé választották a Michelin és Louis Vuitton Guide-ok által egyaránt ajánlott éttermet.

Fazekas László séf innovatív ötletei, mindig megújuló, az aktuális trendekkel együtt gondolkodó irányítása továbbra is garancia az étterem magas gasztronómiai igényeket kielégítő szellemiségének megőrzésére.

Az Arcade Bistro 2009-ben új konyhatechnológiai fejlesztésekkel biztosítja vendégei számára a kiváló minőséget.

 http://www.arcadebistro.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük