A hét végén a Városligeti Napozórétet ellepték a családok. Kézműves foglalkozások, tematikus udvarok, hangszerbemutató, népzenei koncertek és táncház, hatalmas akvárium, interaktív homokozó, ingyenes ugrálóvár, mászófal, barlangász bemutató, óriás társasjáték várta a legfiatalabbakat.

A hét végén a Városligeti Napozórétet ellepték a családok. Kézműves foglalkozások, tematikus udvarok, hangszerbemutató, népzenei koncertek és táncház, hatalmas akvárium, interaktív homokozó, ingyenes ugrálóvár, mászófal, barlangász bemutató, óriás társasjáték várta a legfiatalabbakat.

A Vidékjáró Kft., több alapítvánnyal, civil szervezettel, alkotó közösséggel összefogva szervezte meg a Le a cipővel elnevezésű Vidékjáró Családi fesztivált.

Az egészség udvart Klapka György, az „Aranyember" is erősítette, aki 40 hektáros bio dióültetvény tulajdonosa és emellett egy újszerű alternatív gyógyászati termék és nem mellesleg magyar találmány, az aranysó piacra kerülésének finanszírozója. Az üzletember a program vendégeként egyebek mellett az új termék immunrendszert és fizikai teljesítő képességet erősítő hatásairól beszélt.

A gyerekek saját szemükkel nézhették meg a kenyérkészítés folyamatát. Egy mobil malom segítségével bárki bekapcsolódhatott az őrlésbe, megnézhette, miként lett a búzából liszt. A gyerekek is részt vehettek a dagasztásban, majd a kemencébe téve megvárhatták, amíg kisül a kenyér.

Szombaton és vasárnap a sajtkészítéssel ismerkedhettek meg, és hatalmas rézüstökben négyféle sajt is készült, a kedvenc túrórudi előállításának rejtelmeit is megismerhették.

Az év biotermelői segítségével az egészséges zöldségekkel, gyümölcsökkel barátkoztak, miközben a látványkonyhában egészséges alapanyagokból készült ételeket kóstolhattak. Az öko udvarban a használt sütő zsiradékból történő szappanfőzés rejtelmeibe pillanthatnak be az érdeklődők, és a gyerekek itt anyák napi ajándékot is készíthettek a kész szappanból.

A zöld udvar különlegessége a mobil tanösvény volt, ahol 15 féle játék segítségével népszerűsítették a környezettudatos életmódot. Itt volt a nagyon népszerű állatbemutató és állattsímogató.
A hagyományudvarban, több sátorban számos hagyományos mesterség tartott bemutatót. Az alkotóházak, képzőművészeti egyesületek keretében többek között barkó hímzést, fakazetta festést, népi hangszerkészítést, szövést, kosárfonást, csipkeverést, viseleti baba szövést, nemezelést, kötélverést, hímzést és bútorfestés ismerhettek meg.

A fesztiválra az Európai Borlovagrend Hungária Konzulátus támogatásával érkeztek a kecskeméti SOS Gyermekfalu ifjú lakói is, hogy részt vehessenek a programokon, majd élve a meghívással az Állatkertbe is ellátogattak. A Borlovagrend – a borkultúra népszerűsítésén túlmenően -, a középkori hagyományokon alapuló önzetlen nemesi eszmerendszernek megfelelően, kiemelt feladatának tekinti az arra rászorultak – köztük a gyermekek – támogatását.

 

A színpadon népzenei, világ- és komolyzenei koncertek, bemutatók követték egymást, többek között nagyszámú hárfás növendék, illetve ütős együttes lépett fel, amelyet 30 dobos látványos előadása, gitárosok kamaraegyüttese, fúvósok műsora egészítette ki. Esti koncertjeink fellépői közt műsort adott Herczku Ágnes és Bandája, Bognár Szilvia és az Etnoé jól ismert nevek a népzenei, világzenei műfaj rajongói előtt. Vasárnap kora délután Birinyi József népzenész, népzene kutató egy figyelemfelkeltő népi hangszer bemutatót tartott a színpadon, majd színes néptáncbemutatóval, majd a Cédrus néptáncegyüttes fergeteges táncával, és táncházzal zárult a program.  

Bódi Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük