2022.05.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Jól startolt az arany az új évbe

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/57131"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_0_9.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="58" /></a></span>Új év, régi gondok. Az elmúlt hónapok esése után pozitív hangulatban startolt el az arany árfolyama az új esztendőben. A befektetési piacok idei első hetének meghatározó témái a globális adósságválság, a nyugati hatalmak és Irán között éleződő feszültség, valamint a magyar államadósság már a világsajtót is foglalkoztató kritikus helyzete volt - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p> 

Új év, régi gondok. Az elmúlt hónapok esése után pozitív hangulatban startolt el az arany árfolyama az új esztendőben. A befektetési piacok idei első hetének meghatározó témái a globális adósságválság, a nyugati hatalmak és Irán között éleződő feszültség, valamint a magyar államadósság már a világsajtót is foglalkoztató kritikus helyzete volt – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Új év, régi gondok. Az elmúlt hónapok esése után pozitív hangulatban startolt el az arany árfolyama az új esztendőben. A befektetési piacok idei első hetének meghatározó témái a globális adósságválság, a nyugati hatalmak és Irán között éleződő feszültség, valamint a magyar államadósság már a világsajtót is foglalkoztató kritikus helyzete volt – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

Egy régi tőzsdebölcsesség szerint, amilyen a január, olyan lesz az egész év. Márpedig az arany árfolyama jól kezdte az idei évet. Az 1.531 dolláros tavaly év végi (dec. 29-ei londoni délutáni fixing) lokális mélypontról sikerült elrugaszkodnia a jegyzéseknek, és ütemesen ismét 1.600 dollár fölé emelkedett a kurzus. Hasonló folytatásra meg is lenne minden ok, hiszen a globális és különösen az európai pénzügyi rendszerben uralkodó hatalmas feszültségek tulajdonképpen az aranynak, a válság valutájának kéne, hogy kedvezzenek. A befektetők tavaly év végi dilemmája azonban továbbra is érvényben van. A nagy ijedtség közepette jelenleg sokan inkább a látra szóló bankbetétet és a dollárt választják, és egyelőre nem az aranyba menekülnek.

 

A sárga nemesfém úgy szorult a nemzetközi piacokon az utóbbi hónapokban viszonylagos háttérbe, hogy az expanzív jegybanki pénzpolitikának nem látszik a vége, a pénzintézetek és a gazdaság továbbra is friss forrásra szomjaznak, az alacsony kamatok pedig elhanyagolhatóvá teszik az arany tartásának alternatív költségét. Normális körülmények között mindez csak jó az arany számára. A normalitás azonban mostanában változatlanul mérföldekre van a pénzügyi világtól. 2012-ben csak egy valami látszik biztosnak: az arany piaca nem lesz izgalmaktól mentes, és érdemes erős volatilitásra felkészülni.

 

A Bloomberg hírügynökség adatai szerint a világ vezető ipari országai 2012-ben elképesztő kihívás elé fognak kerülni. Több mint 7,6 billió dollár értékű államadósság vár refinanszírozásra, miközben a finanszírozási költségek egyre csak emelkednek, a gazdaságok növekedése és azzal együtt az adóbevételek pedig visszaesnek. Ezáltal a kiadások és a bevételek között táguló szakadék egy önmagát gerjesztő adósságspirálba mehet át. Mivel az egykor abszolút kockázatmentesnek számító államkötvények egyre kevésbé számítanak vonzó befektetésnek, végül az adósoknak nem maradhat más, mint a bankóprés beindítása az adósságok elinflálására.

 

A nyugati világ államainak adóssággondjai jelenleg Európában a legmélyebbek. Ez az euró és a térségi valuták valamint a bankrészvények mélyrepülésében mutatkozik meg. A piacokat befolyásoló baljós hírek érkeztek az elmúlt héten Spanyolországból, ahol az államháztartás tavalyi hiánya a tervbe vett 5% helyett valószínűleg 8% lesz, és a bankoknak is további 50 milliárd eurós tartalékot kell képezniük rossz ingatlanhiteleik miatt. Elgondolkodtató eredménnyel zárult egy francia kötvényaukció, amely emelkedő hozamokat és a „bid-to-cover ratio" (beérkezett ajánlatok a kínált mennyiségre) rég nem látott csökkenését hozta. Egyidejűleg az olasz kötvényhozamok ismét a már finanszírozhatatlannak tartott 7% fölé emelkedtek. És végül a bajok tetőzéseként súlyos viharfelhők érkeztek a magyar kötvénypiacok fölé is, ahol egy esetleges államcsődtől félve, vevői érdeklődés hiányában besült a rövid futamidejű kincstárjegyek aukciója. Ez a drámai fejlemény címlaphír lett a világgazdasági sajtó hasábjain is, amely a nyugat-európai bankrendszert terhelő újabb fenyegetésként értékelte a magyarországi fejleményeket. A hazai adósosztályzat újabb leminősítésére a Fitch Ratings által ezek után már nem kellett sokat várni.

 

A forint számára gyászosra sikeredett első héten a külföldi tőke fejvesztve hagyta el az országot, de egyes hírek szerint megmozdult a magyar megtakarítások egy része is a határ közeli osztrák bankok illetve a belföldön felvásárolható aranytömbök irányába. A kialakult helyzet komolyságát jelzi a péntek reggel megtartott miniszterelnöki és jegybankelnöki válságértekezlet, amely az előző napon elért történelmi mélypont után legalább időlegesen megnyugtatta a hazai valuta piacát. Az arany éves grafikonján is jól látszik a hazai válság hőfoka: míg dollárban számolva zajlik a korrekció, forintban kifejezve a lázgörbe rekord közeli szinten tartózkodik.

 

Persze a magyar valuta gyengeségéből fakadó aranyárszint külföldön kevésbé téma. Ott inkább találni elgondolkodtató gyakorisággal a Hormuz-szoros lezárásával foglalkozó szalagcímeket. Az arany év eleji árfolyamnövekedését egyfelől az esés utáni technikai visszaemelkedés és a nyugati világban nagy aggodalmakat kiváltó iráni kardcsörgetés okozhatja, ami miatt az olaj is drágul jelenleg. A befektetők attól félnek, hogy ezen a kulcsfontosságú átkelőhelyén, ahol a világ vízi úton szállított olajmennyiségének egy harmada halad át, egy ilyen lépés az olajkereskedelem leállásához vezethet.

 

Arany, ezüst – technikai elemzés

 

Arany – technikai elemzés

 

Az elmúlt hét enyhe felszabadulást hozott az arany technikai grafikonján. Az aranyár fölé kerül a lélektanilag fontos 1.600 dolláros szintnek, ahol most egy fontos ellenállási övezet peremén táncol. Ez az árfolyamtartomány támaszszinté minősülhetne át, amennyiben e fölött meg tudna kapaszkodni a kurzus. Itt fut továbbá a 200-napos mozgóátlag piros görbéje is a grafikonban. Mégis korainak tűnik egyből a korrekció lezárultát ünnepelni. Egyelőre jobb csak szerény elvárásokkal számolni a következő 3-havi időtávon. A szimmetrikus háromszögből decemberben kiesett árfolyam valamelyest visszakorrigált ugyan, de még mindig csak egy részét hozta vissza a legutóbbi zuhanásnak. Csak az 1.680 dollár feletti magasságok állhatatos visszahódítása esetén törne meg a rövidtávon (a szeptember eleji történelmi csúcs óta) csökkenő trend felső diagonális vonala, és lehetne a lapok újra osztásáról beszélni.

 

Ezüst – technikai elemzés

 

Az ezüst árfolyama az alacsony forgalom és az erős dollár hatására gyengült az év végi két ünnep között. 27 dollár alatt viszont azonnal túlsúlyba kerültek a vevők, akik máris 30 dollár közelébe tolták vissza a jegyzéseket. Jelenleg egy nem alábecsülendő diagonális ellenálláshoz érkezett az árfolyam görbéje, amelyet átlépve azonban egy rövidtávú emelkedés szabadulhatna fel, 32 dollár fölé erősítve a kurzust. A 27 dollár alatt húzódó támaszt ugyanakkor jobb lenne most már többé nem próbára tenni, nehogy egy újbóli teszt további esést indítson el. A jelenlegi árszint a lehetőségek és veszélyek relációját tekintve középtávon már jó beszállási pont lehet.

 

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.