2015. február 18-án és március 18-án 20 órakor Jordán Tamás önálló estje a Gödör Klub – Spicc Színpadon! Ezen az esteken József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című művét adja elő.

 

2015. február 18-án és március 18-án 20 órakor Jordán Tamás önálló estje a Gödör Klub – Spicc Színpadon! Ezen az esteken József Attila Szabad-ötletek jegyzéke című művét adja elő.

 

Ritka, kivételes alkalom az, ha módunk van bepillantani egy alkotó belső világába, elénk tárt lelkébe. Ilyen rendkívüli pillanat József Attila életében 1936 májusa. A Japán kávéházban kezdte el írni, majd később otthon fejezte be. Innét a cím, hogy Szabad-ötletek jegyzéke két ülésben. A Gyömrői Edit pszichológus kezelése alatt álló költő ekkor írott életrajzi szövegével, zavarba ejtő pszichoanalitikus önvallomásával kapcsolatban a mai napig tanácstalan az irodalomtudomány. A mű bizonyos részei nyilvánosságra kerülhettek, a közönség számára hozzáférhetőnek minősültek, míg más részei az intim szférába utalódtak. A feljegyzés igen sok emlékanyagot tartalmaz az infantilis szexualitás területéről, s ezzel kapcsolatban hajlamosak vagyunk a szégyenlős elfordulásra.

 

1975-ben kapta Jordán Tamás Kaposvárott Spindler Bélától titkos füzetben a titkos másolatot, József Attila szövegét, melyet 12 év múlva, 1987-ben tudott bemutatni az Irodalmi Színházban, a mai Radnótiban. Tíz évig volt műsoron.

 

Jordán Tamás utánozhatatlanul személyes értelmezésével és előadásával ebbe a ritkán megmutatott, védtelenül lemeztelenített lélekbe engedi bepillantani a nézőket – illetve mindjárt két alkotó ember vívódásait láttatja egyszerre. A tőle megszokott drámai erővel éli, gondolkodja a József Attila-i sorokat – egy-egy versnek, amellyel kiegészül az asszociációs feljegyzés előadása, többféle megközelítését is megmutatja.

 

József Attila segítségével mindannyiunk szorongását, vágyait is feltárja brutális őszinteséggel, lehetetlenné téve a szégyenlős elfordulást.

 

Jegyár: 1800 Ft / 1500 Ft elővételben, korlátozott számban.

 

2015. február 18. és március 18., 20:00

József Attila: Szabad-ötletek jegyzéke

Előadja: Jordán Tamás

Gödör Klub-Spicc Színpad

Budapest, Király utca 8-10.

 

http://www.godorklub.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük