2010. május 4-én tette közzé Budapest Józsefváros önkormányzata azt a kétmilliárd forinthoz közelítő, kulturális gazdaságfejlesztésnek nevezett  programot, mely a VIII.kerület történelmi negyedének kiemelt szerepet szán a helyi gazdaságfejlesztésben. 

 

 

2010. május 4-én tette közzé Budapest Józsefváros önkormányzata azt a kétmilliárd forinthoz közelítő, kulturális gazdaságfejlesztésnek nevezett  programot, mely a VIII.kerület történelmi negyedének kiemelt szerepet szán a helyi gazdaságfejlesztésben. 

 

Az  „Európa Belvárosa Program – Józsefváros, Palotanegyed"  címet viselő belső-józsefvárosi program az un. Palotanegyed kiemelkedő építészeti és kulturális örökségére, a városrészben működő egyetemekben rejlő lehetőségekre,  a negyedre jellemző kiskereskedelem ösztönzésére kívánja építeni a fejlesztéseket.

A közzététel alkalmával dr.Kocsis Máté polgármester és dr.Lukovich Tamás, a Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. Ügyvezető igazgatója nyilatkozott a fejlesztésekről.  Eszerint;  a Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 Zrt. Által kidolgozott pályázat valósul meg az Európai Unió, az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében 900 millió Ft-al támogatásával, melyet az önkormányzat további 760 millió Ft önerővel egészít ki.  Két év alatt összesen 1,9 milliárd Ft-os fejlesztést hajtanak végre a történelmi Belső-Józsefvárosban.

Mit jelent a Palotanegyed?

A közelmúltban készült el Budapest Belváros Új Főutcája, ennek Kálvin téri végződésénél kezdődik a történelmi Józsefváros eddig méltatlanul elfeledett, műemléki palotákban gazdag kulturális negyede, a Palotanegyed, a történelmi Belső-Józsefváros, Budapest földrajzi középpontjában, a Dunától keletre átlagosan 1-1,5 km-re, a két körút között  elhelyezkedve, az Astoriától kiindulva a Rákóczi út, Nagykörút, Üllői út, Kálvin tér és a Múzeum körút által határolva. 

Rendezett építészeti kialakulása a XIX. század első évtizedeiben, a Szépítő-bizottság döntése nyomán, majd az 1838-as nagy pesti árvíz után hozott határozat nyomán történt, mikor is elrendelték, hogy a mai Somogyi Béla és Mária utcák vonalától a Múzeum körútig csak emeletes kőházak építhetők. Ezután kapta a városrész nevét az itt épült számos palotáról,  melyeket főnemesi, arisztokrata családok építtettek, többek között az 1865-ben itt megépült Képviselőház vonzására.  A negyed épületeinek egységes karakterét a sík területen elhelyezkedő nagyvárosias beépítés adta meg.  A negyed a polgáriasodó Pest közkedvelt kulturális negyedévé vált,  ma is a főváros kulturális és felsőoktatási intézményekben leggazdagabb, komoly történelmi tradíciókkal rendelkező területe. 

Néhány, a negyedben lévő védett műemléki épületek sorából:

Bródy Sándor u. 8 – a régi Képviselőház, 

Magyar nemzeti Múzeum,

Múzeum körúti egyetemi épületek,

Múzeum utca 8.:  Hadik-palota, stb.

A kerületben naponta 20 ezer diák fordul meg, itt található az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészet-tudományi Kara,  a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara,  az Andrássy Gyula Budapesti Német nyelvű Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem, a Színház és Filmművészeti Egyetem, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem.

Kulturális intézmények;

Nemzeti Múzeum, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, TIT,  Olasz Kulturális Intézet, Uránia Nemzeti Filmszínház,

Ódry Színpad,  stb.

A Józsefvárosi Önkormányzat ezt a kivételes adottságot szeretné, szorosan együttműködve az itt található kulturális intézményekkel és egyetemekkel, kiaknázni a most induló Európa Belvárosa Programban.

Kocsis Máté polgármester hangsúlyozza, a projekt nem egyszerűen város-csinosítás, „kövezet-csere", céljai hosszú távúak, stratégiai jelentőségűek;  a VIII. kerület presztizsének növelése, a Palotanegyed bekapcsolása a belvárosi vérkeringésbe, egyetemi városnegyeddé fejlesztése, idegenforgalmi vonzerejének növelése, épített és kulturális örökségének védelme, ennek kapcsán egész Józsefváros gazdaságfejlesztése, ennek értelmében tehát egyszerre zajlik a Palotanegyed fizikai és szellemi rekonstrukciója.

Milyen változások várhatók?

Az utcaképet tekintve;  közterületek újulnak meg, s adnak elsőbbséget a gyalogosoknak. Vegyes, csillapított forgalmú terület lesz a Mária utca, a Gutenberg tér, a Bródy Sándor utca, a Horánszky, a Kőfaragó és a Gyulai Pál utca.  Programot indítanak a műemléki védettségű paloták díszkivilágításra, az épített örökség védelmét a helyi civilekkel együttműködve kívánják a helyi hétköznapok, a helyi identitás részévé tenni.

A Horánszky utca 13. szám alatt helyi vállalkozásfejlesztési-, diák- és közösségi központ épül.  A 2011. nyarán megnyíló központot az önkormányzat félmilliárd Ft-os beruházással alakítja ki. Az új intézmény feladata lesz a helyi kis- és közép-vállalkozások fennmaradásának védelme, azok működésének, fejlődésének segítése, a helyi munkahelyek megtartása. 

Létező alapokra építhetnek ebben,  a történelmi negyedben mind a mai napig példaértékű a kiskereskedelem szerepe, Budapesten itt összpontosul a legtöbb, három ezernél is több kiskereskedelmi üzlet, melyek ma is ezreknek adnak munkahelyet.  A létrejövő központ fontos küldetése lesz továbbá olyan innovatív, a fiatalok ötleteit is befogadó szellemi műhelyként való működés, ahol a kerületben található felsőoktatási intézmények hallgatóit aktívan be lehet vonni Józsefváros kulturális gazdaság-fejlesztésébe.

A Palotanegyed kulturális gazdaság-fejlesztésével a Józsefvárosi Önkormányzat szeretné elérni, hogy a pesti belváros határvonalai kitolódjanak  Belső-Józsefváros felé, s a városrész a főváros új, kulturális élményekben gazdag, pezsgő, fiatalos része legyen.  Mindennek érdekében, azt a 2010-ben megrendezésre kerülő négy fesztivált kívánják a fejlesztések katalizátorává tenni, melyet a palotanegyedi kulturális intézmények, gazdasági szereplők és civilek bevonásával szerveznek meg. 

A június első és augusztus utolsó hétvégéjén zajló Palotanegyed Fesztivál során a Krúdy utcában, a Mikszáth téren, a Pollack Mihály téren, a Gutenberg téren koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, antik könyvpiacok lesznek, s bemutatkoznak a helyi mesteremberek is.

Augusztusban Világtánc Fesztivál, szeptemberben nagyszabású Tudományfesztivál helyszíne lesz a józsefvárosi Palotanegyed.

A Józsefvárosi Önkormányzat további kerületfejlesztési programjai:

Az önkormányzat ebben az önkormányzati ciklusban eddig összesen 3,6 milliárd euró uniós támogatást nyert el, ebből 4,8 milliárd Ft értékű fejlesztést hajtanak végre a kerületben.  A most indított Európa Belvárosa Programon túl, kiemelt fejlesztés zajlik a Corvin Sétányon, ahol új városrész épül, valamint a kerület leghátrányosabb részében, a Magdolna-negyedben, ahol egy, 2008-ban elnyert uniós támogatás révén 2,2 milliárd Ft értékű szociális város-rehabilitációt hajtanak végre.

http://www.jozsefvaros.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük