Tokaji bor, finom falatok, jó zene. Erről szólt a Tokaj Nyitány 2010 rendezvénye. Az új évjáratokat, új borokat kívánta megmutatni minden érdeklődőnek a Tokaj Reneszánsz Egyesület. Nem csupán a palackok nyíltak meg, de megnyílt a tokaji előtt az ízek birodalma is.

 

 

Tokaji bor, finom falatok, jó zene. Erről szólt a Tokaj Nyitány 2010 rendezvénye. Az új évjáratokat, új borokat kívánta megmutatni minden érdeklődőnek a Tokaj Reneszánsz Egyesület. Nem csupán a palackok nyíltak meg, de megnyílt a tokaji előtt az ízek birodalma is.

 A kóstoló-füzet tanúsága szerint tizenhat pincészet jelent meg, egyenként három – három borral. Egy száraz, egy édes és egy aszú szerepelt mindenhol a kínálatban és már az embert próbáló feladat volt, amíg mindenki eldöntötte, hogy melyiket NEM fogja megkóstolni. Az italokhoz neves „gasztrobloggerek" és híres mesterszakácsok, kreatív fantáziájukat bevetve igyekeztek emlékezetessé tenni az estét.

A legcélszerűbb ilyenkor megkeresni az érdekességeket. A Tokaj Pendits, az első biodinamikusan gazdálkodó birtok Tokaj-Hegyalján. Csak természetes eredetű anyagokat, rezet, ként, növényi kivonatokat használnak, műtrágyát, felszívódó növényvédő-szereket, gyom- vagy rovarirtót egyáltalán nem. A szőlőmunkákat a Hold és a csillagjegyek állása szerint végzik, csakúgy, mint a borászati műveleteket, a fejtést palackozást. A Dialóg 2008 néven készült borukban 2/3 rész Furmint és 1/3 rész Muskotály „beszélget" egymással. Eredetileg félédesnek szánták, de inkább félszáraz lett belőle. Csípős, magyaros vagy indiai ételekhez ajánlják, de a sushihoz is remek. (http://www.pendits.com/)

 Régi álma volt három klasszikus zenésznek, hogy részt vegyen a nagy hagyományokra visszatekintő tokaji borászat újjászületésében. Terveik, elképzeléseik nyomán a „partitúra" 1994-ben, „Tokaj Classic Borászati Kft." címmel készül el. A bemutatóra általuk hozott Tokaji Cuvée 2006 Furmintját (2/3) és Hárslevelűjét (1/3) decemberben szüretelték, teljesen száraz, de nem aszúsodott szemekből. Így most megvannak benne a tokaji ízek, de nem túl koncentráltan. Elhatározott szándékuk, hogy száraz bort csak a legkiválóbb évjáratokból – 1999, 2003, 2006 – készítenek. Ezekből válogatnak az szúhoz is. Az 1999-es emberemlékezet óta a legjobb évjárat volt. Hatputtonyos Aszújuk színe sötét, a töménység és az olajosság szinte kiált belőle. Az aszúk mintaképe lehetne! Ehhez a minőséghez szabták a címkét is, hiszen a hosszú tárolásra szánt palackon a papír hamar átnedvesedik. Az egyedi készítésű óncímke viszont ellenáll a penésznek, legfeljebb kicsit megfeketedik – elég letörölni! (http://www.tokaj-classic.com/)

 Amikor elhatároztuk, hogy megalapítjuk a Tokaj Nobilis Szőlőbirtokot, egy olyan kézműves borászatról álmodtunk, ahol egyedi minőségű borokat alkotva jutna kifejezésre a dűlő, a fajta és viszonyunk a természethez – mondják magukról a tulajdonosok és boraik igazolják ezt a kijelentést. A hathektáros birtokot 2000-ben alapították Bodrogkeresztúron. Náluk a borkészítés a szőlőben kezdődik, hiszen a bor minőségét alapvetően meghatározza a szőlő minősége. Rendkívül szigorú metszés, hajtás- és fürtválogatás után hektáronként 17-19 hl bort szűrnek. Érdekességük a Kövérszőlő. Ezt a fajtát 2002-től szabad újra telepíteni, pedig ősi, magyar fajta, még a filoxéra-vész előtti időből. Édes bor készül belőle, az aszúszemeket az aszúba teszik. (http://www.tokajnobilis.hu/)

A pincészet a tulajdonos, Sauska Krisztián nevét viseli, korábban az Árvai-birtok egy része volt. Hatvan hektáron, 2000-ben alakult. Van birtokuk Villányban is. A Tokaj Nyitány rendezvényre hozott 2008-as száraz Furmintnak határozott – de cseppet sem zavaró – hordóillata van, ami érthető is, hiszen hat hónapot töltött öt hektoliteres fahordóban. Íze telt, kerek, hosszú lefutású. Aszúból a 2003-ast mutatták be. Ez is kiváló évjárat volt. Csak Furmintból készült, kétéves, fahordós érlelés után, 2006-ban palackozták. Desszertekhez ajánlják, mert íze nem túl hangsúlyos. A pincészet szeret kedveskedni vendégeinek. Minden – 10 000 forint feletti – vásárló egy zenei összeállítást tartalmazó CD-t és egy kedvezményes étteremlátogatásra szóló kupont kap ajándékba. (http://www.sauskatokaj.hu/)

 Az Alana-Tokaj cég exportra termel, a fő cél Amerika és az amerikai nők megnyerése a márka számára. Mindez érthetőbbé válik, amint megtudjuk, hogy a háttérben három amerikai orvos Alison, András és Attila áll. Ők hozták létre Mádon a huszonhárom hektáros, családi vállalkozást. A 2006-os, száraz Tokaji Furmint dűlőszelektált, a Betsek dűlőből származik. Négy évig állt fahordóban és csak egy hónapja palackozták. A benne lévő savak arányát tekintve inkább félszáraznak nevezhető. A birtokon termelnek Zétát is – az ültetvénnyel együtt kapták – az aszúkhoz használják fel, mivel ez a fajta kitűnően aszúsodik. (http://www.alana-tokaj.com/)

 Ha pedig már a neveknél tartunk, nem mehetünk el szó nélkül a Samuel Tinon Pincészet mellett. A kaland 1991-ben kezdődött, amikor egy francia tanácsadó Bordeaux-ból Tokajba érkezett. Azután eltelt tíz év és most ő a nevét viselő gazdaság tulajdonosa. Úgy is mondhatjuk „kétemberes" pincészet az övé. Ő a borász, a tulajdonos, az ügyvezető igazgató és csak egy munkatársa van. Szakértelméről meggyőződhetünk, ha megkóstoljuk a 2004-es Aszúját. Bonyolult évjárat volt a 2004. Augusztusban a szárazság miatt megállt a szőlő fejlődése. November elején javult az idő, sokat sütött a nap és jött a Botrytis. Kezdődött az aszúsodás. A szüret elhúzódott, már hóesésben fejeződött be. A hidegben nehezen erjedt a must, eltartott 2005 szeptemberéig. Az érlelés csak utána kezdődhetett. Érdekes, különleges bor lett belőle. (http://www.samueltinon.com/)

 A Bodrogkeresztúron hat dűlőből álló birtok a Füleky család 1798-ban épült kúriájáról kapta a nevét. A családfő, Füleky György, az első Tokaj-hegyaljai Bormívelő Egyesület alapító tagja volt. A Füleky pincészet jellemzője, hogy zömében késői szüretelésű borokat készít. Ezek Pallas márkanéven kerülnek forgalomba. A Pallas 2006 több dűlő válogatottan legjobb borából, házasítással keletkezett. Csak Furmintból áll. Gyümölcsös, birs jellegű utóíze van. Frissességét megőrizte annak ellenére, hogy közepesen pörkölt, 220 literes francia barrique hordókban érlelték. Mézes illatú, üde bor benyomását kelti, megfelelően karakteres, de semmi sem eltúlzott benne. (http://tokaj.org/)

A Tokaj Nyitány 2010 rendezvény szervezői teljesítették célkitűzésüket. Meg akarták mutatni a világnak, hogy a tokaji bor nemes, elegáns, de lehet a mindennapjaink bora is. Az itt dolgozók a tokaji hagyományokat tiszteletben tartva, mégis mindig megújulva végzik munkájukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük