„Európa Belvárosa Program – Józsefváros, Palotanegyed" címmel közel kétmilliárd forint értékű kulturális gazdaságfejlesztési programot indított a Palotanegyedben a  VIII. kerületi önkormányzat. A kerületvezetés a Józsefváros e kevésbé ismert történelmi negyedének stratégiai szerepet szán a helyi gazdaságfejlesztésében. A Palotanegyed páratlan építészeti és kulturális örökségére, az itt működő egyetemekben rejlő energiákra és az itt ma még példaértékűen jellemző kiskereskedelem ösztönzésére épül Belső-Józsefváros fejlesztési programja.

 

„Európa Belvárosa Program – Józsefváros, Palotanegyed" címmel közel kétmilliárd forint értékű kulturális gazdaságfejlesztési programot indított a Palotanegyedben a  VIII. kerületi önkormányzat. A kerületvezetés a Józsefváros e kevésbé ismert történelmi negyedének stratégiai szerepet szán a helyi gazdaságfejlesztésében. A Palotanegyed páratlan építészeti és kulturális örökségére, az itt működő egyetemekben rejlő energiákra és az itt ma még példaértékűen jellemző kiskereskedelem ösztönzésére épül Belső-Józsefváros fejlesztési programja.

A Józsefvárosi Önkormányzat és a Rév8 Zrt. által kidolgozott pályázat megvalósítását az Európai Unió – az Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program keretében – 900 millió forinttal támogatja, az önkormányzat ezt 760 millió forint – az unió felé elszámolható – önerővel egészíti ki. Ezt dr. Kocsis Máté polgármester és dr. Lukovich Tamás a Pro Regio Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető igazgatója ma jelentette be a józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban. Összesen 1,9 milliárdos fejlesztést hajtanak végre két év alatt a páratlan építészeti és kulturális adottságokkal rendelkező történelmi Belső-Józsefvárosban.

A Belváros nem rég elkészült Új Főutcájának Kálvin téri végénél kezdődik a történelmi Józsefváros eddig méltatlanul elfeledett, műemléki palotákban gazdag kulturális negyede, a Palotanegyed. A városrész egykor a polgáriasodó Pest közkedvelt kulturális negyede volt, de ma is a főváros kulturális és felsőoktatási intézményekben leggazdagabb, komoly történelmi tradíciókkal rendelkező területe. A Józsefvárosi Önkormányzat ezt a kivételes adottságot szeretné – az itt található kulturális intézményekkel és egyetemekkel szorosan együttműködve – kiaknázni a most indított Európa Belvárosa Programban.

„A projekt jóval több, mint egyszerű városcsinosítás. A kerületvezetés hosszú távú stratégiai célja a VIII. kerület presztízsének növelése, a Palotanegyed bekapcsolása a belvárosi vérkeringésbe, egyetemi városnegyeddé fejlesztése, idegenforgalmi vonzerejének növelése, épített és kulturális örökségének védelme, és mindezzel egész Józsefváros gazdaságfejlesztése. Az Európa Belváros Program keretében tehát egyszerre zajlik a Palotanegyed fizikai és a szellemi rekonstrukciója" – ismertette a kerületvezetés céljait Kocsis Máté polgármester.

A fizikai megújulás jegyében közterületek újulnak meg és adják át az elsőbbséget a gyalogosoknak: vegyes, csillapított forgalmú lesz a Mária utca, a Gutenberg tér, a Bródy Sándor utca, a Horánszky, a Kőfaragó és a Gyulai Pál utca. Programot indítanak a műemléki védettségű paloták díszkivilágítására, az itt található számos épített örökség védelmét a helyi civilekkel együtt szervesen a hétköznapok, a helyi identitás részévé kívánják tenni.

A Horánszky utca 13. szám alatt helyi vállalkozásfejlesztési-, diák- és közösségi központ épül. A 2011. nyarán megnyíló központot az önkormányzat félmilliárd forintos beruházás keretében alakítja ki.  Az új intézmény missziója a helyi kis- és közép vállalkozások fennmaradásának védelme, működésük, fejlődésük segítése, a helyi munkahelyek megtartása. A történelmi negyedben ugyanis a mai napig példaértékű a kiskereskedelem szerepe, Budapesten belül itt koncentrálódik a legtöbb kiskereskedelmi üzlet (több mint 3 ezer), melyek ma is ezreknek adnak munkahelyet. A központ további fontos missziója lesz, hogy olyan innovatív, a fiatalok ötleteit is befogadó szellemi műhellyé váljon, ahol a kerületben található felsőoktatási intézmények hallgatóit aktívan be lehet vonni Józsefváros kulturális gazdaságfejlesztésébe.

A Palotanegyed kulturális gazdaságfejlesztésével a Józsefvárosi Önkormányzat szeretné elérni, hogy a pesti belváros határvonalai kitolódjanak Belső-Józsefváros felé, és a városrész a főváros új, kulturális élményekben gazdag, pezsgő, fiatalos része legyen. Ennek érdekében a 2010-ben megrendezésre kerülő négy fesztivál válhat a fejlesztések katalizátorává, amelyeket a palotanegyedi kulturális intézmények, gazdasági szereplők és civilek bevonásával szerveznek.  A június első és augusztus utolsó hétvégéjén zajló Palotanegyed Fesztivál során a Krúdy utcában, a Mikszáth téren, a Pollack Mihály téren, a Gutenberg téren koncertek, színházi előadások, gyermekprogramok, antik könyvpiacok lesznek, és bemutatkoznak a helyi mesteremberek is. Augusztusban Világtánc Fesztivál, szeptemberben nagyszabású Tudományfesztivál helyszíne lesz a józsefvárosi Palotanegyed.

Sajtóháttéranyag

Az Európa Belvárosa Program adatai:

Európai Uniós támogatás: 898 130 788 Ft

Józsefvárosi Önkormányzat önerő: 760 114 212 Ft

Elszámolható költség: 1 658 245 000 Ft

Beruházás összértéke: 1 908 245 000 Ft

Projekt időtartama: 2011 -2011

A Palotanegyed

A történelmi Belső-Józsefváros. A Palotanegyed (Belső-Józsefváros) Budapest földrajzi középpontjában, a pesti oldalon, a Dunától keletre átlagosan 1-1,5 km-re elhelyezkedő városrész, amely a két körút között sugaras irányban elhelyezkedve egy kiterített palást alakjára emlékeztet. Az Astoriától elindulva tehát a Rákóczi út, a Nagykörút, az Üllői út, Kálvin tér és a Múzeum körút által határolt területet hívjuk Palotanegyednek. Nevét az itt épült számos palotáról kapta, melyeket a legnagyobb nemesi és arisztokrata családok építettek. 

A Palotanegyed építészeti és kulturális öröksége

Néhány épített örökség – műemléki védelem alatt álló épület/környezet a Palotanegyedben:

Bródy u. 8. (régi Képviselőház, 1865-67, Hild), Magyar Nemzeti Múzeum és környezete (1837-47, Pollack), Múzem krt-i egyetemi épületek (1880-1883, Steindl, Weber), Puskin u. 6. (1810, Első Pesti Gyermekkórház, majd Részvényserfőző), Múzeum u. 7. (1912, Hadik-palota), Múzeum 11. és 17. (1869/1881, Károlyi-paloták), Ötpacsirta u.2. (Almássy-palota), Pollack tér 3. és Bródy u. 3. (1862, Festetics-palota), Pollack tér 10. (1863-65, Festetics, majd Károlyi-palota), Pollack tér 4. és 8. (Esterházy-palota), Bródy u. 15. (1851-55, Hild), Bródy 16. (Törley-palota) Gyulai Pál u.8. (1860, Hild), Gyulai Pál u.13. (1870), Horánszky u. 16. (1897, volt cisztercita rendház), Rákóczi út 5. (1867, volt Pannónia szálló), Rákóczi út 21. (1895, Uránia Filmszínház), Rákóczi út 31-35. (1740, Rókus-kápolna) és a többi.

Józsefvárosban – egyetemváros, a kerületben naponta 20 ezer diák fordul meg.

Itt található felsőoktatási intézmények: Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem Színház és Filmművészeti Egyetem, SOTE.

Kulturális intézmények a Palotanegyedben:

Nemzeti Múzeum, Magyar Rádió, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Kossuth Klub, Budapest Jazz Klub, Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, Olasz Kulturális Intézet, Angol-Amerikai intézet, Szlovák Kulturális Intézet, Uránia Filmszínház, Magyar Pálinka Háza, Ódry Színpad, Vasas Művészeti Székház, Párbeszéd Háza és a többi.

Közeljövőben zajló közterület fejlesztések a Palotanegyedben:

A Mária utca Krúdy Gy. u. és Bródy S. u. közti szakaszának felújítása jelenleg is zajlik, befejezése 2010. június 30.

A Gyulai Pál utca – Kőfaragó utca – Gutenberg tér és Horánszky utca rekonstrukciója 2010. szeptemberében kezdődhet meg és 2011. nyarán fejeződik be

Az Európa Belvárosa Palotanegyed Fesztivál állomásai 2010-ben:

Az egész éven át tartó kulturális programokat a Józsefvárosi Önkormányzat a Palotanegyedben található kulturális intézmények szoros együttműködésével szervezi.

Kiemelt fesztiválok 2010-ben:

2010. június 4-6. Kulturális programok, koncertek, színházi előadások, mesteremberek utcája, – a Mikszáth téren, Krúdy utcában, Lőrinc pap téren, Pollack Mihály téren, antik könyv piac Gutenberg téren. (A fellépők között: a Józsefvárosi Cigányzenekar, Ghymes, Berecz András, Palya Bea, halász Judit, Besh o droM…)

2010. augusztus 27-29. Kulturális programok, koncertek, színházi előadások, mesteremberek utcája, antik könyvvásár – a Mikszáth téren, Krúdy utcában, Lőrinc pap téren, Pollack Mihály téren, antik könyv piac Gutenberg téren.

2010. szeptember 7-12. Világtánc fesztivál – Casa de la Musica – Józsefvárosi Önkormányzat

2010. szeptember 17-19. Tudomány Fesztivál – Kossuth Klub, a Nemzeti Múzeum és a Bolyai Pedagógiai Alapítvány, Józsefvárosi Önkormányzat. 

A Palotanegyed története

A VIII. kerület szépnevű negyede, a Palotanegyed Pest legizgalmasabb része. Itt épült fel a Nemzet Színháza (1837), ide épült a Nemzeti Múzeum (1847), és köré – a nemzeti összefogásnak köszönhetően kiépült – Múzeumkert, itt nyílt meg az Országgyűlés Képviselő Háza (1865), amelyek mágnesként vonzották a hazai közélet nagyjait. A Zichy, Károlyi, Törley, Podmaniczky, Batthyány, Festetitch, Pálffy, Bánffy, Almásy, Eszterházy, Wencheim és más arisztokrata családok mind-mind építtették fel családi és a közt szolgáló palotáikat. Így született meg a pesti Palotanegyed, ahogy Belső-Józsevárost a XIX. században nevezték. A városrész az egész főváros mai napig legnagyobb összefüggő területen található páratlan építészeti  és kulturális öröksége. Galériák, múzeumok, kulturális intézmények mágikus negyede, amelynek lüktetése garantált fiatalító hatással bír az ide látogatókra.

A Józsefvárosi Önkormányzat és a civil közösség buzgó törekvéseinek és a helyi lakosság egyre növekvő identitástudatának köszönhetően egyre ismertebbé és kedveltté válik e terület, amelynek Palotanegyed elnevezése ma már közigazgatási értelemben is használatos.

A XIX. század első évtizedeiben egy döntő lépésnek köszönhetően lendült előre a Palotanegyed betelepülése. Ezekben az években zárult le a kertövezet átalakulása és a laza építkezési formát zárt utcasorok váltották fel. A spontán utcaalakulások korszaka szintén ez időben zárult le: az új utcák létesítését a Szépítő-bizottságnak a szakvéleménye döntötte el. A negyed jórészt földszintes házai többnyire vályogból épültek, s éppen ez a magyarázata, hogy miért a Józsefvárosban volt az 1838. márciusi árvíz pusztítása a legnagyobb.

Belső-Józsefváros fejlődésére múltbéli távlatból jótékonyan hatott az 1838-as árvíz, hiszen azt követően gyors iramú újjáépítés kezdődött: elrendelték, hogy a mai Somogyi Béla és Mária utcák vonalától a Múzeum körútig csak emeletes kőházak építhetők. A területen megindult a városiasodás, a belvárosból kiinduló városfejlődés és a század végéig kiépült a kerület magas presztízsű ún. „Palotanegyede", amelynek egységes karakterét a sík területen elhelyezkedő nagyvárosias beépítés adta.

A Józsefvárosi Önkormányzat további kerületfejlesztési programjai:

A Józsefvárosi Önkormányzat ebben az önkormányzati ciklusban eddig összesen 3,6 milliárd európai uniós támogatást nyert el, melyből 4,8 milliárd forint értékű fejlesztéseket hajtanak végre a VIII. kerületben.

A most indított Európa Belvárosa Programon – amely a történelmi Belső-Józsefváros kulturális gazdaságfejlesztését célozza meg – túl, további két külön kerületrészben zajlik kiemelt fejlesztés: a Corvin Sétányon, ahol új városrész épül, és a kerület leghátrányosabb részében a Magdolnanegyedben, ahol egy 2008-ban elnyert uniós támogatásnak köszönhetően 2,2 milliárd forint értékű  szociális város-rehabilitáció zajlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük