Elsősorban spamküldő és banki információgyűjtő kártevők garázdálkodtak a magyar neten júliusban — derül ki a VirusBuster statisztikáiból.

 

Elsősorban spamküldő és banki információgyűjtő kártevők garázdálkodtak a magyar neten júliusban — derül ki a VirusBuster statisztikáiból.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt kártevőkről a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek, illetve jelentetnek meg a VirusBuster honlapján (http://www.virusbuster.hu/labor/virus-toplista).

"Júliusi toplistánkon két botnet-kiépítő trójai komponensei domináltak: a Bredolab/Oficla és a ZBot.  Mindkettő régóta ismert es működő, elterjedt botnet. Elsősorban spam küldésére használják őket, illetve a ZBot emellett online banki információk gyűjtésére is szolgál" — számolt be múlt havi észleléseikről Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett szoftverek. Az úgynevezett botnet programok a hackerek által ellenőrzött robothálózatot — (ro)botnetet — toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" — figyelmeztetett Szappanos Gábor.

A VirusBuster 2010. júliusi vírus-toplistája:

Kártevő

Részesedés (%)

TrojanSpy.Zbot.AFON

27.72%

Trojan.Bredolab.CSQ

20.55%

Backdoor.Nepoe.IF

12.98%

Trojan.Oficla.BCX

10.47%

Trojan.DR.Inject.WFA

9.64%

TrojanSpy.Zbot.AGJK

6.15%

Trojan.Bredolab.CSK

3.43%

Trojan.Sasfis.KHQ

2.25%

Trojan.Oficla.BDS

1.39%

Trojan.Oficla.BDX

0.72%

    Egyéb:

4.70%

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük