2023.február.07. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Júliusi vírusok

2 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/42330"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/gorogpacik.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>  <p>Elsősorban spamküldő és banki információgyűjtő kártevők garázdálkodtak a magyar neten júliusban -- derül ki a VirusBuster statisztikáiból.</p><p>

gorogpacik.thumbnail 

Elsősorban spamküldő és banki információgyűjtő kártevők garázdálkodtak a magyar neten júliusban — derül ki a VirusBuster statisztikáiból.

gorogpacik.thumbnail 

Elsősorban spamküldő és banki információgyűjtő kártevők garázdálkodtak a magyar neten júliusban — derül ki a VirusBuster statisztikáiból.

Folyamatosan nyilvántartást vezet az észlelt kártevőkről a VirusBuster, az informatikai biztonság hazai specialistája. A cég szakemberei kiértékelik házon belüli, illetve különböző helyeken működtetett levelezésvédő rendszereik fogását. Az adatokból hónapról hónapra toplistát készítenek, illetve jelentetnek meg a VirusBuster honlapján (http://www.virusbuster.hu/labor/virus-toplista).

"Júliusi toplistánkon két botnet-kiépítő trójai komponensei domináltak: a Bredolab/Oficla és a ZBot.  Mindkettő régóta ismert es működő, elterjedt botnet. Elsősorban spam küldésére használják őket, illetve a ZBot emellett online banki információk gyűjtésére is szolgál" — számolt be múlt havi észleléseikről Szappanos Gábor, a VirusBuster víruslaboratóriumának vezetője.

A trójaiak nevüket a görögök legendás, Trója ellen kitalált falováról kapták. Látszólag hasznos, ám valójában nem a felhasználó javára, hanem kárára tervezett szoftverek. Az úgynevezett botnet programok a hackerek által ellenőrzött robothálózatot — (ro)botnetet — toboroznak a megfertőzött PC-kből. A beszervezett gépeket zombiknak mondják, utalva arra, hogy az áldozat mit sem tud arról, hogy PC-je kiberbűnözők eszközévé vált. "Mihamarabb szabaduljunk meg ezektől a rosszindulatú programoktól, hiszen a botnet révén bűncselekménybe is bevonhatják gépünket" — figyelmeztetett Szappanos Gábor.

A VirusBuster 2010. júliusi vírus-toplistája:

Kártevő

Részesedés (%)

TrojanSpy.Zbot.AFON

27.72%

Trojan.Bredolab.CSQ

20.55%

Backdoor.Nepoe.IF

12.98%

Trojan.Oficla.BCX

10.47%

Trojan.DR.Inject.WFA

9.64%

TrojanSpy.Zbot.AGJK

6.15%

Trojan.Bredolab.CSK

3.43%

Trojan.Sasfis.KHQ

2.25%

Trojan.Oficla.BDS

1.39%

Trojan.Oficla.BDX

0.72%

    Egyéb:

4.70%

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.