2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Június 22 :Thomas Morus a politikusok védõszentjének ünnepe

3 min read
  <span class="inline left"><a href="/node/2911"><img class="image thumbnail" src="/files/images/morus.thumbnail.jpg" border="0" alt="Thomas Morus (Mórus Tamás) a poltikusok védõszentje" title="Thomas Morus (Mórus Tamás) a poltikusok védõszentje" width="79" height="100" /></a></span>Morus Tamást az ezredfordulón nyilvánította a politikusok védõszentjévé II. János Pál pápa. A kiváló humanista államférfi 1529-tõl VIII. Henrik kancellárja volt, de a keresztények egységének megõrzéséért a vértanúhalált is vállalta. <p> 

  Thomas Morus (Mórus Tamás) a poltikusok védõszentjeMorus Tamást az ezredfordulón nyilvánította a politikusok védõszentjévé II. János Pál pápa. A kiváló humanista államférfi 1529-tõl VIII. Henrik kancellárja volt, de a keresztények egységének megõrzéséért a vértanúhalált is vállalta.

 

  Thomas Morus (Mórus Tamás) a poltikusok védõszentjeMorus Tamást az ezredfordulón nyilvánította a politikusok védõszentjévé II. János Pál pápa. A kiváló humanista államférfi 1529-tõl VIII. Henrik kancellárja volt, de a keresztények egységének megõrzéséért a vértanúhalált is vállalta.

 

Az Egyház június 22-én emlékezik meg a lelkiismeret szentjérõl, akinek örök érvényû üzenete, hogy az igazság fontosabb, mint a hatalom, valamint hogy a lelkiismeret szentély, melyben az ember és különösképpen az államférfi szemtõl szemben találja magát Istennel. Morus Szent Tamás életének üzenete ma is idõszerû.

A Ratzinger bíboros által vezetett Hittani Kongregáció 2003-ban a katolikusok politikában való részvételérõl kiadott útmutatásában szintén hivatkozik Morusra: ?Az egyház a szentek sorában tisztel olyan férfiakat és nõket, akiknek az államvezetés, a politika volt az élethivatásuk. Közéjük tartozik Morus Szent Tamás, akinek a vértanúhalála ?a sérthetetlen lelkiismeret méltóságának kifejezõdése?. Szent Tamás elutasított minden kompromisszumot, ami a lelki elnyomás különbözõ formáiban nyilvánult meg. Életével és halálával bizonyságot tett arról, hogy az ember sem a politikában, sem az erkölcsi életben nem tudja magát függetleníteni Istentõl."

A politika és az Egyház viszonyáról valamint a politikai cselekvésrõl XVI. Benedek pápa májusi brazíliai útja során a következõképpen fogalmazott: ?A politikai munka nem tartozik közvetlenül az Egyház illetékességi körébe. Egyfajta egészséges laicitás tiszteletben tartása – beleértve a politikai álláspontok sokféleségét is – lényeges elem a keresztény hagyományban. Ha az Egyház elkezdene átalakulni közvetlen politikai szereplõvé, már nem szolgálná a szegények és az igazságosság javát, hanem ártana nekik, mert elveszítené függetlenségét és erkölcsi tekintélyét azáltal, hogy egyetlen politikai úttal és a részleges álláspontok egyikével azonosulna. Az Egyház az igazságosság és a szegények szószólója, éppen azért, mert nem azonosítja magát sem politikusokkal, sem pártérdekekkel. Csak ilyen függetlenségben taníthatja a maga komoly kritériumait és a romolhatatlan értékeket, vezetheti az emberek lelkiismeretét és ajánlhat föl olyan életmintát, mely meghaladja a politika kereteit. Az Egyház alapvetõ hivatása ebben a vonatkozásban az, hogy formálja az emberek lelkiismeretét, az igazságosság és az igazság szószólója legyen, s egyéni és politikai erényekre neveljen. A világi katolikusoknak tudatában kell lenniük közéleti felelõsségüknek; jelen kell lenniük a szükséges egyetértés kialakításában és az igazságtalanságok elleni tiltakozásban."

Morus Szent Tamás 1478-ban született Londonban, 1535-ben VIII. Henrik árulással vádolta, bebörtönöztette és felakasztatta. 1886-ban boldoggá avatták, majd 1935-ben XI. Piusz avatta szentté. A politikusok mellett az ügyvédek is védõszentjükként tisztelik.

(Forrás: MKPK Sajtóiroda/MK)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük