Roma, Santo Stefano RotondoRoma, Santo Stefano RotondoA római Santo Stefano bazilika, amint azt a korabeli illetve középkori források tanúsítják, a késő ókor rendkívüli létesítményei közé tartozik. Elmondhatjuk, hogy az antikvitás kora végének utolsó monumentális alkotása, amely a nagy császári bazilikák stílusában épült.

 

Roma, Santo Stefano RotondoRoma, Santo Stefano RotondoA római Santo Stefano bazilika, amint azt a korabeli illetve középkori források tanúsítják, a késő ókor rendkívüli létesítményei közé tartozik. Elmondhatjuk, hogy az antikvitás kora végének utolsó monumentális alkotása, amely a nagy császári bazilikák stílusában épült.

 

A bazilikát a Liber Pontificalis feljegyzése szerint a 468 és 472 között uralkodott I. Simplicius pápa szentelte fel. A körtemplom Szent István első vértanú nevét viseli, akit Jeruzsálem kapuinál Kr. u. 35 körül köveztek halálra. Holttestét 415-ben fedezték fel, majd ünnepélyesen Jeruzsálembe szállították. Tisztelete ekkor rendkívül gyorsan elterjedt, részben Szent Ágoston írásainak is köszönhetően.

A templom felépítésének vázlataA templom felépítésének vázlataAz Elio de Rosa nevű kiadó gondozásában jelenik meg havonta az Örök Város keresztény épületeit bemutató „Roma Sacra" színes képekkel is gazdagon illusztrált folyóirat, amely tavaly novemberi számát teljes egészében a számos magyar vonatkozással is rendelkező ókori bazilikának szentelte. A magas színvonalú művészeti folyóirat részletesebb ismertetésére még visszatérünk. Mai adásunkban az előszót foglaljuk össze, amelyet Franz Meures jezsuita atya, a Pápai Német-Magyar Kollégium rektora írt.

A közelmúltban teljesen helyreállított kerengőA közelmúltban teljesen helyreállított kerengő

„Ecclesia semper reformanda" – Az Egyháznak mindig meg kell újulnia. Ez a kifejezés vonatkozik mind az egyházra, mint közösségre, mind pedig egy olyan templomra, amely több mint 1500 éves múltra tekinthet vissza. A római Celio dombon található, Szent István vértanú tiszteletére emelt templom az utóbbi 50 évben számos restauráláson, megújuláson ment át. A templom alatt végzett ásatások során az ókor fontos régészeti leletei kerültek napvilágra. A padlózat teljes felújítása után a templom 2007. március elsején ismét megnyithatta kapuit mind a látogatók előtt, mind pedig vallási szertartások számára. Nagy örömünkre szolgál – írja az előszóban P. Franz Meures jezsuita, hogy a „Roma Sacra" folyóirat monográfiát szentel ennek az ősi szent helynek és felhívja a nagyközönség figyelmét az ókornak erre az ékszerére.

A bazilika látképeA bazilika látképeKülön köszönet jár mindazoknak, akik az elmúlt 50 évben hozzájárultak ahhoz, hogy a restaurálás összetett munkálatai megvalósulhassanak, in primis, mindazok a püspökök, akiknek ez volt a címtemploma, vagyis a néhai Mindszenty József bíboros és Friedrich Wetter bíboros, aki 1985-től, bíborossá kreálása időpontjától kezdve jelentősen hozzájárult a felújításhoz. „Meg kell továbbá említeni a Római Pápai Német-Magyar Kollégium rektorait, akik egyben a Santo Stefano Rotondo rektorai is, vagyis elődeimet, akik elősegítették a restaurálást és követték annak előrehaladását" – írja P. Franz Meures. Ezután részletezi a templom padlózatának felújítását. Ennek a rendkívül fontos mozzanatnak a tanulmányozását és megtervezését Giovanni Carbonara építészmérnök professzorra bízták. Az olasz Kulturális Javak és Tevékenységek Minisztériuma és az illetékes felügyeleti szervek, amelyek a múltban már nyújtottak anyagi támogatást a templom külső burkolatának felújításához, ebben a szakaszban, mint Legfőbb Felügyelő követték a munkálatokat.

Egy ablak a Péter kulcsos címerrelEgy ablak a Péter kulcsos címerrelAz új padlózat megvalósítására az olasz állampolgárok egyháznak felajánlott adóját is felhasználták. (Erre a Német-Magyar Kollégium kérvényt nyújtott be az olasz Minisztertanács Elnökségéhez). A felújításhoz anyagi segítséggel járult hozzá a „Freunde von Santo Stefano Rotondo" – azaz a „Santo Stefano Rotondo barátai" nevű müncheni székhelyű társulat is, amely több mint 40 évvel ezelőtt jött létre. Jelenleg folyamatban van az Árpád-házi Szent Istvánnak szentelt kápolna felújítása, amelyet a magyar és az olasz kormány közösen valósít meg.

P. Meures rektor ezután köszönetét fejezi ki mindazoknak a szakértőknek, régészeknek, építész- és egyéb mérnököknek, akik jelentősen hozzájárultak a restaurálás sikeréhez, valamint minden egyes munkásnak, akik a tetőzet egy-egy tégláját elhelyezték, illetve a padlózatot elkészítették. Mindnyájan Isten házát építették.

A bazilika jellegzetes külső képeA bazilika jellegzetes külső képeVégül P. Franz Meures jezsuita, a Római Pápai Német-Magyar Intézet rektora a következő kívánsággal zárja előszavát: „Bárcsak a Santo Stefano Rotondo titokzatos fénye továbbra is vonzaná, és Istenhez emelné az embereket még sok-sok évszázadon át".

 http://it.wikipedia.org/wiki/Basilica_di_Santo_Stefano_Rotondo_al_Celio

http://www.nuovipanorami.it/medioevo/stefanorotondo.htm

http://www.romeartlover.it/Vasi52.htm#S.%20Stefano%20Rotondo

http://en.wikipedia.org/wiki/Santo_Stefano_Rotondo

Magyar vonetkozása:

http://epiteszforum.hu/node/4329

VR

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük