2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kállai Ferenc – életműdíj

2 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/78865"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_239.jpg" border="0" width="466" height="130" /></a></span>Moór Marianna és Mészáros László Kállai Ferenc - életműdíjas, kaptuk a hírt a Pesti Magyar Színháztól. A Kállai Ferenc - életműdíjat, mint minden évben ezen a napon, idén is március 27-én, a Színházi Világnap alkalmából osztották ki.</p> <p> 

Moór Marianna és Mészáros László Kállai Ferenc – életműdíjas, kaptuk a hírt a Pesti Magyar Színháztól. A Kállai Ferenc – életműdíjat, mint minden évben ezen a napon, idén is március 27-én, a Színházi Világnap alkalmából osztották ki.

 

Moór Marianna és Mészáros László Kállai Ferenc – életműdíjas, kaptuk a hírt a Pesti Magyar Színháztól. A Kállai Ferenc – életműdíjat, mint minden évben ezen a napon, idén is március 27-én, a Színházi Világnap alkalmából osztották ki.

 

Ebben az évben Moór Marianna színművésznő és Mészáros László világosító vehették át Szegeden az elismerést.

 

Kállai Ferenc 1948-tól a Nemzeti Színház tagja volt. Színházát akkor sem hagyta el, amikor azt először épületétől, majd nevétől is megfosztották.

Művészi nagyságát, színészi zsenialitását az eljátszott több száz szerep, a klasszikus és modern, a magyar és világirodalom nagy alkotásainak drámai és vígjátéki főszerepei bizonyítják.

Emberi nagyságát, színésztársai, kollégái iránti nagyrabecsülését és szeretetét bizonyítja a végakaratában a Magyar Színház javára létrehozni rendelt Alapítvány.

Kállai Ferenc a színházat egységként értelmezte, minden munkatárs munkáját egyenrangúnak tartotta, az előadás ugyanolyan fontos részének tekintette a közönség által látott színészi, rendezői munkát, s az ehhez szükséges színpad mögötti tevékenységet.

 

Az alapítvány létrejötte részben feleségének köszönhető.

 

A díj célja:

– a volt Nemzeti Színház és Magyar Színház művészi munkájában minimum 20 évig a

  múltban és jelenben kiemelkedő részt vállaló színészek és a nézők által nem látható, az

  előadások létrejöttében tevékenykedő „háttér"  technikai munkatársak évenkénti a

  Színházi Világnapon történő – elismerése

– Kállai Ferenc emlékének ápolása

– a művészpálya produktumainak megőrzése az utókor számára.

 

A díjat első alkalommal 2011. március 27-én, a Színházi Világnapon adták át.

Az eddigi díjazottak:

Avar István és Breuer Ottó,

Dániel Vali és Roskó János,

Máthé Erzsi Csákó Béla.

 

http://www.magyarszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.