Új műfajt teremtett a fesztiválok világában a 2011. augusztus 3 hétvégéjén át tartó I. Sopronbánfalvi Ökumenikus Vallási Fesztivál a kolostor ódon, de a közelmúltban csodálatosan felújított falai között.

Új műfajt teremtett a fesztiválok világában a 2011. augusztus 3 hétvégéjén át tartó I. Sopronbánfalvi Ökumenikus Vallási Fesztivál a kolostor ódon, de a közelmúltban csodálatosan felújított falai között.

Nagy sikerrel zárult a Sopronbánfalvi Kolostorban megrendezett I. Ökumenikus Vallási Fesztivál. Az augusztus 12. és 27. között megtartott programok betekintést nyújtottak a vallások sokszínű világába, a zene, a művészet és számos különleges előadás segítségével hívő és nem hívő látogatók számára egyaránt. A nagyszabású, ám mégis bensőséges hangulatú programsorozat műfajt teremtett a fesztiválok világában. Az egykori pálos-karmelita kolostor ódon falai nyújtotta különleges atmoszféra és az egyedi programok hangulata megérintették a programon részt vevőket, a fesztivál oldott, közösségi hangulatát a kölcsönös elfogadás és megértés szelleme hatotta át.

Augusztus három hétvégéjén egyedi programok várták a Sopronbánfalvára látogatókat. Szakrális művészeti kiállítást rendeztek, önismereti programokkal, lelkigyakorlatokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal várták a résztvevőket. A program keretén belül elhangzott Tolcsvay László és Tolcsvay Béla Magyar Mise című rockoratóriuma, fellépett a Misztrál és Oberfrank Pál színművész, a Szent Efrém Férfikar, a Javor Szentendrei Szerb Ortodox Kórus, a Judrom Gipsy Klezmer Band, a Sator Quartet és a Szigony Zenekar is. Ezen kívül a látogatók megismerkedhettek többek között az indiai szitárjátékkal, a japán kolostori meditációs zenével, hallgathattak klasszikus szoprán áriákat, de gospel-spirituálék és középkori gregorián énekek is szerepeltek a fesztivál kínálatában. Akik augusztus 26-án látogattak el Sopronbánfalvára, jelen lehettek a czestochowai Szűz Mária-kegykép legújabb hazai másolatának ünnepélyes átadásán és megáldásán, majd első alkalommal zarándoklat indult a sopronkertesi (Baumgarten) pálos kolostorhoz. A fesztivál lezárásaként Ég, Föld, ember címmel vallásközi konferenciát tartottak az öt világvallás teológusainak részvételével. Az itt elhangzottak – nemcsak az előadók, hanem a közönség részéről egyaránt – megalapozták a fesztivál és a párbeszéd 2012-ben történő folytatását. Elindult a hídépítés a vallások, kultúrák, kontinensek, ismerős és ismeretlen emberek között egyaránt.

Az I. Ökumenikus Vallási Fesztivál programjai – szakrális zene és ének, különleges koncertek, képzőművészeti alkotások és kiállítások, előadások, kulturális és lelki programok, események – mind az ökumené szellemében születtek és nyújtottak meghatározó élményt a rendezvénysorozatra látogatóknak. A programok során kapcsolatok születtek vallások, szellemi utak, kolostorok és emberek, művészeti ágak között, miközben a látogatók egy feledhetetlen spirituális utazást tehettek a különböző földrészek kulturális és vallási világában.

A Sopronbánfalvi Kolostorban megrendezett egyedi hangulatú fesztivál a megértés, a megismerés és a kölcsönös elfogadás szellemében született és elérte célját, hiszen megvalósította a napjainkban oly fontos vallási-társadalmi párbeszédet a különböző szellemiségek képviselői között, legyen az látogató vagy előadó a programokon.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük