Egy átlagos háztartásban minimum 6 elektronikai berendezés működik egyszerre, ezért a Schneider Electric, arra törekszik, hogy megoldásai segítségével felhasználói olyan otthonban élhessenek, ahol a villamos berendezések és szerelvények használata biztonságos és praktikus. A vállalat a lakásfelújítás vagy építkezés előtt állókat új kapcsolj.hu weboldalával is segíti abban, hogy korszerű védelmi berendezéseivel, modern és kényelmes otthonautomatizálási megoldásaival, valamint letisztult dizájnnal rendelkező villanykapcsolóival a legoptimálisabb környezetet teremthessék meg családjuk számára.

Egy átlagos háztartásban minimum 6 elektronikai berendezés működik egyszerre, ezért a Schneider Electric, arra törekszik, hogy megoldásai segítségével felhasználói olyan otthonban élhessenek, ahol a villamos berendezések és szerelvények használata biztonságos és praktikus. A vállalat a lakásfelújítás vagy építkezés előtt állókat új kapcsolj.hu weboldalával is segíti abban, hogy korszerű védelmi berendezéseivel, modern és kényelmes otthonautomatizálási megoldásaival, valamint letisztult dizájnnal rendelkező villanykapcsolóival a legoptimálisabb környezetet teremthessék meg családjuk számára.

Íme, néhány tipp otthonunk biztonságos villamos hálózatának kialakítása érdekében:

1.    Találjuk meg a megfelelő szakembert

Ha arra törekszünk, hogy ismert gyártó által ajánlott szakemberrel dolgozzunk, nem csak abban lehetünk biztosak, hogy a villanyszerelő a legkorszerűbb és legbiztonságosabb technológiát alkalmazza otthonunkban, de egy esetlegesen felmerülő probléma esetén is garanciát vállal berendezésünkre. A Schneider Electric a kapcsolj.hu weboldalán amellett, hogy minősített szakembereket ajánl számunkra, segít kiválasztani a hozzánk legközelebb található szerelőt, akinek címét és telefonszámát azonnal megtaláljuk az adatbázisban.

 

2.    Villamossági szempontból is tervezzük meg otthonunkat

Fontos, hogy lakásunkat a terek kialakítása mellett villamossági szempontból is körültekintően megtervezzük, mivel elengedhetetlen, hogy nagyfogyasztású készülékeinket (pl. mosógép vagy bojler) egymástól független áramkörökhöz csatlakoztassuk. Így egyrészt hiba esetén nem maradunk áram nélkül az egész lakásban, másrészt csökkentetjük a túlterhelés veszélyét.

 

3.    Hagyjunk helyet a bővítésre

Sok problémát okozhat, ha elosztószekrényünkben ezeknél az áramköröknél, nem hagyjuk meg a lehetőségét egy esetleges bővítésnek. Annak érdekében, hogy a jövőben is növelni tudjuk villamos berendezéseink számát, érdemes minimum 20%-kal nagyobb helyet hagyni.

 

4.    Védekezzünk a túlfeszültség ellen

Sokszor sajnos rajtunk kívül álló okok miatt mehetnek tönkre drága elektronikai berendezéseink, ezért fontos megóvnunk értékeinket a külső környezetből adódó feszültségingadozásokkal szemben. Az erre a célra kifejlesztett túlfeszültségvédelemmel ellátott hosszabbítók használata nem mindig nyújt 100%-os biztonságot, ezért érdemes néhány tízezer forintos túlfeszültség-levezetőket is beépíttetni otthonunk maximális védelme érdekében.

 

5.    Előzzük meg az áramütést

Még értékeinknél is fontosabb, hogy családtagjainkat és otthonunkat teljes biztonságban tudjuk. Magyarországon 2007 óta előírás új építésű lakások esetén az életvédelmi relék beépítése, ennek ellenére hazánkban 100 000 háztartás még mindig nem tekinthető megbízhatónak villamossági szempontból. Az úgynevezett Fi relék használatával elkerülhetők az áramütéssel járó, sokszor tragikus balesetek. Néhány ezer forint összehasonlítva szeretteink életének védelmével igencsak csekély összegnek tűnik.

 

6.    Figyeljünk a szerelő- és süllyesztődobozok megválasztására

Bizonyára találkoztunk már régebbi épületeknél olyan falban lötyögő konnektorokkal, melyek nem hatottak túl bizalomgerjesztően. Ezt a kellemetlenséget is elkerülhetjük, ha egyrészt a fal típusához mérten választjuk ki a megfelelő süllyesztődobozt, másrészt, ha csavarosan rögzítjük a villamos szerelvényeket. Tartsuk szem előtt a megfelelő mélységet is: a konnektorok esetében például nagyobb helyet igénylő kialakítás szükséges, mint a kapcsolók esetén.

 

7.    Csak magas minőségű villamos szerelvényeket vásároljunk

Egy jó villanyszerelő nem szeret gyenge minőségű villanykapcsolókkal vagy konnektorokkal dolgozni, hiszen a szakemberek átlátják, hogy az ilyen termékek nem megfelelőek biztonsági szempontból. Ha minőségi eszközöket választunk, szinte minimálisra csökkenthetjük az elektromos tűz kockázatát, amire az ismert gyártók garanciát vállalnak. Emellett későbbi felújítások során is lehetőségünk lesz a már bevált márka szerelvényeivel bővíteni otthonunkat.

 

8.    Fokozottan védjük gyermekeinket

Ha nem figyelünk, a gyerekek sokszor nem odavaló tárgyakat dugdosnak a konnektorba, ami nagyon veszélyes lehet. Ahhoz, hogy a legkisebbeket is megóvjuk az áramütés kockázatától, mindenképpen tanácsos gyermekvédelemmel ellátott dugaljat vásárolnunk, amihez nem szükséges egyéb kiegészítő eszközt beszereznünk, hiszen a szerelvényben található retesz önmagában megszünteti a kockázatot.

 

9.    Tervezzük meg álmaink villanykapcsolóját

A kapcsoló és a konnektor az egyik leggyakrabban használt eszköz otthonunkban, ezért nem elhanyagolható szempont, hogy milyen minőségű és stílusú szerelvényt választunk. A kapcsolj.hu weboldalon található látványtervezővel megtalálhatjuk a lakásunkhoz leginkább passzoló színt, anyagot és formát. Az oldalon interaktív módon választhatjuk ki álmaink kapcsolóját, majd egy kattintással oda is navigálhatunk a legközelebbi villamos szakkereskedéshez, ahol beszerezhetjük a kiszemelt terméket.

 

+1 Okosítsuk ki otthonunkat

Az okosotthon megoldásokkal azon túl, hogy a saját és szeretteink kényelmét növelhetjük, energiát is spórolhatunk. Tabletünk vagy okostelefonunk segítségével távoli eléréssel vezérelhetjük a világítást, a redőnyöket vagy a fűtést. A KNX otthonautomatizálási rendszer ezen felül folyamatosan felügyeli a lakást jelenlétérzékelők, illetve biztonsági kamerák által, ami plusz komfortérzetet nyújt számunkra. Fedezze fel az okosotthon további előnyeit a Tudatos élet menüpontban!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük