2022.november.29. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Karol – A pápa, aki ember maradt

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/35126"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/karol.thumbnail.jpg" border="0" width="70" height="100" /></a></span>Lélekemelő újdonságokkal jelentkezik karácsony előtt az Etalon Kiadó: <em>Franco Zeffirelli</em> immár klasszikus alkotásának, a <em>Názáreti Jézusnak</em> vágatlan változatával, a <em>Heidi</em> című családi mozival és a II. János Pál pápa életét bemutató DVD-kel.<br />

karol.thumbnailLélekemelő újdonságokkal jelentkezik karácsony előtt az Etalon Kiadó: Franco Zeffirelli immár klasszikus alkotásának, a Názáreti Jézusnak vágatlan változatával, a Heidi című családi mozival és a II. János Pál pápa életét bemutató DVD-kel.

karol.thumbnailLélekemelő újdonságokkal jelentkezik karácsony előtt az Etalon Kiadó: Franco Zeffirelli immár klasszikus alkotásának, a Názáreti Jézusnak vágatlan változatával, a Heidi című családi mozival és a II. János Pál pápa életét bemutató DVD-kel.

A Karol – A pápa, aki ember maradt című kétrészes film, 1978. október 16-ától, Karol Wojtyla pápává választása időpontjától egészen 2005. április 2-án bekövetkezett haláláig, illetve temetéséig kíséri végig a nagy pápa életútját. 

A mű első felének sodró lendületében II. János Pál tettre készsége, életöröme tükröződik. Derűje, optimizmusa átragad környezetére, ember- és istenszeretete magával ragadó. Tudja, nem változtathat meg mindent, „de elviheti a reményt az embereknek". S teszi is ezt rendíthetetlenül, szolgálja az emberek javát, például amikor kis betegeket látogat meg a kórházban vagy a szolidaritást hirdeti szülőhazájában és az élet szentségét hirdeti a világ minden pontján.

A forgatókönyvírók, Giacomo Battiato, Monica Capelli és Gian Mario Pagano nagy hangsúlyt fektetnek a kommunisták hatalmát fenntartó szovjet-típusú államgépezet bemutatására: a KGB fél a lengyel pápától, aki következetesen ismétli a jézusi felszólítást: Ne féljetek! A film dokumentarista módon óráról órára követi 1981. május 13-a eseményeit, amikor a felbérelt török merénylő, Ali Agca a pápa életére tör. Bár a Szentatya súlyosan megsérül, ez mégsem töri meg lendületét, továbbra is legfőbb küldetésének tekinti, hogy a hangja legyen mindazoknak, akiknek nem hallatszik a hangjuk.

Latin-Amerikában felemeli a szavát a szegénységbe taszítottakért, a természetes jogaiktól megfosztottakért, Ugandában, a polgárháború sújtotta országban az árván maradt gyermekekért, Indiában a kitaszítottakért, Európában a meg nem születettekért.

A történelmi jelentőségű események ábrázolásához a rendező többször használ eredeti felvételeket: így ábrázolja az iraki háborút, Belgrád bombázását, a New York-i ikertornyok megtámadását, illetve a világ vezetőinek assisi találkozóját. 1986-ban II. János Pál pápa meghívására a különböző felekezetek elöljárói azért imádkoztak, hogy „a békéhez vezessék az emberek szívét".

A Szentatya egyre súlyosabbá váló Parkinson-kórja miatt lendülete ugyan megtörik, de nem változik Krisztusba vetett hite, eltökéltsége, akaratereje és tisztánlátása. Életének utolsó pillanatáig legfőbb célja, hogy az isteni szeretetet hirdesse, és reményt adjon a reményvesztett világnak.

Bár Giacomo Battiato filmje nem nevezhető családi mozinak a szó klasszikus értelmében, megtekintése tizenkét éven aluliaknak nagykorúak jelenlétében ajánlott, különösen ha a közös mozizást a látottak megbeszélése követi.

(MKPK titkárság)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.