2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kaspersky vs Microsoft ütésváltás a Cebit-en: Az XP sokkal biztonságosabb mint a Vista

3 perc olvasás
<font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"> </font></font></font> <font face="Times New Roman" size="3" color="#000000"><span class="inline left"><a href="/node/161"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kavvista.thumbnail.jpg" border="0" alt="Kaspersky vs Microsoft ütésváltás" title="Kaspersky vs Microsoft ütésváltás" width="61" height="100" /></a></span>A szokásos Cebit sajtókonferencián most nem Eugene a cégvezetõ, hanem Natalja Kaspersky, aki különben a neves antivirus cég biztonsági vezérigazgatója kifejtette, hogy a hogy jelenlegi XP jóval biztonságosabb minden hibájával együtt, mint a Microsoft nagy zajjal-marketinggel reklámozott Vista operációs rendszere.</font> <p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman">

  kaspersky vs microsoft ütésváltásA szokásos Cebit sajtókonferencián most nem Eugene a cégvezetõ, hanem Natalja Kaspersky, aki különben a neves antivirus cég biztonsági vezérigazgatója kifejtette, hogy a hogy jelenlegi XP jóval biztonságosabb minden hibájával együtt, mint a Microsoft nagy zajjal-marketinggel reklámozott Vista operációs rendszere.

  kaspersky vs microsoft ütésváltásA szokásos Cebit sajtókonferencián most nem Eugene a cégvezetõ, hanem Natalja Kaspersky, aki különben a neves antivirus cég biztonsági vezérigazgatója kifejtette, hogy a hogy jelenlegi XP jóval biztonságosabb minden hibájával együtt, mint a Microsoft nagy zajjal-marketinggel reklámozott Vista operációs rendszere.

 

Hogy mivel vívta ki a Microsoft ezt a nagyon rossz értékelést. Nos azzal, hogy a szokásos paranoiájában szenvedve megszegett egy fontos szabályt: Ha egy biztonsági rendszert használsz az éppen szükséges és elegendõ biztonságot adja, a lehetõ legkisebb mértékben korlátozva a felhasználót. Az abszolút biztonságos rendszer használhatalan,és ki fogják kerülni. Mert zavarja a rendeltetésszerû használatot.

 

Az ok az UAC ? ami a Microsoft szerint igencsak fejlett biztonsági megoldás. Ennek lényege, hogy a rendszer sohasem fut rendszergazdai jogokkal. Ha kell, akkor az adott processz számára ezt külön jelszó megadásával engedélyezni kell a felhasználónak, már ha joga van hozzá. Nos ez az User Account Control rendszeres használat esetén ? különösen ha az illetõnek gyakran van dolga új szoftverekkel szép csendesen az õrületbe kergeti a felhasználót. Ilyenkor a természetes reakció az, hogy kiirtja, letiltja, kikapcsolja.Pontosan úgy cselekszik, mint azok a felhasználók, akik a Microsoft eredetiség vizsgálata óta az SP2-n kívül semmilyen javitást nem engednek feltelepülni XP rendszerükre.

  Kaspersky szerint a Microsoft a lehetõ legszerencsétlenebb módon implementálta a szolgáltatást, amit a felhasználók nagyobbik része biztosan kikapcsol majd, mert idegesiti a folytonos engedélykérés. Így viszont a rendszer alsógatyában ott áll a támadások elõtt. Ha csak az SP2-t vesszük alapul a Windows XP akkor is jóval biztonságosabb ebben a felállásban, mint a Vista. Mindez az állásfoglalásuk alaposan elképesztette a Microsoft üzletági biztonsági termékekért felelõs igazgatóját Arno Edelmann-t. Megnyilatkozásaiban Arno éreztette Kaspersky hálátlan velük szemben, hiszen mint egyik legnagyobb üzleti partnerükkel megismertették biztonsági megoldásaikat. 

Mint ismeretes különbözõ teszteken a Microsoft csodafegyvere az OneCare alaposan elhasalt, a világ legrosszabb ilyen megoldásai között tartják nyilván. Ráadásul kiderültek olyan hibák, hogy egyes esetekben akár egész mailboxot is képes ledarálni, ahelyett hogy visurmentesitené azokat. 

 

Arno  Edelmann szerint túlzottan korai volt ezzel megjelenni, és a kódból még most is bizonyos részek hiányoznak (már megint kereskedelmi szoftver lett a béta, mint már megszokhattuk), de magát a fejlesztést a mundér becsületeként védte.. Szerinte a probléma a Microsoft  által megvásárolt  GeCAD antivírus szoftver integrációjában rejlik, amelyek nem képesek a Microsoft egyes programjaival, levelezõ szervereivel való együtt dolgozásra.

(Ismerõs: az önmagával sem kompatibilis Microsoft program esete)?.

Edelmann  szerint a  a Microsoft nem biztonsági cég,  a cégnek csak egy apró részét jelenti. Mint tudjuk az örgög a részletekben van elrejtve?. Állítólag stoppolják, talán még valaha mûködni is fog.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.