Kassa – Európa kulturális fővárosa egyedülálló rendezvényekre invitál 2013-ban. Múzeumok, képtárak sokaságában megismerhetjük a város történelmét, kultúráját és közelebb kerülhetünk olyan jeles ismert személyiségekhez – többek között – mint Márai Sándor vagy Andy Warhol.

 

Kassa – Európa kulturális fővárosa egyedülálló rendezvényekre invitál 2013-ban. Múzeumok, képtárak sokaságában megismerhetjük a város történelmét, kultúráját és közelebb kerülhetünk olyan jeles ismert személyiségekhez – többek között – mint Márai Sándor vagy Andy Warhol.

 

„Életem legszebb, igaz és emberi, európai emlékeit annak a magyar végvárosi, polgári kultúrának köszönhetem, melynél különbet aztán később a világban sem találtam" – írta Kassa szülötte Márai Sándor.

 

Szinte egész évben programok sorozata invitál bennünket, hogy megtapasztalhassuk és átéljük, amit Márai leírt. Április végére szeretnék két egymásba fonódó rendezvényt ajánlani Olvasóink figyelmébe. Április 30-án kezdődik a Konvergenciák nevű nemzetközi komolyzenei fesztivál, a követő napokban pedig május eleje a Kassai Városi Napok szellemében telik, számos kisebb-nagyobb esemény várja a látogatókat.

 

2013. április 30. – május 2. között a ZENE városa lesz Kassa.

A Konvergenciák fesztivál, amely 2000-ben indult, – Jozef Lupták jeles szlovák csellóművész kezdeményezésére – nagy fejlődést mutat programjában az utóbbi években, és a nyilvánosság is egyre nagyobb érdeklődéssel figyeli a rendezvényeit. A fesztivál, amely kezdetben csak a fővároshoz kapcsolódott ismét a legjelentősebb szlovák előadóművészekre összpontosít (sokan közülük Kassa szülöttei, vagy a Kassai Konzervatórium volt növendékei) és természetesen néhány érdekes külföldi vendégnek is teret ad. A Fesztivál új projekteket hoz a Pentapolitana más városaiba is, így szélesebb közönséget szólít meg.

 

A program jelszava „Egység a különbözőségben".

Leghíresebb vendégei: a nagy britanniai világhírű énekegyüttes a Hilliard Ensemble, az amerikai Fine Arts Quartet vonósnégyes Robert Cohen brácsással és bemutatkozik egy érdekes újzélandi vendég is a Horomono Horo maori zenével.

További vendégek az írországi Puck Fair, az After Phurikane roma projekt, Juraj Fándly, szlovák író életét bemutató irodalmi előadás, vagy a magyarországi Szemző Tibor, kortárs zeneszerző. Fellépnek ismert szlovák előadók is, mint Igor Karško, Milan Paľa, Boris Lenko, Nora Skuta és sokan mások.

 

A rendezvény szervezője a Konvergencie komoly zenei társaság (polgári társulás).

Helyszínek: Košice – Széplaki kastély, Krásnej, Lőcse, Kisszeben, Eperjes.

Szervező partnerek: Košice 2013, n. o., Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma, Magyar konzulátus, Cseh Központ, Pontis Alapítvány, British Council, US Embassy

 

2013. április 30. – május 8. A Városnap Ünnepségei.

Május kezdete a Városnapi ünnepségek jegyében zajlik, amely a Nagy Lajos által adományozott első európai városcímerre emlékezik, amit Kassa 1369. május. 7.-én kapott.

Az ünnepségek rengeteg kisebb-nagyobb rendezvényt kínálnak a nagyközönségnek, a gyerekes családoknak. A rendezvények között szerepel májusfaállítás, majális, középkori kirakodó vásár, történelmi kosztümös felvonulás, lovagi játékok, négy-kilométeres jótékonysági futóverseny a városközponton keresztül – VSE City Run és veteránautók szemléje. Május 1. a kilátótorony és a városi kisvasút megnyitását is jelenti – a Katka nevű legrégibb szlovák gőzmozdony indul, és megnyitják a nyári szezont a kassai állatkertben is.

 

Az ünnepségek csúcspontja a Városnapi koncert a Fő utcán. A programot gulyásfőzési verseny és a „Kassai Velence" – amatőr hajók versenye, egészíti ki. További információt a város honlapján találnak.

Az ünnepségek helyszínei: Fő utca – Hlavná ulica, Alpinka, Kisvasút, Kassai Állatkert.

 

Végezetül egy kis előzetes májusról, az Irodalmi Éjszaka és a Múzeumok és képtárak éjszakája rendezvényről.

Kassa utcáin, a legváratlanabb és legmeglepőbb helyszíneken valamint a Széplaki kastélyban zajlik május 15-én az Irodalmi Éjszaka. Az európai irodalom egynapos ünnepének VII. évfolyamába mintegy húsz európai város kapcsolódik be. Ismert személyiségek fognak felolvasni szövegeket a kortárs európai irodalomból rendhagyó időben és nem hagyományos helyeken. A művészi szövegek három irányvonalat követnek: kortárs szlovák és cseh irodalom, külföldi európai kortárs irodalom. Minden egyes felolvasóhelyen, amelyek egymástól nem messze vannak a könnyebb gyalogos megközelíthetőség miatt, egy félórát olvasnak fel 18 órától 22.30-ig. Az Irodalmi Éjszaka védnökei az egész Kelet-szlovákiai régióban a Kosice 2013 szervezet a Slnieckovo polgári egyesülettel együtt.

 

A Kassát említő első írásos emlék felelevenítésének ünnepéhez immár elválaszthatatlanul ozzátartozik a Múzeumok és képtárak éjszakája a történelmi felvonulásokkal ezúttal 2013. május 18-án. A májusi programokra még visszatérek.

 

www.kosice.sk

http://www.kosice2013.sk/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük