Fjodor Tokarev tervezte TT-33 pisztoly, 1 millió 700 ezer darabot gyártottak belőle.Fjodor Tokarev tervezte TT-33 pisztoly, 1 millió 700 ezer darabot gyártottak belőle.Farkas Mihály vezérezredes, a teljhatalmú honvédelmi miniszter idejében keletkezett ez a legenda a múlt százat ötvenes éveiben.

Fjodor Tokarev tervezte TT-33 pisztoly, 1 millió 700 ezer darabot gyártottak belőle.Fjodor Tokarev tervezte TT-33 pisztoly, 1 millió 700 ezer darabot gyártottak belőle.Farkas Mihály vezérezredes, a teljhatalmú honvédelmi miniszter idejében keletkezett ez a legenda a múlt százat ötvenes éveiben.

   Főszereplője egy őrmester, aki a laktanya fegyverraktárának felelős kezelőjeként munkáját hozzáértéssel, lelkesen, a szabályzat pontos betartásával végezte. Ezt számos dicséret és a Haza Szolgálatáért Érdemérem ezüst fokozata bizonyította. Egyik nap megjelent közvetlen felettese, a hadtápfőnök őrnagy. Behatóan vizsgálni kezdte a gépkocsi behajtót, az ablakok zárját, a katonás rendben sorakozó kézi lőfegyvereket, géppisztolyokat, kézigránátokat, vállról indítható rakétákat, ládákat, mindent. Ehhez természetesen joga, sőt kötelessége volt. Végül elkérte a fegyverraktár pótkulcsát és távozott.

   Egy hét múlva az őrmester szokásos rutinellenőrzését végezte. Megdöbbenve tapasztalta, hogy egy láda, huszonöt darab TT-33 típusú 7,62 mm-es pisztoly és kétezerötszáz hozzávaló töltény hiányzik. Nem tudta mire vélni a dolgot, de a teljes arzenálhoz és az ezer négyzetméter alapterületű raktár Dexion-Salgó polcrendszeréhez képest a hiány  csekélységnek tűnt. Lehet, hogy máshová tettem, vagy kiadtam, de nem könyveltem el, gondolta.

   Néhány nap elteltével a jelenet pontosan megismétlődött. Újabb láda tűnt el a lőszerekkel együtt. Az őrmester megijedt, Kétségbeesetten nyitott be felettese szobájába. Jelentem, két láda pisztoly hiányzik, pontosabban eltűnt. Csigavér őrmester, nézett fel íróasztaláról a főtiszt, majd kivizsgálom az ügyet. És máskor kérjen engedélyt a belépésre, nem a zsibvásáron vagyunk. Távozhat!

   A történet folytatódott újabb hiánnyal. Az őrmester nem bírta tovább idegekkel. Elment a város főkapitányához, aki történetesen a keresztapja volt. Nekem végem van, megkerültem a szolgálati utat, segíts! Jó, írd le pontosan dátum szerint mi történt és hozd el nekem azonnal.

   A főkapitány átnézte a levelet és átküldte a laktanya parancsnokának. Az ezredes kiszignálta a papírt az őrnagynak, akihez a fegyverraktár ellenőrzése tartozott. A hadtápfőnök nem tétlenkedett. Elküldte az őrmestert szakorvosi, alkalmassági vizsgálatokra. Amikor védencét makkegészségesnek nyilvánították, jutalomüdülésre küldte. Majd javasolta főtörzsőrmesterré való előléptetését és kinevezte az élelmiszer raktár vezetőjének.

   Fél év múlva az ügyet lezárták, tettes ismeretlen végeredménnyel. A laktanya parancsnok hívatta az őrnagyot. Figyelj, ha ez a miniszter füléve jut, minket felakasztanak. Nem fog a fülébe jutni, nyugtatta meg felettesét a főtiszt. Már útban van áthelyezésem, Berlinben leszek katonai attasé.

   Rátermettségéhez, szakmai felkészültségéhez, alkalmasságához nem férhetett kétség. A legjobb barátja volt a miniszter fiának, Farkas Vladimir államvédelmi alezredesnek. Az eltűnt pisztolyok és lőszerek sohasem kerültek elő. Ha igaz a legenda.

Láng Róbert

                           

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük