A Nemzeti Emlékezet Program keretében a Kormány a 2009. évet a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc – születésének negyedszázados évfordulója tiszteletére – emlékévnek nyilvánította.

 

A Nemzeti Emlékezet Program keretében a Kormány a 2009. évet a nyelvújítás vezéralakja, Kazinczy Ferenc – születésének negyedszázados évfordulója tiszteletére – emlékévnek nyilvánította.

 

Kazinczy Ferenc (1759 – 1831) személye, pályája és életútja a mai magyar átlagpolgár számára egyet jelent a nyelvújítással, anélkül, hogy erről mélyebb ismeretei lennének. Iskolai tananyag, megtanulandó érettségi tétel, de sem a korszakot, sem Kazinczy életművének jelentőségét nem ismeri. Élete a magyar társadalom modernizációs törekvéseivel kapcsolódott össze. Személyes életútja, a jozefinista (államigazgatási reformok mellett elkötelezett) értelmiség tettvágyának, útkeresésének és kudarcainak jó példája. A jakobinus mozgalomtól a meghurcoltatáson és börtönéveken át a nyelvi modernizáció előkészítéséig és lényegében „levezényléséig" tartó életpálya elkötelezett értelmiségi magatartás példája lehet.

Kazinczy teremtett igazi irodalmi nyilvánosságot, irodalmi életet és tette az irodalmat közüggyé hazánkban. A magyar nyelv ügyét elsőrendűen magáénak valló Magyar Tudós Társaság (MTA) létre jötte elképzelhetetlen Kazinczy nélkül. Hatalmas szerepe volt a magyar nyelvű színjátszás megteremtésében. Iskola felügyelőként több mint 200 iskolát hozott létre, az erről készített beszámolója az egyik legfontosabb dokumentuma a kor oktatásszervezésének.

A Magyar Nyelv Éve programjait az oktatási és kulturális tárca háttérintézménye a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkársága koordinálja. A Titkárság 2008 folyamán szakmai együttműködők bevonásával készítette el az év koncepcióját és állította össze programtervét. A programról Dr. Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára és Dr. Lauter Éva a Balassi Intézet főigazgatója tartott tájékoztatót.

Dr. Lauter ÉvaDr. Lauter ÉvaAz emlékév céljára rendelkezésre álló keretösszegből a kiemelt programok kapnak támogatást, ezen kívül van egy elkülönített összeg a pályázatokra. Valamennyi pályázat 2009. április 24-én került meghirdetésre az alábbi honlapokon.

http://www.magyarnyeleve.hu/

http://www.emlekev.hu/

http://www.bbi.hu/

http://www.okm.gov.hu/

Dr. Schneider MártaDr. Schneider MártaA Magyar nyelv Éve 2009. kiemelt programjai között hatalmas választékban – csak néhányat megemlítve – kiállítások, tudományos rendezvények, Kazinczy Túra, olvasó liget, középiskolai művelődéstörténeti vetélkedő szerepelnek.

Április 24-én került sor a 43. Magyar nyelv Hete rendezvénysorozat megnyitójára a széphalmi Magyar nyelv Múzeumában. További események lesznek még Győrben, Vácott, Sopronban is. A külföldi kulturális intézetek és a külföldön magyar nyelvet oktató lektorok számos nyelvet népszerűsítő kulturális és tudományos programot szerveznek a Helsinki Magyar és Tudományos Központban, a Bécsi Collegium Hungaricumban, a Stuttgarti Magyar Intézetben és a Berlini Collegium Hungaricumban. Erdélyben 10 helyszínen mutatkozik be a Petőfi Irodalmi Múzeum 2009. nyarán útnak induló autóbuszban installált vándorkiállítása.

A Magyar Posta a jeles magyarok sorozatában alkalmi bélyeg kibocsátásával köszöntötte Kazinczy Ferencet.

A ma meghirdetett pályázatok segítségével a remények szerint további olyan programok, események és rendezvények jönnek majd létre az évben, amelyek még méltóbbá teszik az évfordulót, a megemlékezést a modern magyar nyelv megteremtőiről.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük