Erre az évre egyértelműen úgy fogunk visszaemlékezni, mint a kötvénypiacok rekord évére – különösen igaz ez a feltörekvő piacokon kibocsátott kötvényekre, amelyek az év eleje óta 16 százalékkal erősödtek.

 

Erre az évre egyértelműen úgy fogunk visszaemlékezni, mint a kötvénypiacok rekord évére – különösen igaz ez a feltörekvő piacokon kibocsátott kötvényekre, amelyek az év eleje óta 16 százalékkal erősödtek.

 

A Fed a legfontosabb piaci szereplő olyan értelemben, hogy egymaga képes lenne a feltörekvő piaci kötvények iránti keresletet eltüntetni. Habár a piacok elkezdték beárazni annak lehetőségét, hogy a kamatemelésre már szeptemberben sor kerül, a hangulat összességében inkább azt a várakozást tükrözi, hogy ennél azért lassabban haladunk a kamatemelés felé.

 

Miután az olaj ismét magára talált a hordónkénti 50 dolláros szinten, újra elkezdett lefelé csúszni, egészen a 40 dollár/hordó szintig. Ilyen, vagy ennél is alacsonyabb árszinten az olaj és a többi tömegáru ismét lefelé kezdi el húzni az inflációt globális szinten, ami komoly gondot jelenthet a jegybankok számára, amelyek a deflációt próbálják elkerülni. Az olaj árának esése kapcsán felmerül egy másik probléma is, mégpedig az, hogy az alacsonyabb árak az energiaszektorhoz kapcsolódó vállalatok esetében komoly gondokat okozhatnak. Hasonló okok miatt láthattuk nyugtalankodni a részvénypiacokat januárban és februárban.

 

Egy ilyen helyzetben óvatosnak kell lenni az olajfüggő régiókban kibocsátott feltörekvő piaci kötvényekkel. Ezt a gondolatsort tovább fűzve viszont elmondható, hogy a többi feltörekvő piaci ország komoly hasznot húzhat az alacsonyabb olajárból – a két legjobb példa erre India és Kína. Az alacsony olajárak miatt kisebb a hozamelvárás a befektetési minősítésű kötvényekkel szemben, és ez teret ad a kockázatosabb kötvényosztályok, így a magas hozamú vállalati kötvények és a feltörekvő piaci kötvények jó teljesítményének.

 

Az EKB változatlanul aggodalommal tekint a brit kilépés utáni helyzetre, az euróövezetre nehezedő politikai nyomásra, Európa változatlanul gyengélkedő bankjaira, illetve az alacsony inflációs szintekre. Egyértelműen látható az EKB törekvése, hogy a gazdaságba öntött pénzzel próbáljon úrrá lenni a helyzeten, mivel az államkötvények vásárlásának reálgazdasági hatásai egyrészről kevésnek, másrészről pedig az európai bankok számára károsnak bizonyultak. Amikor az EKB átlépte a határt, és elkezdett vállalati kötvényeket vásárolni, ezzel megnyitotta annak lehetőségét is, hogy egyéb eszközöket (például részvényeket) is vásárolhasson, amennyiben szükség lenne rá. Véleményünk szerint az EKB eddigi (és ezután is várható) gyakorlata, a mennyiségi lazítás az egyik legjobb módja annak, hogy az euróövezeten belüli pénzeket az övezeten kívüli eszközosztályokba pumpálja – már csak emiatt is kedvelik a befektetők a feltörekvő piaci kötvényeket.

 

Összességében nagy a valószínűsége annak, hogy befektetési szempontból még jó ideig előnyös lesz a gazdasági környezet a feltörekvő piaci, illetve az egyéb, magas hozamot kínáló kötvények számára. A jelenlegi trend folytatása szempontjából alapvető fontosságú, hogy a kockázati tényezők az aktuális szinteken maradjanak, vagyis az olaj ára ne zuhanjon túl mélyre, a jegybankok ne vigyék túlzásba a héja hangvételű lépéseket, a növekedés és az infláció ne ugorjon meg túlzott mértékben, a piaci volatilitás pedig maradjon bizonyos korlátok között. Ha mindezek a feltételek teljesülnek, akkor a kockázatosabb kötvénypiaci eszközosztályok továbbra is jól fognak teljesíteni.

Simon Fasdal, Saxo Bank

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük