2023.november.28. kedd.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Keményebb fellépést a fogyasztói jogokért

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/22774"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/gar.thumbnail.jpg" border="0" width="67" height="100" /></a></span>A hatóságok keményebb fellépése és a fogyasztói tudatosság javítása kell ahhoz, hogy a fogyasztói jogok megfelelően érvényesüljenek a szolgáltatások területén - reagált Herczog Edit EP-képviselő az Európai Bizottság Fogyasztói piacok eredménytáblája címmel hétfőn napvilágot látott, második éves jelentésére. </p><p> 

gar.thumbnailA hatóságok keményebb fellépése és a fogyasztói tudatosság javítása kell ahhoz, hogy a fogyasztói jogok megfelelően érvényesüljenek a szolgáltatások területén – reagált Herczog Edit EP-képviselő az Európai Bizottság Fogyasztói piacok eredménytáblája címmel hétfőn napvilágot látott, második éves jelentésére.

 

gar.thumbnailA hatóságok keményebb fellépése és a fogyasztói tudatosság javítása kell ahhoz, hogy a fogyasztói jogok megfelelően érvényesüljenek a szolgáltatások területén – reagált Herczog Edit EP-képviselő az Európai Bizottság Fogyasztói piacok eredménytáblája címmel hétfőn napvilágot látott, második éves jelentésére.

 

A felmérés szerint az európai fogyasztók számára legtöbb bosszúságot okozó három szolgáltatási terület az energiaipar, a tömegközlekedés és a bankszektor. Herczog Edit üdvözli, hogy a Bizottság további vizsgálatot tervez a lakossági villamosenergia-piacon, mert ez a szolgáltatási színvonal javulását és akár a háztartási kiadások csökkentését is eredményezheti.

Herczog Edit, az MSZP fogyasztóvédelmi szakpolitikusa sajnálatosnak nevezte, hogy az öt feltétel – árak, váltás egyik szolgáltatóról a másikra, elégedettség, panaszok és biztonság – alapján végzett összeurópai fogyasztói vizsgálat eredményei szerint a szolgáltatások piaca az árupiacoknál is siralmasabb képet mutat. A mai technológiai feltételek mellett szinte a nap minden percében fogyasztunk, különböző szolgáltatásokat veszünk igénybe. Nem mindegy azonban, hogy milyen színvonalon és mennyiért tehetjük ezt meg – reagált a képviselő.

Az európai kutatás eredményei szerint azokban az ágazatokban, ahol egyszerűbb a szolgáltatóváltás és erősebb a verseny, kisebb arányban találunk elégedetlen fogyasztókat. A Bizottság jelentése szerint a szolgáltatóváltás az energiaágazatban a legkevésbé valószínű: gázszolgáltatót a fogyasztók mindössze 7 százaléka, áramszolgáltatót pedig 8 százaléka váltott (összehasonlításként: 20 százalék körüli az internet- vagy mobilszolgáltatót, biztosítót váltók aránya). Ugyanitt voltak a legrosszabb véleménnyel a fogyasztók az ajánlatok összehasonlíthatóságáról, illetve a szolgáltatóváltás gördülékenységéről is.

Herczog Edit támogatja, hogy a háztartási kiadások közel 6 százalékát felemésztő energiaszolgáltatások, különösen a villamosenergia lakossági piacán 2009-ben további – az ajánlatok összehasonlíthatóságára, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra és számlázásra vonatkozó – piacelemzést végezzenek. Mint a szakpolitikus megjegyezte, a versenyt korlátozó magatartások elleni keményebb hatósági fellépés, illetve a fogyasztói tudatosság növelése érdekében tett lépések hosszú távon mindenképpen a szolgáltatások színvonalának javulásával járnak és akár a lakossági energiaárak csökkenését is előidézhetik .

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.