A Fővárosi Gázművek Zrt. a Matteo Étteremmel karöltve mutatta be a főváros első földgázüzemű gázgrilljét. Az eszköz amellett, hogy számos előnnyel rendelkezik hagyományos faszén vagy propán-bután tüzelésű társaival szemben, jól példázza a mindennapok földgázhasználatának sokszínűségét is.

 

A Fővárosi Gázművek Zrt. a Matteo Étteremmel karöltve mutatta be a főváros első földgázüzemű gázgrilljét. Az eszköz amellett, hogy számos előnnyel rendelkezik hagyományos faszén vagy propán-bután tüzelésű társaival szemben, jól példázza a mindennapok földgázhasználatának sokszínűségét is.

A földgázkonnektorA földgázkonnektorFöldgázzal fűtünk és főzünk, az évtizedek során észrevétlenül is a mindennapok részévé vált. Azonban ahogy a régi szlogen is tartja, „fűt és hűt", a földgáz, mint energiaforrás sokkal sokrétűbben is felhasználható. 2009. júniusától a Matteo Étterem vendégei a Fővárosi Gázművek Zrt. egy újabb innovatív megoldásával, a földgáz üzemű grillel ismerkedhetnek meg.

Bár hazánkban még nem jellemző, az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában egyre inkább elterjedtek és közkedveltek a kültéri földgázalapú készülékek, így a földgázalapú grill is. A berendezés egyetlen hátránya -nem érezni a parázsló faszén szagát – mellett sok olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek alapján bátran állíthatjuk, hogy a gázgrill a hagyományos szén-, sőt a probán-bután tüzelésű eszközök modern megfelelője.

Három szóban összefoglalva a készülék egészségesebb, gyorsabb és környezetbarátabb, hiszen a használata során nem képződnek az egészségre káros, rákkeltő anyagok, mint a benzpirén. Használatával nincs többé szükség a faszén tárolására vagy a gázpalackok cseréjére, a kellő hőmérséklet elérése és szabályozása is egyszerűbbé válik. Ugyanígy említésre méltó, hogy működése során szinte alig keletkezik füst, pernye illetve hamu, ami a készülék tisztítását is jóval egyszerűbbé teszi.

Sokan úgy gondolnak a földgázüzemű készülékekre mint statikus, mozdíthatatlan tárgyakra, de a földgáz üzemű grill esetében ez sem igaz. A többi háztartási készülékhez hasonlóan ezt is egy flexibilis csővel a gázkonnektorhoz kötve mobilizálhatjuk. Sikerült tehát megteremteni az alkalmazás feltételét. Korábban a gázhálózatra az eszközöket merev vagy flexibilis, de állandó bekötésű vezetékes kapcsolattal csatlakoztatták. Most megjelent egy olyan eszköz – a gázkonnektor – ami ezt a csatlakoztatást olyan egyszerűvé és könnyűvé teszi, mint amikor a hagyományos elektromos hálózathoz csatlakozunk. Így, ha a lehetséges használati helyeken a vezetéket és a gázkonnektorokat kiépítették – mint az elektromos hálózatot – akkor ahhoz szabadon és mozgathatóan kapcsolhatunk, gázgrillt, gázfáklyát, terasz hősugárzót, vagy akár gázlámpát is.

A Fővárosi Gázművek Zrt. jelenleg nem forgalmaz gázkészülékeket, azonban minden lehetőséget megragad arra, hogy bemutassa a gáziparhoz köthető, Magyarországon még kevéssé elterjedt illetve ismert modern technológiákat.

E törekvést jelzi a múlt évben átadott teraszsugárzó a belváros szívében, a társaság két földgázüzemű gépjárműve és az azok kiszolgálásához szükséges töltőállomás beszerzése, valamint a társaság Andrássy út 64. szám alatt található épületében berendezett állandó kiállítása, ahol a földgázipar újdonságait és találmányait gyűjtötték össze. A már több mint másfél évszádos közös történelem során a Fővárosi Gázművek Zrt. mindig törekedett a legújabb, leginnovatívabb megoldások meghonosítására és elterjesztésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük