2022.december.05. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Képbe hozza a nézõket az MTV – Új hírarculat, magyar kulturális YouTube, még több hazai produkció

36 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/4687"><img class="image thumbnail" src="/files/images/P8290030.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span><strong>Közszolgálati feladataival és a nézõi igényekkel összhangban újította </strong><strong>meg mûsorait és õszi mûsorrendjét a Magyar Televízió. A </strong><strong>hírszolgáltatásban a regionális jelenlét erõsítésével, új külföldi tudósítói </strong><strong>poszt létrehozásával, a kultúra területén pedig a nézõk mûsorkészítõvé </strong><strong>avatásával válaszol a kihívásokra a köztévé. A szórakoztató </strong><strong>mûsorkínálat kialakításában is hangsúlyosan érvényesíti az </strong><strong>értékközvetítés szempontját, amikor a magyar tartalmú és gyártású </strong><strong>mûsorokat részesíti elõnyben.</strong></p><p>

p8290030.thumbnailKözszolgálati feladataival és a nézõi igényekkel összhangban újította meg mûsorait és õszi mûsorrendjét a Magyar Televízió. A hírszolgáltatásban a regionális jelenlét erõsítésével, új külföldi tudósítói poszt létrehozásával, a kultúra területén pedig a nézõk mûsorkészítõvé avatásával válaszol a kihívásokra a köztévé. A szórakoztató mûsorkínálat kialakításában is hangsúlyosan érvényesíti az értékközvetítés szempontját, amikor a magyar tartalmú és gyártású mûsorokat részesíti elõnyben.

p8290030.thumbnailKözszolgálati feladataival és a nézõi igényekkel összhangban újította meg mûsorait és õszi mûsorrendjét a Magyar Televízió. A hírszolgáltatásban a regionális jelenlét erõsítésével, új külföldi tudósítói poszt létrehozásával, a kultúra területén pedig a nézõk mûsorkészítõvé avatásával válaszol a kihívásokra a köztévé. A szórakoztató mûsorkínálat kialakításában is hangsúlyosan érvényesíti az értékközvetítés szempontját, amikor a magyar tartalmú és gyártású mûsorokat részesíti elõnyben.

A Híradó minden este más városból jelentkezik szeptember 2-ától nyolc napon át. Az országjáró körút elsõ helyszíne Tihany, ezután Pécsrõl, Debrecenbõl, Szegedrõl, Miskolcról, Sopronból, Pannonhalmáról és Tokajból jelentkezik a Híradó. A mûsorfolyam minden korábbinál nagyobb lehetõséget ad a vidék országos megmutatkozására, erõsíti a regionális stúdiók együttmûködését, illetve felhívja a figyelmet arra, hogy a fõváros gyakran indokolatlanul túlreprezentált az országos médiumokban.

p8290031.thumbnail Szeptember 9-étõl új arculattal jelentkeznek a hírmûsorok, elõször vasárnap A szólás szabadsága, majd hétfõn a Híradó és Az Este. Októbertõl Bombera Krisztina New Yorkból, Észak-Amerika központjából szállítja a naprakész politikai és gazdasági híreket.

A Kultúrház szerkesztõsége kísérletet tesz arra, hogy szakítson a hagyományos mûsorkészítéssel és lehetõséget ad a nézõknek, hogy aktívan részt vegyenek az adás készítésében. Az m2 csatornán fõ mûsoridõben jelentkezõ, jelentõsen megújuló mûsor a http://www.mtv.hu/  honlapon elérhetõ videomegosztó rendszerre épít: az oda feltöltött programajánlókat, tudósításokat nagy számban használják a hétfõtõl szombatig látható, 18 perces adásokban. Amatõrök és profik, nézõk és kultúraszervezõk elõtt egyaránt lehetõség nyílik arra, hogy a Kultúrház alkalmi tudósítói, sõt szerkesztõi legyenek.

p8290032.thumbnailAz ml csatornán gyerekeknek szóló rajzfilmek láthatók minden hétköznap 17 óra után. Keddenként jelentkezik A Társulat címû szereposztó show, heti váltásban az MTV három éve futó filmsorozatával, az Életképekkel. Pénteken 20 órától ismét a szórakoztatásé a fõszerep: a Tiszta Kabaré az idén százéves, nevettetõ, de a társadalomra kritikus szemmel tekintõ mûfaj magyarországi történetét idézi fel. A legjobb tréfákat Verebes István átdolgozásában elismert színészek játsszák el újra. Ezt követi az MTV dalviadala, a Csináljuk a fesztivált! Szombaton délután új részekkel folytatódik a Klipperek címû ifjúsági filmsorozat, este pedig a Dob+Basszus. Vasárnap a világ legszínvonalasabb ismeretterjesztõ filmsorozatát vetíti az ml 18 órától. A Bolygónk, a Föld címû, 25 millió dollár költségvetésû BBC megaprodukcióban Dávid Attenborough mutatja be a természet lenyûgözõ csodáit. A 11 részes sorozatot 200 helyszínen vette fel 40 operatõr számos technikai újdonság bevetésével. Precíz, ismeretgazdag kísérõszöveg és ámulatba ejtõ látványvilág jellemzi a filmeket, melyeket közvetlenül az angol bemutató után tûz mûsorára a Magyar Televízió. Nyolctól, A szólás szabadsága elõtt a Tûzvonalban címû, új magyar krimisorozat várja a nézõket.

p8290033.thumbnailAz m2 mûsorai között – számos kiemelkedõ filmalkotás mellett – a fiataloknak szóló programok minden korábbinál nagyobb teret kapnak. Hétfõtõl péntekig a Kultúrház elõtt folytatódik a világhálón való szörfölés logikáját követõ, asszociatív ismeretterjesztõ sorozat, a Klikkerek. Szombaton 18 órától a Popsziget zenés portréfilmekben mutatja be korunk bálványait, olyan világszerte ismert popsztárokat, mint Shakira vagy Sting. Szeptember 15-én új útifilm sorozat indul Szabadlábon Erdélyben címmel, melyben a nézõ együtt barangol huszonéves budapesti és erdélyi fiatalokkal, akik egy térképpel nekivágnak Székelyföldnek. A fiatalok nem mûsorvezetõk, hanem utazók, akik szubjektív videonaplót készítenek Csík, Hargita és Kovászna vidékeirõl.

 #1 Az ml csatorna mûsorstruktúrája

p8290034.thumbnailAz õszi mûsorstruktúrájának összeállításakor az volt Pusztay András programigazgató célja, hogy a közszolgálati feladatokkal és a változó nézõi igényekkel összhangban újítsa meg az ml mûsorait és struktúráját.

Az ml mûsorrendje csakúgy, mint korábban, 3 pillérre támaszkodik:

1.              tájékoztatás:   információk   átadása,   ami   elengedhetetlen   az   összefüggések   és   a
társadalmi folyamatok megértéséhez

2.              igényes szórakoztatás: alternatíva a bulvárosodó televíziók programjaival szemben

3.              mûvelõdés: a közszolgálati televíziók egyik feladata az ismeretterjesztés, mely minden korosztályt a képernyõ elé ültet

p8290036.thumbnailA közszolgálati televízió az egész társadalomhoz szól. Nem csupán a 18-49 éves korosztálynak, nem csupán a legerõsebb vásárlóerõvel bíró rétegnek készíti mûsorait. Gyerekek, fiatalok, családosok és az idõsebbek figyelmére egyaránt számít.

Hétköznap 17 óra után gyerekeknek szóló rajzfilmeket vetít az ml. A Thomas, a gõzmozdony címû, 26 részes angol sorozat a világszerte ismert figura életébe enged bepillantást. Az 52 részes francia rajzfilm, a Marci pedig egy nyolcéves kisfiúról meséli el az igazságot, kalandjait, rosszalkodásait, szerelmeit a naplója alapján.

p8290037.thumbnailSzombaton délutánonként új részekkel folytatódik az MTV Klipperek címû ifjúsági sorozata három testvér, a haverok és egy titokzatos albérlõ fõszereplésével.

Vasárnap 18 órától vetíti az ml a világ legszínvonalasabb ismeretterjesztõ filmsorozatát Bolygónk, a Föld címmel. A 25 millió dollár költségvetésû BBC megaprodukció narrátora Dávid Attenborough, a világhírû természettudós és számtalan felejthetetlen televíziós sorozat rendezõje, forgatókönyvírója, szakértõje. Ali részes sorozat 4 év munkája, 42 ország 200 helyszínén vette fel 18 forgatócsoport 40 operatõre. A csodálatos felvételek sora számos technikai újdonság bevetésével mutatja meg a Föld lenyûgözõ világát. A kamera akár egy kilométer távolságból is tud közelíteni a tárgyához, például a vakító hómezõn barangoló jegesmedvéhez és a kis medvebocshoz. Megfigyelhetünk olyan apró részleteket is, melyek szabad szemmel alig láthatók, vagy kileshetjük az érintetlen természet titkait. Precíz, ismeretgazdag kísérõszöveg és ámulatba ejtõ látványvilág jellemzi a sorozatot, amelyet közvetlenül az angol bemutató után tûz mûsorára a Magyar Televízió.

p8290038.thumbnailFõmûsoridõben, a Híradó után  hétfõn és csütörtökön szolgáltató, közügyekkel foglalkozó mûsorokat láthatnak a nézõk. Hétfõn a fogyasztóvédelemi magazin, a TV Ügyvédje, majd a Kékfény, csütörtökön a civil nézõpontokat hangsúlyosan bemutató Szempont és a közéleti vitamûsor, az Á la carte kerül adásba.

p8290040.thumbnailSzerdánként közvetíti az MTV a Labdarúgó Bajnokok Ligája mérkõzéseit, a meccsekkel váltásban ekkor lesz látható a Krém Extra is. A népszerû szórakoztató show megújul, a 100 perces adások egy-egy téma köré szervezõdnek. Az elsõ mûsor szeptember 5-én a televíziós slágerek kulisszatitkaiba avat be, sztárokkal, különleges zenei produkciókkal.

A kedd és a péntek a szórakozásé. Keddenként az egyik héten A Társulat címû szereposztó show, a másik héten az MTV saját gyártású filmsorozata, az Életképek és A Társulat extra összeállítása lesz látható az ml-en. Megújul az Önök kérték! – új arculattal és új díszlettel jelentkezik szeptember 4-tõl minden kedden. A nézõk részt vehetnek a mûsorkészítésben, ha mobiltelefonnal vagy webkamerával rögzített kéréseiket, üzeneteiket eljutatják a szerkesztõség onokkertek@mtv.hu  elektronikus levélcímére.

p8290041.thumbnailPénteken 20 órától új mûsort láthatnak a nézõk Tiszta Kabaré címmel, melyben az idén 100 éves kabaré történetét idézzük fel. A nevettetõ, de szókimondó, a társadalomra kritikus szemmel tekintõ mûfaj legjobb tréfáit és dalait Verebes István emeli át a mába, és elismert színészek adják elõ újra. Az elsõ est témája a pénz, házigazdája pedig a humoros oldaláról kevésbé ismert Kupa Mihály. Ezt követõen visszatér a képernyõre az MTV dalviadala, a Csináljuk a fesztivált! Az elsõ sorozat júniusi döntõjére több mint 2,5 millióan voltak kíváncsiak, vagyis aznap este ezt a mûsort nézték a legtöbben. A verseny végén nagyon sokan jelezték, hogy az elsõ megmérettetés 144 dala közé nem került be a kedvencük, így most 96 dallal bõvül a kör, és még mindig keressük az elmúlt ötven év legnagyobb slágerét.

p8290042.thumbnail22 óra után, szokott helyén Az Este, amit a Kultúrház követ. 23 órától közéleti-tájékoztató magazinok láthatók minden nap: a KészPénz (pénzpiaci körkép), a Fejlesztés alatt (sorozat a magyar lángelmékrõl), a közéletet a sajtó tükrében elemzõ Lapozó, a világpolitikai Panoráma és a történelmi magazin, a Múlt-kor.

Szombaton este új részekkel folytatódik a Dob+Basszus, vasárnap nyolctól pedig a Tûzvonalban címû, új magyar krimisorozat várja a nézõket A szólás szabadsága elõtt.

#2 Az m2 csatorna mûsorstruktúrája

p8290043.thumbnailKósa Somogyi György, az m2 mûsorigazgatója az õszi mûsorrend összeállításakor két szempont érvényesülését tartotta kiemelten fontosnak:

1.              megerõsíteni a ?tudáscsatorna" kulturális és ismeretterjesztõ jellegét, és

2.              új szemléletû és tartalmú mûsorokkal nyitni a fiatalok felé.

Az m2 markáns kultúrális tematikájával egyre több nézõt vonz. A népszerû ismeretterjesztés, az oktatás és a felnõttképzés misszióját vállalja fel, vagyis speciális, közszolgálati tartalmú tematikus csatornaként mûködik. Nézõi javarészt magasabb iskolai végzettségûek és a kultúra iránti fokozott érdeklõdésüket a mindennapi életben is érvényesítik. Kiemelt jelentõsséggel bír, hogy ezekkel az értékekkel a következõ generációt is megismerkedjen. A tizen- és huszonévesek meghódítására az m2 nem kereskedelmi célok érdekében törekszik, hanem azzal a meggyõzõdéssel, hogy a kultúra, azon túl, hogy napi szükséglet, közösséget teremt.

p8290045.thumbnailSzeptembertõl   fõmûsoridõben,   új   formában   jelentkezik   a   Kultúrház   az   m2-n.   A szerkesztõk kísérletet tesznek arra, hogy szakítsanak a hagyományos mûsorkészítéssel. Lehetõséget adnak a nézõknek, hogy beleszóljanak az adás készítésébe és szerkesztésébe. Az a www.mtv.hu oldalon található videomegosztó rendszerbe bárki feltöltheti kulturális hírekrõl beszámoló kisfilmjét, programajánlóját vagy tudósítását. Ezekbõl állítják össze a szerkesztõk a Kultúrház hétfõtõl szombatig látható, 18 perces adásainak egy részét. A feltöltött kisfilmekbõl nem csak a mûsorkészítõk válogatnak; a honlap látogatói is kifejezhetik véleményüket, értékelhetik az anyagokat, és szavazatukkal adásonként egy etûdöt bejuttathatnak a mûsorba. A Kultúrház egyedülálló médiafelület, melyhez a megújulás után egyenlõ mértékben férhetnek hozzá amatõrök és profik, a kultúra szervezõi, közvetítõi és fogyasztói.

Hétfõtõl péntekig a Kultúrház elõtt folytatódik a fiataloknak szóló ismeretterjesztõ sorozat, a Klikkerek.

p8290046.thumbnailHétköznaponként kora délután az iskolából hazatérõket várja az m2 képernyõk elé: 14 órától tudományos ismeretterjesztõ filmek, informatív, közszolgálati magazinok, majd a tudomány világában kalandozó sorozat, a Válaszd a tudást! kínál szórakozást azoknak, akik a kereskedelmi csatornák mûsorainál többre vágynak.

A Halló, halló címû sorozat után egy újabb angol remekmû, a Fekete vipera lesz látható az m2-n hétköznap 19 órától. A Rowan Atkinson, vagy ha így ismerõsebb, Mr. Beán fõszereplésével készült sorozat a brit történelmet dolgozza fel rendhagyó, humoros formában.

p8290047.thumbnailNyolckor filmet, illetve egy-egy alkalommal koncertfelvételt vetít az m2, majd fél tíztõl ismét mozi, válogatás a legjobb nemzetközi alkotásokból. Szeptember 7-én indul a Spanyol koktél címû sorozat az elmúlt 10 év 10 legjobb spanyol mozijával, szeptember 22-tõl pedig vadnyugati filmekbõl válogat a csatorna, a korai fekete-fehér alkotásoktól a modern westernig.

p8290048.thumbnailSzombaton kora délután a hetvenes-nyolcvanas évek legendás magyar filmjei, este pedig a kilencvenes évek legjobb külföldi alkotásai kerülnek sorra. Vasárnap kora délután az 1945 elõtti évekbe kirándulhat a nézõ, este nyolctól klasszikus, nagy mozik, 23 óra után pedig másutt nem látható filmritkaságok tartják ébren a rajongókat.

Hétvégenként a könnyûzene is helyet kap az m2 kínálatában: szombaton 18 órától a Popsziget címû sorozat zenés portréfilmekben mutatja be korunk bálványait, olyan világszerte ismert popsztárokat, mint Shakira vagy Sting.

p8290049.thumbnailSzeptember 15-én, szombaton világjáró sorozat indul Szabadlábon Erdélyben címmel. 15 héten át követünk huszonéves budapesti és erdélyi fiatalokat, akik egy térképpel nekivágnak Székelyföldnek. Megnézzük, merre indulnak, mire kíváncsiak, hogyan boldogulnak Csík, Hargita és Kovászna vidékein. A fiatalok nem mûsorvezetõk, sokkal inkább utazók, akik szubjektív videonaplót késztenek barangolásukról.

#3 Hírek és hátterük

Megújulnak a hírmûsorok és bõvül a tudósítói hálózat

p8290050.thumbnailA nézõk meghatározó része az ml csatornát tekinti a leghitelesebb hírforrásnak, és a felmérések alapján elegendõnek tartják a hír- és elemzõ mûsorok mennyiségét és minõségét. Ez köszönhetõ annak is, hogy az MTV Hír Fõszerkesztõsége folyamatosan azon dolgozik, hogy változatos formában és tartalommal szolgálja ki a társadalom igényét, és ezáltal aktívan részt vegyen az értékteremtésben. Az MTV Hír Fõszerkesztõségét több mint egy éve vezeti Kert Attila. Szakmai irányítása alatt tavaly õsszel megújult a Kékfény címû bûnügyi magazin, elindult és idén õsszel is folytatódik a civil nézõpontot hangsúlyosan képviselõ Szempont, illetve képernyõre került egy egyedülálló közéleti vitamagazin, az A la Carte.

Szeptembertõl új formában jelentkeznek a Magyar Televízió hírmûsorai. Ez a külsõ megújulás mérföldköve annak a több mint egyéves folyamatnak, amelynek során a hírmûsorok struktúrája, szerkesztési elvei -a televíziózási szokásoknak és nézõi igényeknek megfelelõen­megváltoztak, felfrissültek. Elsõként A szólás szabadsága új arculatát láthatják a nézõk szeptember 9-én, vasárnap este, amíg a megújult Híradó és Az Este szeptember 10-én, hétfõn debütál.

p8290051.thumbnailA Híradó új arculatának bemutatkozását országjáró körút elõzi meg. Szeptember 2-ától

szeptember 9-éig minden este más városból jelentkezik a Magyar Televízió Híradója. A nyolcnapos országjáró körút során lesz mûsor Pécsrõl, Debrecenbõl, Szegedrõl, Miskolcról, Sopronból, de a világörökség részévé nyilvánított Pannonhalma és Tokaj sem maradhat ki. Az elsõ helyszín a közel ezeréves Tihany. Onnan Pálffy István köszönti a nézõket vasárnap este. ?Kivételesen nem a megszokott stúdióból jelentkezünk. A szabadban rendezkedünk be, mindenhol olyan helyszínt keresünk, ahol a háttérben jól látszik a város, vagy annak egy-egy jellegzetessége" – mondta Pálffy István, aki maga is szenvedélyes országjáró.

A mûsor a regionális stúdiók szoros együttmûködésével, technikai felszerelésük felhasználásával készül. Lehetõséget ad az egyes régiók országos megmutatkozására, és a ?nem csak Budapest az ország" elv gyakorlati érvényesítésére. ?Vidéken is készíthetõ épp olyan színvonalas mûsor, mint Budapesten. Számunkra Magyarország nem csak a fõvárost jelenti" – tette hozzá Kert Attila hírigazgató.

Õsztõl  a tudósítói  hálózatát is  bõvíti  a  Magyar Televízió.  Bombera  Krisztina,  aki

elismert szakember gyakorlott híradós és külpolitikában jártas újságíró, 2007 októberétõl naprakész híreket szállít New Yorkból, Észak-Amerika központjából, ahol a világ tudósítóinak döntõ hányada dolgozik.

A Magyar Televízió feladata, hogy nézõinek elsõ kézbõl származó híreket biztosítson Magyarországról, az Európai Unióból és a tengerentúlról is. A Híradó célja, a világot és ilyen formán hazánkat is befolyásoló politikai és gazdasági folyamatok, döntések és az ahhoz kapcsolódó hírek azonnali közlése. A közszolgálati adó számára nem lehet elegendõ az, hogy a magyar híradókban Amerika csak katasztrófák, bûntények, vagy az Egyesült Államok elnökének Irakról szóló beszéde esetén szerepeljen. Az MTV a világ híreire nyitottabb szemlélet meghonosításán dolgozik. Ezt próbálja elõsegíteni a Híradó elõtt látható Föld TV képeivel, valamint a szeptembertõl induló, Az Este elõtt jelentkezõ, Micsoda nap! címû mûsorral is. Ezért fejleszti a tudósítói hálózatát, amelyet jövõre tovább szeretne bõvíteni.

Brüsszelbõl, az Európai Unió ?fõvárosából" három éven át D. Tóth Kriszta tudósított, akit Nika György váltott a poszton 2007 márciusában. Marosvásárhelyrõl pedig szerzõdéses kolléga szállítja a híreket az MTV nézõinek.

?Azok a változtatások és újítások, amelyeket csapatommal megvalósítok, bátorságot és rengeteg energiát igényelnek, de nem dolgozunk hiába, mert a nézõk visszajelzési nagyon jók. Az, hogy az úgynevezett infotainment irányba forduljunk, továbbra is távol áll tõlünk. Arra törekszünk, hogy valóban tartalmas és jól szerkesztett, érdekes hírmûsorokat gyártsunk" –tette hozzá Kert Attila.

#4  Megújul a Kultúrház

Interaktív kulturális magazin hétfõtõl szombatig az m2-n

Ezentúl a nézõn is múlik, hogy mi kerül adásba a Kultúrházban: szeptembertõl az m2 csatornán új formában és új idõpontban jelentkezik az MTV emblematikus mûsora. A formabontó adásokat fõmûsoridõben, este kilenc után sugározza az m2.

A hazai mûsorkészítési gyakorlatban ez idáig ismeretlen szerkezetû programmal jelentkezik a Kultúrház szerkesztõsége. Túl a 700. adáson változtattak a mûsor koncepcióján: míg az ml csatornán továbbra is a megszokott magazinmûsort láthatjuk esténként, addig az m2-n fiatalosabb, pörgõsebb, szokatlan szerkesztésû adással találkozhat az érdeklõdõ. A Kultúrház stábja kísérletet tesz arra, hogy szakítson a hagyományos, lineáris mûsorkészítéssel: lehetõséget ad a nézõknek, hogy beleszóljanak az adás készítésébe és szerkesztésébe.

Az új mûsor a köztelevízió honlapján, a http://www.mtv.hu/ -n található videomegosztó rendszerre épít: a hétfõtõl szombatig látható, 18 perces adásokat részben az ide feltöltött programajánlókból, tudósításokból állítja össze a stáb. A honlapra pedig bárki feltöltheti kulturális témájú videóit. Amatõrök és profik, nézõk és kultúraszervezõk elõtt egyaránt lehetõség nyílik arra, hogy a Kultúrház alkalmi tudósítói, sõt szerkesztõi legyenek. A feltöltött kisfilmekbõl ugyanis nem csak a mûsorkészítõk válogatnak; a honlap látogatói is kifejezhetik véleményüket, értékelhetnek, és szavazatukkal adásonként egy etûdöt bejuttathatnak a mûsorba.

A honlapra feltöltött kisfilmeket archiválja a szerkesztõség, így a videók késõbb is visszakereshetõk, letölthetõk. A legjobbnak ítélt tudósítások bekerülnek az ml-en sugárzott Kultúrházba is, a legnépszerûbb vagy éppen legviccesebb videók elõállítóit pedig személyesen felkeresi a stáb. A mobiltelefonnal rögzített koncertrészlettõl a profin leforgatott fesztiválajánlón át a videoblogig tehát számtalanféle tartalommal gazdagíthatják õsztõl a nézõk a Kultúrház mûsorát. A mûsorkészítõk nem titkolt célja az is, hogy létrehozzanak egy olyan közösséget, amely nemcsak csatlakozik a Kultúrház eszmeiségéhez, hanem aktívan formálni is szeretné azt.

A mûsor amellett, hogy közösségteremtõ küldetésnek tesz eleget, folytonosan megújuló forrást biztosít a tehetségek felkutatására, és promóciós lehetõséget nyújt a kulturális­mûvészeti tartalmak elõállítói számára. A televíziós megjelenési lehetõség ugyanis minden más webes vállalkozással és közösséggel szemben helyzeti elõnyt biztosít a Kultúrház közönségének. Aki televíziós szeretne lenni, az most egy közszolgálati adónál tehet kísérletet arra, hogy bizonyítsa tehetségét. Aki pedig kulturális eseményt szervez, egy újabb csatornán, közvetlenül ajánlhatja a rendezvényét. Hiszen a honlapon azok a felvételek is visszakereshetõk, amelyeket sem a nézõk, sem a mûsor szerkesztõi nem válogattak be a televíziós adásba.

A Kultúrház egyedülálló médiafelület. Nincs még egy olyan televíziós csatorna, amelyik napról napra ilyen mennyiségben közvetítene kulturális tartalmat. Ehhez a felülethez szeptembertõl egyenlõ hozzáférést biztosít a köztelevízió mindenkinek, a kultúra szervezõinek, közvetítõinek és fogyasztóinak is. Mert a Kultúrház szerkesztõsége partnerként tekint a nézõkre. Ez a szemléletmód ma még ritka, ám annál fontosabb lépés a kultúra demokratizálásában.

#5 Szabadlábon Erdélyben

Ismeretterjesztõ roadmovie szombatonként 17:30-tól az m2 mûsorán

Szabadlábon Erdélyben címmel új, szubjektív útifilm-sorozat indul szeptember közepétõl az m2-n. A 15 részes, szombaton délutánonként vetített filmben három budapesti és három erdélyi fiatal utazza végig Erdély keleti területeit.

Mit tud ma egy huszonéves budapesti fiatal Erdélyrõl? Mi történik vele, ha egy térképpel és egy kamerával a kezében egyszer csak Székelyföldön találja magát? Merre indul? Mire kíváncsi? Mit örökít meg mindabból, amit ott a 21. század elején talál? Mit ért meg és tart meg az élményekbõl akkor, ha 12 nap alatt, 500 kilométert barangolva, egy a környék történelmét, meséit, legendáit, természeti értékeit nála jobban vagy egészen más forrásából ismerõ, hasonló korú erdélyi fiú van az oldalán?

Az elsõként szeptember 15-én, szombaton délután fél hattól látható sorozat ezt a különleges szituációt létrehozva adja meg a válaszokat. A 15 részes útifilm Erdély legkeletibb részérõl ad egyedülálló lenyomatot, Székelyföld azon szegletérõl, ahol a mai napig a lakossága 75 százalékban magyar.

Az idén augusztusban rögzített sorozatban három csapat járja végig Gyergyó, Csík és Kovaszna vidékét. A csapatokat egy-egy budapesti és erdélyi huszonéves fiatal alkotja. Mindenhol megálltak, ahol számukra érdekes látnivalót találtak, mindent kipróbáltak, ami felkeltette az érdeklõdésüket. A magyar fiú sokat kérdez, az erdélyi sokat mesél. Szóba kerül a forradalom, az állampolgárság, a karrier, a szórakozás, hogy mint gondolnak a románok a magyarokról, a székelyek a budapestiekrõl, és természetesen a barátság is.

Az elsõ öt adásban Mórocz András és Pap Tibor járja be a Gyergyói-medencét, a második öt részben Kisfalusi Lehel és Donka Attila fedezi fel Hargitát és Csík környékét, az utolsó öt fejezetben pedig Szabó Kimmel Tamás és Bartos Csaba barangol Kovaszna környékén.

Az elsõ adásokban a fiúk bányászokkal beszélgetnek a Parajdi Sóbánya mélyén, megmásszak a Békás-szorosban szembetûnõ sziklatornyot, az 1154 méter magas Oltárkõt, és bejutnak a Szent Illésrõl elkeresztelt, különös titkokat rejtõ maroshévízi ortodox kolostorba is, ahol rajtuk kívül nemigen jár látogató. Találkoznak egy színes bõrû fiúval, aki székely tájszólásban beszél, megismerik a székely szlenget, és felfedeznek egy mozitermet is a több mint félszáz elhagyottan álló borszéki villák egyikében.

A fiatalok nem mûsorvezetõk, sokkal inkább utazók, akik személyes élményeiket osztják meg a nézõkkel. A felfedezés élményét, hiszen nemcsak Erdély vidékeit, hanem egymást is a forgatáson ismerik meg. Kocsival vagy biciklivel utaznak, három kamera követi õket, de akkor is szem elõtt vannak, ha véletlenül elvesztenék õket.az operatõrök. Mert a fiúk szintén videóznak, ráadásul szubjektív videonaplojuk mellett egy gyakran elõbukkanó formai elem, az infobox is segíti a nézõket az adott helyhez, személyhez, témához kötõdõ információk megismerésében. A Szabadlábon Erdélyben a fiatal utazók élményeit közvetíti, de mindenekelõtt ismeretterjesztõ mûsor: történelmi, földrajzi, kulturális, néprajzi, és szociográfiai ismereteket tolmácsol modern vizuális megoldások segítségével.

#6 Az örökös

Szórakoztató kvízmûsor októbertõl az ml-en

Októbertõl látható az ml csatornán Gundel Takács Gábor mûsorvezetõvel Az örökös címû kvízmûsor, a tudás és a taktika játéka. Egy különös örökhagyó rendelkezése a játék alapja. Vagyonát azok kaphatják meg, akik elég bátrak, okosak és persze szerencsések ahhoz, hogy vetélytársaikkal szemben az örökséget megszerezzék. Minden adásban 5 játékos küzd meg egymással 5 fordulóban az 5 millió forintos örökség reményében.

A játék elején az örökséget 5 játékos között egyenlõ arányban osztják fel, tehát mindannyian 1 milliós kezdõtõkével vágnak bele a küzdelembe. Az elsõ három fordulóban minden alkalommal kiesik egy játékos, méghozzá úgy, hogy örökrészét egy másik jelöltre hagyja. Ezt követõen kerül sor a döntõre, egy pergõ és nagyon izgalmas párbajra, ahol kiderül, a játékban maradt két játékos közül ki az, aki aznap este játszhat a teljes örökségért. Az õ próbatételei még messze nem értek véget: 7 igen nehéz kérdést kell megválaszolnia ahhoz, hogy megkaphassa örökségét.

A már ismert vetélkedõkkel szemben két nagyon fontos sajátossága van Az örökös címû kvíz mûsornak: a párbajok és a csavaros feladványok.

Az elsõ három körben minden alkalommal az a játékos kerül kiesõ pozícióba, aki a forduló során elsõként vét két hibát. Ekkor õ választhat magának a többiek közül párbajhoz ellenfelet. A kihívott játékos párbajnemet választhat, azaz dönthet, három feladványtípus közül melyikbõl hangozzék el a kiesést eldöntõ kérdés. Erre neki, a kihívottnak kell válaszolni. Ha helyesen válaszol, õ marad játékban, amíg az õt kihívó (eredetileg hibázó) játékos kiesik, és örökrészét ráhagyja. Ha azonban a kihívott rossz választ ad, ugyanez fordítva történik.

Három forduló után két jelölt marad, akik mindent eldöntõ döntõ párbajban mérik össze tudásukat. Villámkérdésekre kell válaszolniuk, mindkét versenyzõnek 90-90 másodperc alatt. Az kezd, akinek több a pénze. Az óra indul, a mûsorvezetõ felolvassa a kérdést. Az idõmérés akkor áll meg, amikor a versenyzõ helyes választ ad. Ha rossz választ ad, az óra megy tovább, jön egy újabb kérdés, amelyre megint válaszolni kell, s csak akkor áll meg az idõ, ha a jelölt jól felel. Ekkor a másik versenyzõ következik. Az veszít, akinek hamarabb elfogy az ideje, ellenfele pedig automatikusan bejut a végjátékba, hogy megküzdjön a teljes örökségért.

A párbaj gyõztesének 7 kérdésre kell válaszolnia, ettõl függ, mekkora lesz a nyereménye. A kérdések egymás után hangzanak el 5-5 válaszlehetõséggel. A versenyzõ választ közülük, de nem derül ki rögtön, helyesen döntött-e. Miután a játékos leadta mind a hét tippjét, a mûsorvezetõ ismét felteszi a kérdéseket és leleplezi a helyes válaszokat. Fokozatosan derül ki, hány találata volt a játékosnak. Aki mind a 7 kérdésre helyesen válaszol, megnyeri a fõnyereményt, az ötmilliós örökséget. A rossz válaszok arányában viszont csökken az összeg.

 

#7 Tûzvonalban

Új magyar krimisorozat az ml-en, vasárnap 19:55-tõl

Új krimisorozat indul a köztelevízióban: az Magyar Televízió és a FilmArt koprodukcióban készülõ fikciós története, a Tûzvonalban szeptember 9-étõl vasárnap esténként 20 órától látható az ml-en.

Magyarországon évek óta nem készült hazai gyártású bûnügyi sorozat, a valóságból táplálkozó, modern képi világú Tûzvonalban ezért hiánypótló vállalkozásnak számít. A 38 részes sorozat forgatása júniusban kezdõdõdött és szeptember végéig tart, a krimi epizódjait karácsonyig vetíti le a köztelevízió.

A történet egy rendõrõrs munkáját és életét mutatja be. Fõhõse Bordás Attila rendõr õrnagy, a terrorelhárítás egyik legkitûnõbb embere, akit több hónapos felfüggesztése után felettesei áthelyeznek az angyalföldi nyolcas körzet élére. A korábbi parancsnok kevés sikerrel próbálja irányítani a létszámhiánnyal küzdõ õrs munkáját. Az ott szolgálatot teljesítõ rendõrök ugyan elhivatottak és színes egyéniségek, mégis képtelenek együttmûködõ csapatként dolgozni. Bordás ebben a kiélezett helyzetben érkezik. Profizmusa az elsõ pillanattól kezdve megosztja az õrsöt.

Bordás õrnagyot azért helyezték át a problémákkal küzdõ rendõrõrsre, mert egy kommandós osztag vezetõjeként felülbírálta elöljárója parancsát, és ez egy ember halálához vezetett. Igaz, ha nem tette volna, valószínûleg sokkal többen halnak meg. A parancs azonban parancs. Bordás nehezen fogadja el a döntést, mert úgy érzi, a nyolcas körzetben élve eltemetik. Kolonics tábornok, elõzõ fõnöke ugyan megígéri neki, hogy hamarosan visszakerülhet eredeti beosztásába, de nem hisz neki. Helyzetét súlyosbítja, hogy magánélete romokban hever. Feleségével válás körüli helyzetben van, gyermekét azonban imádja. Bordás, az elkötelezett rendõr az õrs életét hamar rendbe szedi, a sajátjával azonban nehezebben boldogul…

A Tûzvonalban címû sorozat vasárnap esténként biztosan a képernyõ elé ülteti a nézõket. Fonyódi Tibor, a forgatókönyvíró neve több alkotást is fémjelez. A sorozat vezetõrendezõje Soós Péter, de több epizódját Pajer Róbert rendezte, producere pedig a Régimódi történetet is jegyzõ Hábermann Jenõ. A fõbb szerepeket Stohl András (Bordás Attila), Jordán Tamás (Kolonics Dénes), Hollósi Frigyes, Bedé Fazekas Szabolcs, Cserna Antal, Bajomi Nagy György, Szávai Viki, Juhász Réka, Zeck Júlia és Hábermann Lívia játssza.

Az igényes és kifejezetten modern képi világú krimisorozat játékfilmes módszerekkel készül. Jellemzõek a közeli képek, de a fénnyel és a kamerák mozgásával is szívesen játszik a rendezõ. A sorozat története azért is érdekes, mert bõvelkedik váratlan, drámai fordulatokban. Az epizódok ugyan egymásra épülnek, de egy-egy esetet dolgoznak fel. így lehetséges, hogy a sorozat elsõ 17 fejezete a rendõrõrs történetérõl, további 10 rész napjaink problémáiról, így például a kábítószeres bûnözésrõl, 11 epizód pedig a mindennapi gondokról szól.

A sorozatban bemutatott akciójelenetek valósághûek, hiszen a forgatások alatt rengeteg segítséget kapott a stáb. A szereplõk kiképzésre jártak, megtanulták, hogy hogyan kell fegyvert kezelni, tisztelegni, igazoltatni, és rendõrségi szakértõk tanácsai segítették a filmkészítõket.

#8. A Társulat

Szereplõválogató show kedd esténként az ml mûsorán

Az István, a király õsbemutatójának 25, évfordulóját ünnepli a köztelevízió augusztus 20-án indult, A Társulat címû szereposztó show-ja. A mûsorsorozat a rockopera nyolc legfontosabb szerepére keres tehetséges elõadómûvészeket.

Az István, a király változatlan népszerûségének alapvetõ oka a dalok erejében és idõtlen mondanivalójában keresendõ. Az alkotópáros, Szörényi Levente és Bródy János életmûvének kiemelkedõ pontja ez a rockopera, amely államalapításunk, nemzeti identitásunk témakörét dolgozza fel könnyûzenei eszközökkel. A Társulat célja megtalálni azokat a tehetséges fiatal énekeseket, akik a mû õsbemutatójának 25. évfordulóján, 2008-ban elõadják az István, a királyt. A jelentkezõk a rockopera egy-egy szerepéért vetélkednek. A mûsor fókuszában a nyolc legfontosabb szerep áll: Istváné, Gizelláé, Laborcé, Sarolté, Rékáé, a Táltosasszonyé, Koppányé és Tordáé. A produkció nem csupán tehetséges, jó adottságú énekeseket keres, hanem olyan elõadómûvészeket, akik egy zenés színházi produkcióban is megállják a helyüket.

A Társulat sok szempontból eltér az eddig megismert valóságshow-któl és tehetségkutató versenyektõl. A koncepció alapja egy olyan játékstruktúra, amely kellõ izgalmat és drámaiságot hordoz magában, másrészt idõt és alkalmat ad arra, hogy a fõszereplõket megszeressék a nézõk, mindenki megtalálja a kedvencét.

Elsõ lépésben azt a 48 énekest választja ki a szakmai zsûri, akik továbbjutnak a középdöntõbe, majd egy újabb válogatás után 16-ra csökken a versenyzõk száma. Õk azok, akik bekerülnek A Társulat élõ adásaiba, s akik közül nyolcan elnyerik a rockopera fõbb szerepeit. A 16 énekes már gyõztesnek tekinthetõ, hiszen jubileumi díszelõadáson, az Arénában több tízezer nézõ elõtt õk fogják bemutatni az István, a királyt.

Idén tíz alkalommal 50 perces rögzített adásban követhetik a nézõk a társulat alakulását, illetve hétszer 15 perces összeállítást láthatnak A Társulat Extra címmel. A rögzített adások az elõdöntõ és a középdöntõ meghallgatásait mutatják be augusztus 20-ától december 18-áig minden páros hét keddjén. A 15 perces adások, amelyeket a páratlan heteken vetít az ml, az elõdöntõ és a középdöntõ kulisszái mögé nyújtanak bepillantást. A karácsonyi, december 25-ei adásban a döntõbe jutott versenyzõk ünnepi produkcióját láthatják a nézõk.

A döntõ tizenkétszer 150 perces adásait 2008-ban, február és május között, élõben sugározza a Magyar Televízió a Millenárisról. A verseny fõ célja megtalálni Istvánt, ezért a címszereplõ kiválasztása lesz a mûsorsorozat csúcspontja és záró adása. Ezt a mûsorfolyamot márciusban egy 50 perces rögzített adás, a Mesterkurzus egészíti ki, melyben azt követhetik nyomon a nézõk, hogyan készül fel a 16 versenyzõ az elõadásra. A Mesterkurzus egyhetes komplex színészi képzést nyújt, ahol a színpadi mozgás és beszédkészség, valamint az ének- és tánctudás fejlesztésére kerül a hangsúly.

A szakmai zsûri tagjai Szikora János rendezõ, Alföldi Róbert színmûvész, mûvészeti vezetõ, Szulák Andrea elõadómûvész, Keveházi Krisztina, a Nemzeti Balett magántáncosa, Kocsák Tibor zeneszerzõ, zenei vezetõ és Lévai Balázs kreatív vezetõ. A zsûri szerepe eltér a már ismert vetélkedõkben bevett gyakorlattól, õk ugyanis egy színdarab megszületésért felelõs alkotói csoport tagjai. A vezetõ szerep a rendezõé, aki a többi zsûritag véleményét figyelembe véve hozza meg döntéseit – természetesen a kamerák elõtt.

#9 Tiszta Kabaré

p8290052.thumbnailA százéves magyar kabaré legjobb darabjai pénteken 20:15-kor az ml-en Tiszta Kabaré címmel újabb kulturális-szórakoztató mûsort kínál nézõinek a Magyar Televízió. A magyar kabaré az idén ünnepli születésének 100. évfordulóját, ebbõl az alkalomból indul útjára 14 héten keresztül, péntekenként 20 órától az ml-en látható produkció. Az adások egy-egy, száz éve aktuális témát dolgoznak fel, mint például a pénz, a sport, az utazás, a házasság, az iskola, a nõk vagy éppen a politika. Az estek konferansziéja minden alkalommal más közéleti személyiség, aki bemutatja az aktuális témát, majd felvezeti, illetve összeköti a jeleneteket a saját gondolataival. A kabaré mûsorszámait a Vidám Színpadon játsszák a hazai színházi élet kiváló mûvészei.

Elõször 2007. szeptember 7-én láthatják a nézõk a Tiszta Kabarét. A mûsor házigazdája Kupa Mihály, volt pénzügyminiszter lesz. Ezek után nem kétséges, hogy az elsõ adás a pénz körül forog. A jeleneteket Magyar Attila, Benedek Miklós, Szacsvay László, Oroszlán Szonja, Hajdú István és Pindroch Csaba adja elõ. A második adás vendége 2007. szeptember 14-én Bakáts Tibor Settenkedõ újságíró, filozófus lesz, a témája pedig a gyengébbik nem. A jeleneteket Hajdú István, Kiss Mari, Oroszlán Szonja, Nagy Cecília, Pindroch Csaba és Bakay László játssza.

#10 Csináljuk a fesztivált!

A dalviadal második fordulója pénteken 21:15-tõl az ml képernyõjén

Újra Csináljuk a fesztivált! a Magyar Televízió képernyõjén: augusztus 31-én indul a második sorozat 96 régi-új slágerrel. Az újabb produkcióban olyan dalokat hallhatunk, amelyek kimaradtak az elsõ szériából. A nézõk levélben és e-mailben küldhették el a kedvenc slágereik címét, a mûsor szerkesztõi ebbõl készítettek ismét egy összeállítást. Az új mûsorsorozat elsõ nyolc selejtezõjében 12 sláger hallhatunk és láthatunk, a dalokat továbbra is eredeti énekeseik tolmácsolásában sugározza az MTV.

p8290053.thumbnailAz ismert mûsorvezetõ-páros, Korda György és Harsányi Levente mellett Balázs Klári személyében újabb ismerõst köszöntünk a Csináljuk a fesztivált! színpadán. Két vendégük érkezik minden adásba, akikkel a mûsorvezetõk kötetlenül beszélgetnek a dalok közötti szünetekben. A egyikük a hazai pop-rock történet egyik legendás alakja, a másik pedig tehetséges, fiatal elõadómûvész lesz. Az elsõ adás vendégei Csepregi Éva, a Holnap hajnalig címû dal eredeti elõadója, illetve a népszerû színészházaspár Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán, akik a Neoton Família slágerével az elsõ adás gyõztesei lettek.

A nézõk mindegyik adásból 5 dalt juttathatnak a középdöntõbe, ahol ismét mai elõadók éneklik zenekari kísérettel, áthangszerelve a közönség kedvenc slágereit. A nézõk telefonon és sms-ben szavazhatnak a kedvenc melódiájukra.

Az MTV is gyõztesen került ki a nézõk kegyeiért folytatott versenybõl. Több mint két és fél millió felnõtt nézte a Csináljuk a fesztivált! elsõ döntõjét döntõje. A 18 éven felüliek közül átlagosan 1,1 millióan követték figyelemmel az adásokat, amelyek az elõdöntõkhöz hasonlóan a legnépszerûbb mûsoroknak számítottak a vizsgált idõsávban, a nézettségük jelentõsen meghaladta a kereskedelmi csatornákét. A mûsor a két óránál hosszabb kategóriában a 2007-es toplista élére került.

#11  Új és megújuló magazinok a Magyar Televízióban

További változások és újdonságok a mûsorrendben

p8290054.thumbnailA Magyar Televízióban 2004 óta kiteljesedõ mûsorstruktúra-váltás határozott célja az, hogy a mûsorkészítõk a közszolgálatiság törvényben rögzített kritériumait az adásrenden keresztül a gyakorlatban is megvalósíthassák. A 2007-ben is folytatódó finomhangolás eredményeképpen õsztõl újabb szolgáltató, kulturális, illetve gyermek- és ifjúsági mûsorok indulnak a köztelevízióban, továbbá módosul néhány korábbi tudományos-ismeretterjesztõ magazin is.

Az õsz és a tél folyamán kizárólag a 20. századi magyar történelem fordulatait veszi sorra az m2 történelmi magazinja, a Miért?. Ez az a korszak, amelyet a középiskolákban már csak nagy vonalakban tanítanak. A vasárnap esténként jelentkezõ mûsor készítõi ezért a korábbakkal ellentétben négy-négy adást szentelnek egy téma, a trianoni békeszerzõdés, a II. világháború, a Kádár-korszak és a rendszerváltás megtárgyalására. Veiszer Alinda mûsorvezetõ munkáját az elsõ adásokban a korszak ismert kutatója, Ablonczy Balázs fogja segíteni.

p8290055.thumbnailAz m2 mûvészeti magazinja, a Kulissza is változik: szeptembertõl kizárólag a kortárs magyar irodalom kulisszatitkairól fog szólni. A vasárnap délutáni adásokban portét láthatunk mai magyar írókról, kortársak könyveit ajánlja a nézõk figyelmébe Papp Gábor Zsigmond mûsorvezetõ, és irodalomkritikusok, írók közremûködésével izgalmas vitáknak is tanúi lehetünk az irodalmi élet aktuális kérdéseirõl. Az elsõ adásban Forgách András az íróvendég, Márton László új könyvét ajánlja a mûsorvezetõ, valamint Tóth Krisztina költõ és Mészáros Sándor irodalomkritikus vitáját láthatjuk a nõirodalomról.

Átalakul a Válaszd a tudást!: az m2 kora délutáni tudománynépszerûsítõ magazinja ezentúl rendszeresen jelentkezik vidékrõl is. S ha már a vidéki Magyarországnál tartunk, érdemes megemlíteni, hogy az ml vasárnap délelõttönként látható országjáró sorozata, a Fõtér csapata õsztõl új mûsorvezetõvel bõvül, az elsõ kisbabáját váró Acél Rékát a ?világ legrosszabb gyereke", vagyis Kovács Robi, egykori kölyökidõs mûsorvezetõ váltja. A megátalkodott országjáró hírében álló színész várhatóan új lendületet visz a mûsorba: nem véletlen, hogy a Bodrogon, egy evezõs túra keretében debütál.

p8290056.thumbnailÚj zenei portrésorozat indul szombatonként az ml-en. A Rocklexikon a magyar könnyûzenei élet ?nagy öregjeit" mutatja be. Nagy György mûsorvezetõ elsõ vendége Demjén Ferenc lesz, de jön Zalatnay, Presser és Szörényi is. A tizenkét részes sorozat végén a zenészek egymáshoz is kapcsolódó történeteibõl és zenéibõl összeáll egy rendkívül izgalmas puzzle, a kor szubjektív dokumentuma.

Újdonság még az õsztõl a kéthetente jelentkezõ Kézfogás, amely a határokon átívelõ gazdasági kapcsolatok élénkítését segíti majd, az Egészség-szerviz címû egészségügyi magazin, illetve az MTV angol nyelvleckéje, a Connect with English. A gyerekek és az állatbarátok kedvence lehet a kéthetente jelentkezõ Kutyafül-Macskanyelv címû kisállat magazin, melyben Soma, a Törökvész Úti Általános iskola tanulója beszélget az állatokkal. A havonta jelentkezõ Pecatúra címû új horgászmagazinban pedig Gaskó Balázs mûsorvezetõ és lelkes, elhivatott forgatócsapata a legkedveltebb hazai horgászhelyeket látogatja végig.

Fényképeink a Magyar Televízió (régi) székházában a IV-es stúdióban készült sajtótájékoztatón készültek szereplõkrõl és közönségrõl 2007 augusztus 29-én a Magyar Fotográfia Napján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.