2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Képzett társítások ? AEGON-estek a Bárkában -2007 március 30 19 óra

4 perc olvasás
<p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><span><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman"><span class="inline left"><a href="/node/290"></a></span><span class="inline left"><a href="/node/347"><img class="image thumbnail" src="/files/images/dobolaszló.thumbnail.jpg" border="0" alt="Foto:Dobó László" title="Foto:Dobó László" width="100" height="61" /></a></span> Képzett társítások ? AEGON-estek a Bárkában címû sorozat márciusi estjén Esterházy Péter kérésére a friss Kossuth-díjas Dés László mellett a kitûnõ borász, Figula Mihály lesz még Alföldi Róbert vendége. Esterházy Péter szerint ugyanis sok hasonlóság van a regényírás és a borászat között ? ezt minden bizonnyal ki is fejti majd az esten. <span>  </span></font></font></font></span></p><p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><span><font size="3"><font color="#000000"><font face="Times New Roman">  </font></font></font></span></p><p style="margin: 0cm 0cm 0pt" class="MsoNormal"><span>

foto:dobó lászló Képzett társítások ? AEGON-estek a Bárkában címû sorozat márciusi estjén Esterházy Péter kérésére a friss Kossuth-díjas Dés László mellett a kitûnõ borász, Figula Mihály lesz még Alföldi Róbert vendége. Esterházy Péter szerint ugyanis sok hasonlóság van a regényírás és a borászat között ? ezt minden bizonnyal ki is fejti majd az esten.  

 

foto:dobó lászló Képzett társítások ? AEGON-estek a Bárkában címû sorozat márciusi estjén Esterházy Péter kérésére a friss Kossuth-díjas Dés László mellett a kitûnõ borász, Figula Mihály lesz még Alföldi Róbert vendége. Esterházy Péter szerint ugyanis sok hasonlóság van a regényírás és a borászat között ? ezt minden bizonnyal ki is fejti majd az esten.  

 

 

Az elõzményrõl: az AEGON Magyarország Zrt. 2006-ban alapította az AEGON Mûvészeti Díjat azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedõ mûvészi-alkotói teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentõs mûvekre és alkotóikra. A szakmai zsûri döntése nyomán az elsõ AEGON Mûvészeti Díjat Spiró György vehette át 2006-ban Fogság címû regényéért.

 

 

A díjhoz másik, egyedülálló elismerés is társul: az AEGON Mûvészeti Társdíj, amelyre a díjazott író jelölhet más mûvészeti ágból kortárs magyar mûvészt. Spiró György javaslatára az elsõ AEGON Mûvészeti Társdíjat Jeney Zoltán zeneszerzõ vehette át 2006 szeptemberében korszakos jelentõségû, Halotti szertartás címû zenemûvéért.

 

 

Az AEGON Magyarország 2006-ban a Bárka Színházzal együttmûködésben irodalmi-mûvészeti sorozatot is indított Képzett társítások ? AEGON-estek a Bárkában címmel. Az elsõ, 2006. szeptemberi esten Spiró György, valamint az AEGON Mûvészeti Társdíjra általa jelölt zeneszerzõ, Jeney Zoltán volt Alföldi Róbert vendége, a Halotti szertartásból részleteket adott elõ zongorán Jeney Zoltán, Kolonits Klára énekelt, meglepetésként pedig Oláh Kálmán zeneszerzõ, dzsessz zongorista játszott.

  

Azóta a következõk voltak Alföldi Róbert vendégei a sorozat keretében:

 

         Závada Pál író, Szüts Miklós festõmûvész, Darvas Benedek zeneszerzõ-zongorista;

         Parti Nagy Lajos író, Pálfi György filmrendezõ és Vázsonyi János szaxofonos;

         Bíró Kriszta és Bereményi Géza, a zenérõl ekkor az októberben fergeteges sikert aratott Darvas Benedek, valamint Darvas Kristóf gondoskodott;

         Legutóbb, február 23-án Kõrösi Zoltán író és Csurka Eszter festõmûvész mesélt az illúzió és a valóság kapcsolatáról, láthattunk több képet Csurka Esztertõl, aki mesélt a fotózásról és a festésrõl, a technikáról is, szaxofonon pedig Grencsó István, nagybõgõn Benkõ Róbert játszott. 

   

A március 30-i Képzett társítások címû AEGON-esten fellépõ Esterházy Pétert és Dés Lászlót aligha kell bárkinek is bemutatni, Esterházy Péter életrajza megtalálható a www.irodalmiakademia.hu/dia/diat/bio/esterhazy_peter.html címen,

Dés László hivatalos honlapja pedig: www.des.hu.

 

Minden bizonnyal sokan ismerik Figula Mihály nevét is, de érdemes hozzátenni: õ a Balaton északi partján az egyik legismertebb termelõ. Balatonfüreden, Balatonszõlõsön, Pécselyen és Tihanyban gazdálkodik. A '90-es évek elsõ felétõl egyenletesen jó minõségû fehérboraival tûnt ki, 2000-ben az ?Év bortermelõje? díjjal tüntették ki, ami saját bevallása szerint is óriási megtiszteltetés volt számára. A családi pince ma is elsõsorban a reduktív fehérborok kategóriájában jeleskedik, de már második éve készítenek vörösbort is a néhány éves Cabernet sauvignon-ültetvény termésébõl. Mivel különleges minõségû borokról van szó, ez utóbbi is csupán néhány ezres palackszámban készült.

2007. március 30-án 19 órától

Alföldi Róbert vendégei:

Esterházy Péter író,

akitõl 2006-ban két kötet is megjelent: az Utazás a tizenhatos mélyére,

valamint a Rubens és a nemeuklideszi asszonyok,

Dés László, a március 15-én Kossuth-díjjal kitûntetett,

sokoldalú zeneszerzõ, szaxofonos,

Figula Mihály borász,

a Balaton északi partjának egyik legismertebb termelõje,

akit 2000-ben megkapta az ?Év bortermelõje" díjat.

Ötletgazda és sorozatszerkesztõ: Eszéki Erzsébet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.