2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kérés a tengerentúlról

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/98406"><img class="image image-preview" src="/files/images/A%20csal%C3%A1df%C5%91.jpg" border="0" width="200" height="265" /></a></span>Az Egyesült Államokban élő barátom monográfiát ír Alexander Bernátról a XIX. század híres magyar filozófusáról. Életrajzi adatokat még csak talált az Interneten, de családjáról semmit. Ehhez kérte a segítségemet. Engem sem kényeztettek el a fellelhető ismeretek tömegei, azért néhány családi vonatkozást sikerült felderítenem, összegyűjtenem.

Az Egyesült Államokban élő barátom monográfiát ír Alexander Bernátról a XIX. század híres magyar filozófusáról. Életrajzi adatokat még csak talált az Interneten, de családjáról semmit. Ehhez kérte a segítségemet. Engem sem kényeztettek el a fellelhető ismeretek tömegei, azért néhány családi vonatkozást sikerült felderítenem, összegyűjtenem.

Az Egyesült Államokban élő barátom monográfiát ír Alexander Bernátról a XIX. század híres magyar filozófusáról. Életrajzi adatokat még csak talált az Interneten, de családjáról semmit. Ehhez kérte a segítségemet. Engem sem kényeztettek el a fellelhető ismeretek tömegei, azért néhány családi vonatkozást sikerült felderítenem, összegyűjtenem.

   De előbb néhány sort lassan feledésbe merülő, külföldön jól ismert  hazánkfiáról. A filozófus 1850. április 13.-án  született, szűkebb szakmája mellett esztéta, újságíró, műfordító, színikritikus is volt. De mindenek előtt az alkotás lélektanával foglalkozó bölcsész. Akadémikus, egyetemi tanár, a Magyar Filozófiai Társaság elnöke, a Színiakadémia drámatanára. Neki köszönhetjük a nagy filozófusok, Kant, Spinoza, Diderot, David Hume műveinek hiteles magyar fordítását. Hat gyermeke volt, hat különböző érdekes életút.

   Alexander Ferenc az orvosi egyetem elvégzése után Freud tanítványa lett Bécsben. Pszichoanalitikusként az Egyesült Államokba ment, karrierje csúcsán a chicagói idegklinika igazgatója, szakmájának elismert tudósa. Negyven lélektani könyvet írt. Utolsó műve „Az ideggyógyászat története" a kriminálpszichológusok és szociálpszichológusok bibliája. Számos idegen nyelvre fordították le.

   Alexander Árpád tanár és vegyészmérnök, több találmánya volt a fémszínezés és fémmegmunkálás témaköréből. Hazánkban az alumínium színezését 1957-ben az Óra- és Ékszeripari Vállalat vezette be. A feltaláló Edit leánya Los Angelesben élt, Lukács Pál Oscar- és Golden Globe díjas amerikai színész élettársa, bulvárlapok állandó szereplője, Leyile Georgie néven több sikeres filmforgatókönyvet írt.

   Alexander Erzsébet konzervatóriumot végzett, énektanárként dolgozott az Egyesült Államokban. Férje Major Henrik, festő és grafikus, művésznevén Sicu, keresett karikaturista volt az amerikai filmvilágban. A The Telegraph c. lap rendszeresen közölte színészekről és más hírességekről készített rajzait. Karinthy Frigyes első kiadású „Így írtok ti" könyvét ő illusztrálta.

   Alexander Terézia színésznőként, társalkodónőként, üzletasszonyként tevékenykedett. Majd megtalálta igazi hivatását, krimiíró lett, regényeit. Hollandiában és az Egyesült Államokban adták ki.

   Alexander Boriska kiváló fotográfus, talán leghíresebb a magyarok közül. Budapesten nyitott műhelyt, szalonnak nevezték. Fia Rényi Alfréd akadémikus, a Yale University díszdoktora, a modern valószínűség számítás kidolgozásával szerzett világhírnevet.

   Alexander Magda művészettörténész, számos könyvet írt, több kiadásban jelentek meg az „Itália bizánci emlékei" és „A nő művészi ábrázolása" c. művei. Hollandiában élt. Férje Révész Géza, az amszterdami egyetem pszichológia professzora, aki a tehetség lélektanára specializálta magát, publikációi nagy feltűnést keltettek szakmai körökben. Kurzusait számos egyetemen vendégprofesszorként holland, német, francia, angol és olasz nyelven tartotta.

   Megáll az Ész! Ahogy a National Geographic Channel új műsorsorozatának címe hirdeti.


Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.