3 az 1-ben, azaz kiállítás, zene és színház, jól megférnek egymás mellett. Három kulturális eseményt egy jegyzetben szeretnék a közelgő napok programjaiból kiemelve olvasóink figyelmébe ajánlani. Kezdeném egy kiállítással a mai napra, szerdára aztán csütörtökre kis muzsika a Millenárison, végül péntek, szombat a József Attila Színházban. Válasszanak kedvük szerint, és jó szóra

3 az 1-ben, azaz kiállítás, zene és színház, jól megférnek egymás mellett. Három kulturális eseményt egy jegyzetben szeretnék a közelgő napok programjaiból kiemelve olvasóink figyelmébe ajánlani. Kezdeném egy kiállítással a mai napra, szerdára aztán csütörtökre kis muzsika a Millenárison, végül péntek, szombat a József Attila Színházban. Válasszanak kedvük szerint, és jó szórakozást!

 

Bodolóczki Linda  "Keresem a hercegem" című kiállítása  az Ari Kupsus Galériában.

Az Ari Kupsus Galéria Bodolóczki Linda munkáiból nyit kiállítást 2011. október 5-én Keresem a hercegem címmel. Az ünnepélyes megnyitóra október 5-én 18 órakor kerül sor, a kiállítást Mészáros Zsolt művészettörténész nyitja meg.

A kiállításon Linda elmúlt két évben készült képei kerülnek a falakra. A többféle technikával készült képek közös tematika köré szerveződnek: mind a párkapcsolatok, a szexuális viszonyok és az egyedüllét viszontagságait dolgozzák fel, ironikusan, önironikusan, személyesen.

,,Édesanyám elmondása szerint nevemet nem Görbe Nóra Lindájáról, hanem egy svéd filmsorozat hősnőjéről kaptam, aki minden különösebb lelki turbulencia nélkül úgy cserélgette a férfiakat, mint a bugyiját. Engem viszont megvert az isten ezzel a névvel: sehogy sem tudok zöld ágra vergődni a férfiakkal. Ha van, az a baj, ha nincs, az a baj, ha kellene, nem kellek, ha kellenék, ő nem kell." – vezet be a kiállított képek világába Linda.

Bodolóczki Linda idén végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, de már több önálló kiállítást is maga mögött tudhat. A kiállításai különböző témákat dolgoznak fel, de az élénk színvilág, a formák és a színek ritmusa egyéni stílusának legfontosabb jellemzői.

Az utóbbi egy évben a giccset mint kultúrtörténeti és művészetelméleti jelenséget kutatta, tapasztalatait felhasználja a jelenlegi, ironikus hangvételű munkái készítésekor. Eszköztára széles, az akrilképek mellett készített montázsokat, videót, installációt.

A kiállításnak otthont adó galéria tulajdonosa, Ari Kupsus finn vállalkozó nevét viseli,

aki 11 éve él Magyarországon, és Budapesten számos, fiatal zenészek és képzőművészek

támogatására alakult jótékonysági program működtetéséhez kapcsolódik a neve. A

galéria kortárs művészek alkotásaiból rendez kiállításokat antik környezetben, 19. századi

bútorok és régiségek között.            

Ari Kupsus Galéria

1088 Budapest, Bródy Sándor utca 23/b

A kiállítás 2011. október 28-ig lesz látható.

 

A világ különböző tájainak zenéjét bemutató koncertsorozat indul október 6-án, a Millenárison, VilágFogadó – Világzenei Műhely címmel. A sorozat minden egyes alkalma különböző kultúrákból jövő és más-más zenei gyökerekkel rendelkező muzsikusok műhelymunkájába enged bepillantást.

Az október 6-i koncert az Észak-Indiai Klasszikus zenéről, és annak talán legméltóságteljesebb hangszeréről, a sarode-ról fog szólni. Az est első felében az amerikai David Trasoff és az indiai Arnab Chakrabarty sarode duettjét (jugalbandi) hallhatjuk Szalai Péter tablája kíséretével. A két sarode játékos két különböző iskola képviselője, ezért közös fellépésük világviszonylatban is ritkaságnak számít. A második részben kiváló magyar zenészek látják vendégül David-et. Szőke Szabolcs, Juhász Gábor, Szalai Péter, Váczi Dániel és Kallai Nóra olyan, indiai zenei hatásokat is ötvöző együttesek kompozícióiból válogatták össze a repertoárt, mint a Tin-Tin, az Ektar és a Trasoff vezette Svara. A sarode és a tablá mellett hallhatunk még gadulkát, sarangit, aquaphone-t, array mbira-t, szaxofont, gitárt és viola da gambát is. A koncertekhez filmvetítések, hangszerkiállítás és egyéb programok is kapcsolódnak. A programsorozat házigazdája: Ethnosound.

Millenáris Fogadó 2011. október 6-án 20 óra.

Az indiai sarode.

 

2011. október 7-8-án 19 órakor a Győri Nemzeti Színház vendégszerepel a József Attila Színházban.

Dobozy Imre – Korognai Károly: A tizedes meg a többiek – komédia két részben. 

A József Attila Színház szándéka, hogy a budapesti közönségnek legyen lehetősége rendszeresen, hónapról-hónapra megismerni a vidéki színházak előadásait. A vidéki, valamint a határon túli színházaknak pedig arra kíván lehetőséget adni, hogy Budapesten is bemutathassák az évad vagy az előző évadok sikeres darabjait. Így elsőként októberben a Győri Nemzeti Színház vendégeskedik a budapesti teátrumban. A győri hírek szerint A tizedes meg a többiek előadásban Török András veszi át Krasznavölgyi testvér szerepét. A budapesti József Attila Színházi vendégjátékokon már ő játssza a nyilas csapat ijesztő és gonosz vezetőjét. Győrben legközelebb október 29-én szombaton este 19.00 órakor láthatják a komédiát. 

A szereposztás: 

Tizedes – Ungvári István

Albert – Rupnik Károly

Gálfy – Maszlay István Jászai Mari-díjas

Szíjártó – Posonyi Takács László

Szása – Mihályi Orsolya

Gáspár – Fejszés Attila EJI Ösztöndíjas

Fekete – Pingiczer Csaba

Suhajda – Jáger András

Erdész – Szilágyi István

Dunyhás testvér – Koppány Zoltán

Krasznavölgyi testvér – Török András

SS hadnagy – Járai Máté

Walter – Venczel-Kovács Zoltán

I. nyilas –  Fehér Ákos

II. nyilas – Pörneczi Attila 

Rendező: Forgács Péter Jászai Mari-díjas

 

Feljegyezte: Lantai József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük