2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Keresztes tojások a Mátyás templomban

3 perc olvasás

kereszt.jpgA Mátyás templom Szent Kereszt Kápolnájában rendkívüli hímes tojás kiállítás látható 2018. április 2-től 9-ig. A több, mint 1500 darab hímes tojás kereszt alakban kerül a kápolna kövezetére, ezzel szimbolizálva Krisztus kereszthalálát, piros színe pedig kiontott vérét jelképezi.

 

A hímes tojások Mosonyi Éva népi iparművész munkái.

A kifújt, eredeti tojáshéjakat hagyományos módon írta meg viasszal-írókával, majd festette piros színűre. A minták a Kárpát-medence legjellemzőbb tojásmintái. Szerkezetük sajátos, mintakincse egyedülálló. A kiállított tojások mindegyikén más-más ékítmény van, nincs köztük két egyforma. Így néprajzi értéke is kimagasló, nevezhetjük ezt “Hímestojás-mintakincstárnak” is.

 

A tojás a feltámadás, az újjászületés, az örök élet egyetemes szimbóluma.

Ezekkel a kereszt alakban lerakott piros tojásokkal tiszteleg az alkotó a legnagyobb egyházi ünnep előtt.

 

Mosonyi Éva magyar kézműves remek és nívódíjas tojásíró népi iparművész anyai nagymamájától örökölte a hagyományt, a viasszal, gicával történő tojásírás technikáját és a baranyai kis falu, Kékesd mintakincsét. Így előbb tanulta meg a tojásírás, mint a betűvetés tudományát.

Immár majd fél évszázada őrzi és csiszolja a magyar népművészet ezen ágának, a tojásírásnak a hagyományát, ezáltal élete elválaszthatatlan részévé vált.

Eredeti végzettsége és életfelfogása szerint tanító – a szó bővebb értelmében is. Később marketing menedzser szakközgazdász diplomát szerzett. Ma Csokiboltjuk van Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben.

A népi iparművész címet 2005. februárjában ítélte oda részére a Népi Iparművészeti Tanácsadó Testület hímestojás szakágban. 2006-ban és 2008-ban a Kézműves Remek elismerő címet adományozta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a hímeseinek. 2009-ben a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szakmai nívódíjjal ismerte el munkáját. 2007. húsvét hétfőn az 1500 hímes tojásból álló mintakincstár bekerült a Magyar Rekordok közé. 2010-re 2010 darabból álló hímestojás-mintakollekciót hozott létre, melyet friss kifújt tojáshéjakra írt meg. Könyve jelent meg, alkot, tanít.

 

Munkássága és az általa létrehozott Hímestojás-mintakincstár a Pécsi Értéktár része.

Évente csoportos és egyéni kiállításokon mutatkozik be. A Mátyás templomban létrehozott egyedi installációval 2018. húsvétját köszönti. A több mint 1500 különböző mintájú hímes tojás kereszt alakban kerül a Szent Kereszt Kápolna kövezetére. A kereszt alak idézi Jézus Krisztus kereszthalálát, a piros szín a kiontott vérét.

 

  1. április 2-9.

Keresztes tojások

Mátyás templom

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.