2022.05.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Készletezési adatok nyomják vissza a WTI nyersolaj árát

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/88509"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_814.jpg" border="0" width="269" height="188" /></a></span>Újra csökkent a WTI nyersolaj ára, miután az American Petroleum Institute február 18-i jelentése szerint az amerikai nyersolaj-tartalékok m<a name="_GoBack" title="_GoBack"></a>ennyisége az elmúlt héten 14,3 millió hordóval növekedett. Ez zsinórban a hatodik hét, amely során a készletek szintje emelkedik, a készletek teljes állománya így több évtizedes csúcsra nőtt. <p> 

Újra csökkent a WTI nyersolaj ára, miután az American Petroleum Institute február 18-i jelentése szerint az amerikai nyersolaj-tartalékok mennyisége az elmúlt héten 14,3 millió hordóval növekedett. Ez zsinórban a hatodik hét, amely során a készletek szintje emelkedik, a készletek teljes állománya így több évtizedes csúcsra nőtt.

 

Újra csökkent a WTI nyersolaj ára, miután az American Petroleum Institute február 18-i jelentése szerint az amerikai nyersolaj-tartalékok mennyisége az elmúlt héten 14,3 millió hordóval növekedett. Ez zsinórban a hatodik hét, amely során a készletek szintje emelkedik, a készletek teljes állománya így több évtizedes csúcsra nőtt.

 

Amennyiben a kormányzati adatok (Energy Information Administration) is megerősítik a készletszint növekedését, úgy ez a növekmény az EIA publikációk 1982-es elindulása óta a valaha látott legnagyobb lesz.

 

A WTI határidős olajkontraktusok leszállítási pontján, Cushingban a készletek szintjét szintén nagy figyelem kíséri. A készletszintek közel duplájára, 42,6 millió hordóra emelkedtek az elmúlt négy hónap folyamán. A közelmúltban tapasztalt emelkedést a legtöbben annak tulajdonítják, hogy a kereskedők kihasználják a piacon tapasztalható mély contango előnyeit, azaz a spot piacon megvásárolt, majd betárolt olajat egy későbbi időpontban magasabb áron tudják értékesíteni.

 

A folyamatos és erőteljes emelkedés Cushingban tovább növelheti a Brent és a WTI közötti árkülönbséget, amely jelenleg is 8 dollár felett van hordónként.

 

A PIRA (egy, a nemzetközi energiapiacra szakosodott szakértői cég) szerint Szaúd-Arábia január folyamán napi tízmillió hordóra növelte kitermelését, amely az elmúlt év júniusának 9,7 millió hordós értékéhez képest szintén növekedést jelent. Ez ismét egyértelmű jele annak, hogy a piaci részesedésért folytatott harc továbbra is felülírja az árstabilitási megfontolásokat.

 

Ole Sloth Hansen

Ole 2008-ban csatlakozott a Saxo Bankhoz; jelenleg árupiaci stratégiai igazgatóként a stratégiai és kutatási csoport tagja. A Saxo Bankhoz való csatlakozása előtt Ole Hansen 15 évig dolgozott Londonban, legutóbb egy határidős és devizapiaci ügyletekkel foglalkozó befektetési alapnál irányította a kereskedési tevékenységet. Hansen a határidős ügyletek szakértője; több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, jelenleg elsősorban az árupiaccal foglalkozik. Heti összefoglalóit rendszeresen közli az online és a nyomtatott sajtó világszerte. Ole Sloth Hansen szívesen ad szakértői véleményt árupiaci (kiemelten az olajpiaccal és a nemesfémek piacával kapcsolatos) kérdésekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.