2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

KÉSZÜL MAGYARORSZÁG INTERNETES GYERMEKVÉDELMI STRATÉGIÁJA

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/20928"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Image1.thumbnail_76.jpg" border="0" alt="A cenzúra nem old meg semmit...." title="A cenzúra nem old meg semmit...." width="100" height="69" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A cenzúra nem old meg semmit....</strong></span></span>Az Országos Kriminológiai Intézet, a Biztonságos Böngészés Program és a Symantec együttműködésével jövő év májusára elkészül Magyarország Internetes Gyermekvédelmi Stratégiája. A Stratégia célja, hogy - az Európai Unió „Biztonságosabb Internet" programja szellemében - cselekvési tervet dolgozzon ki arra, hogyan védjük meg gyermekeinket a káros és erőszakos internetes tartalmaktól.</p><p>

a cenzúra nem old meg semmit....A cenzúra nem old meg semmit….Az Országos Kriminológiai Intézet, a Biztonságos Böngészés Program és a Symantec együttműködésével jövő év májusára elkészül Magyarország Internetes Gyermekvédelmi Stratégiája. A Stratégia célja, hogy – az Európai Unió „Biztonságosabb Internet" programja szellemében – cselekvési tervet dolgozzon ki arra, hogyan védjük meg gyermekeinket a káros és erőszakos internetes tartalmaktól.

a cenzúra nem old meg semmit....A cenzúra nem old meg semmit….Az Országos Kriminológiai Intézet, a Biztonságos Böngészés Program és a Symantec együttműködésével jövő év májusára elkészül Magyarország Internetes Gyermekvédelmi Stratégiája. A Stratégia célja, hogy – az Európai Unió „Biztonságosabb Internet" programja szellemében – cselekvési tervet dolgozzon ki arra, hogyan védjük meg gyermekeinket a káros és erőszakos internetes tartalmaktól.

A kezdeményezők a Stratégia kidolgozásába minden olyan szervezetet és intézményt szeretnének bevonni, amely feladatának tekinti gyermekeink internetes biztonságának megteremtését.

Az Európa Parlament 2008. október 22-én támogatásáról biztosította az Európai Bizottság 2009-2013-ra szóló "Biztonságosabb internet" programját, amelynek célja a gyermekek ellen elkövetett internetes visszaélések elleni harc. A 2009-2013 közötti időszakra előirányzott program négy fő cselekvési irányvonala: a káros magatartások korlátozása; a biztonságosabb online környezet megteremtése; a tájékoztatás erősítése; tudásalap létrehozása.

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI), a Biztonságos Böngészés Program és a Symantec vezetői  vállalták, hogy – az uniós program szellemében, az ORFK és a BRFK szakemberei, valamint klinikai szakpszichológus bevonásával – 2009 májusára kidolgozzák  Magyarország Internetes Gyermekvédelmi Stratégiáját.

A Stratégia kidolgozói a munkájukban számítanak valamennyi olyan gyermek- és ifjúságvédelmi, oktatási, bűnmegelőzési és informatikai szervezet, intézmény, vállalkozás képviselőjének együttműködésére, akik tenni akarnak gyermekeink internetes biztonsága érdekében. 

Dr. Virág György, az OKRI igazgatója elmondta: „Gyermekeink internetes biztonságának megteremtése komplex feladat: a megfelelő jogszabályok, a gyermekek védelmét szolgáló új technológiák kidolgozása és elterjesztése, valamint a széleskörű tájékoztatás csak együtt lehetnek eredményesek."

Bartha Hedvig, a Symantec Magyarország képviselője hangsúlyozta, hogy „A Symantec, mint az  informatikai biztonsági szoftverek legnagyobb gyártója széleskörű nemzetközi tapasztalataival segíti a magyar program kidolgozását."

Schiroky Vilmos, a Biztonságos Böngészés Program vezetője szerint: „Hatalmas felelőssége van a kormányzatnak, a bűnmegelőzési, gyermekvédelmi és informatikai szakembereknek, civileknek abban, hogy együttműködjenek gyermekeink lelki egészségének védelme érdekében, és a magyar Internetes Gyermekvédelmi Stratégia kidolgozása után meg is valósítsák azt."

A magyar Internetes Gyermekvédelmi Stratégia kidolgozása során elkészülő háttéranyagok, dokumentumok megtalálhatóak lesznek majd a Biztonságos Böngészés Program honlapján: http://www.biztonsagosbongeszes.org/

Szerkesztőségünk megjegyzése: Mint gyakorló pedagógia szakértő egyetlen dologtól félek csupán, hogy itthon is az amerikai egységbirka állampolgár utat választják. Ez oktatás és NEVELÉS helyett azt jelenti, hogy a közintézményeket kötelezően ellátják szűrőprogramokkal, amelyek a normális munkát is ellehetetlenítik. Mert neveléssel és az ismeretek terjesztésével bármilyen szűrő programonál hatásosabban lehet védekezni a gyermekeket ért támadások ellen. Ha csak a szűrés és a cenzúra jelenti a biztonságos netet, azzal az ember és a net konfliktusát kitoljuk későbbre, amikor a következmények még súlyosabbak lehetnek – lásd a japán csoportos internetes öngyilkosságokat … – mintha idejében felkészítenék erre a gyerekeket. Nem tiltani és szűrni, hanem önkontrollt tanitani és nevelni kell.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.