2013. szeptember 28-án, szombat délután Schiele Terápia címmel rendhagyó programmal várja a látogatókat a Szépművészeti.

 

2013. szeptember 28-án, szombat délután Schiele Terápia címmel rendhagyó programmal várja a látogatókat a Szépművészeti.

 

A múzeumban látható Egon Schiele és kora című kiállításhoz kapcsolódóan este fél nyolcig művészettörténeti előadások, filmvetítés valamint egoegoego – Egon Schiele és korunk címmel Gloria Benedikt és Gergye Krisztián közös táncprodukciója színesíti a programot. A több mint nyolcvan, zömében a bécsi Leopold Múzeumból érkező, köztük 55 Schiele művet bemutató kiállítást eddig ötvenezren látták.

 

Az Osztrák Kulturális Fórum közreműködésével szervezett, szombat délután három órakor kezdődő rendezvényen Sármány-Parsons Ilona Egon Schiele és kora. Bécs Fin-de-siecle: Klisék és ami mögöttük van címmel, Stefan Kutzenberger pedig Halál, élet és teve karavánok. Egon Schiele és korának művészete címmel tart előadást.

 

Mindezek mellett a látogatók egy kávé és sütemény kíséretében kötetlenül beszélgethetnek a kiállítás kurátorával, Bodor Katával isGloria Benedikt és Gergye Krisztián közös táncprodukciója, az egoegoego – Egon Schiele és korunk című előadás este fél hétkor kezdődik, de az este folyamán megtekinthető Michiel Van Jaarsveld „Egon" című filmje is.

 

A nyolc perces alkotás  Schiele életének utolsó pillanatait idézi fel, a koreográfiát Thom

Stuart készítette. Edith Schielét Gloria Benedikt, Schielét Youri Jongenelen alakítja.

A programon való részvétel ingyenes, az Egon Schiele és kora című időszaki kiállítás az 50% -os kedvezményes jeggyel látogatható az Itthon vagy – Magyarország szeretlek elnevezésű programsorozat alkalmából.

 

A kiállításon bécsi korai expresszionizmus nagy hatású alkotója, Egon Schiele mellett a stílus számos további bécsi képviselője mutatkozik be. (lásd: http://euroastra.hu/node/74610)

A 2010-ben nyílt Gustav Klimtet és a bécsi szecesszió kezdeteit bemutató tárlatának mintegy folytatásaként a következő generáció legjelesebb alkotójának, Egon Schielének művészetébe, s kortársai segítségével a Jugendstilt  felváltó bécsi expresszionizmus kialakulásába kínál betekintést.

 

A tárlatra a Schiele művekben a világon leggazdagabbnak számító bécsi Leopold Museum gyűjteményéből érkezett 70 alkotás a Szépművészeti Múzeumban őrzött Schiele és Oscar Kokoschka rajzokkal, illetve festményekkel, és néhány magángyűjteményben lévő, eddig kiállításon még nem szerepelt művel egészül ki.

 

A kiállítás kurátora Bodor Kata művészettörténész. A tárlat főtámogatója az Erste Bank.

 

2013. szeptember 28.

Schiele Terápia

Szépművészeti Múzeum

 

http://www.szepmuveszeti.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük