Egy kőszínházi és egy független alkotói koprodukció bemutatójára készül a Szputnyik Hajózási Társaság. Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című komédiáját Bodó Viktor állítja színpadra a Vígszínházban, Radnai Márk pedig Martin McDonagh Párnaember című rémtörténetét rendezi a Jurányiban.

 

Egy kőszínházi és egy független alkotói koprodukció bemutatójára készül a Szputnyik Hajózási Társaság. Nyikolaj Vasziljevics Gogol A revizor című komédiáját Bodó Viktor állítja színpadra a Vígszínházban, Radnai Márk pedig Martin McDonagh Párnaember című rémtörténetét rendezi a Jurányiban.

 

A Jászai Mari-díjas és Hevesi Sándor-díjas fiatal rendező, Bodó Viktor, a Szputnyik Hajózási Társaság alapítója és vezetője alapvetően saját társulatával dolgozik, fontos előadásuk volt például a Kockavető. De a zárt műhelymunka munka mellett gyakran koprodukciókat is készít kőszínházakban, ilyen például a Katona József Színházban jelenleg is látható Anamnesis, illetve minden évadban visszatérő vendége a Schauspielhaus Graz-nak.

 

A kőszínházi koprodukciók következő darabja a Vígszínházban Gogol komédiája, amely témájánál fogva mindig aktuális: szatirikus és groteszk képet fest a korrupció álnok rendszeréről, amelyben csak az egyéni érdekek számítanak. Egy vidéki kisváros vezetői lázas igyekezettel próbálják elfedni a visszaélések, sikkasztások és hazugságok minden nyomát, miután értesülnek arról, hogy titkos utasítással revizor érkezik hozzájuk a fővárosból.

 

Az előadásban Hegedűs D. Géza, Járó Zsuzsa, Lengyel Tamás és Hevér Gábor mellett részt vesznek a Szputnyik társulatának művészei is: Koblicska Lőte, Rainer-Micsinyei Nóra és Szabó Zoltán. (lásd: http://euroastra.hu/node/76644)

A produkció díszlettervezője a 2013-ban Junior Príma-díjat nyert Balázs Juli.

Bemutató:2014. január 8. 19 óra, Vígszínház

 

Radnai Márk a 011 Alkotócsoport vezetője rendezőként ritkán dolgozik megírt darabbal. Általában a próbafolyamat során a színészekkel és az alkotókkal közösen hozza létre a készülő előadás szövegkönyvét. Így történt ez eddig rendezései a Kutyaszorítóbban, a Meanwhile in Kansas, vagy a Droszt (lásd: http://euroastra.hu/node/74902) esetében is.

Most azonban Bodó Viktor kérésére egy előre megírt szöveggel dolgozott, de olyan témában, ami már régóta foglalkoztatta: a sorozatgyilkosságok.

 

A párnaember

Két gyerek holttestét találták meg. Egy eltűnt néma kislányé még nem került elő. Katurian, egy író az elsőszámú gyanúsított. A történetei és a gyilkosságok között egyértelmű az összefüggés azonban a kihallgatás során egyre kevesebb kérdés tisztázódik.

McDonagh története egy elképzelt diktatúra egy elképzelt városában játszódik. A szabályokat lépten-nyomon felrúgó nyomozók hidegvérrel játszadoznak a gyanúsított, egy író idegeivel, de a folyamatos lelki és fizikai kínzás ellenére sem érnek el sikert. Katurian nem tesz vallomást. A darab nem csak egy kihallgatószobában, hanem az író történeteinek világában is játszódik. Ezeken a meséken keresztül ismerjük meg Katurian és testvére múltját, a novellák mentén derül ki szépen lassan az igazság a gyilkosságokról.

 

A 011 Alkotócsoport, a Szputnyik Hajózási Társaság és a FÜGE bemutatja:

Martin McDonagh: PÁRNAEMBER

fordította: Merényi Anna

 

Tupolski – Kárpáti Pál

Katurian – Jankovics Péter

Ariel – Király Dániel

Michal – Hajduk Károly

Anya – Pető Kata

Kislány – Kurta Niké

 

Látvány: Cseh Renátó, hang: Keresztes Gábor, fény: Mervel Miklós, jelmez: Szlávik Juli

Dramaturg: Ivanyos Ambrus, produkciós vezető: Kulcsár Viktória, Tóth Péter

Rendező: Radnai Márk

 

Bemutató: 2014. január 11. szombat 20 óra

Jurányi Színházterem (Jurányi Közösségi és Inkubátorház)

1027 Budapest, Jurányi u. 1

 

www.szputnyik.com

 

Lantai József