A magyar pálinka biztonságosan fogyasztható: százból mindössze hétszer merül fel valamilyen kifogás – derült  ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) alkoholos italokkal foglalkozó laboratóriumában.

 

A magyar pálinka biztonságosan fogyasztható: százból mindössze hétszer merül fel valamilyen kifogás – derült  ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) alkoholos italokkal foglalkozó laboratóriumában.

 

Biztonságos a pálinka – kevés a szabálytalanság. A pálinkák mindössze 7%-ával kapcsolatban merült fel bármilyen kifogás a laboratóriumban.

Biztonságosan fogyasztható tehát a hungarikum, amit az is jelez, hogy a bevizsgált termékek csupán 2%-ánál észleltek nem megengedett cukorhasználatot. A modern létesítményben tavaly összesen 15 ezer alkoholos italt ellenőriztek, és 786 esetben találtak hibát.

 

A NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságán végzik a szeszes italok vizsgálatát, itt őrködnek afelett, hogy kizárólag biztonságos italok kerülhessenek a fogyasztók poharába.

„Hatósági laboratóriumunkban közel 15 ezer mintát vizsgálunk meg évente, ebből tavaly csak 786 darabot találtunk problémásnak. Ezek főként címkézéssel kapcsolatos, érzékszervi és analitikai kifogások voltak. A borászati termékek esetében a megvizsgált termékek 5%-ánál, a pálinkák alig több mint 7%-ánál merült fel valamilyen kérdés" – mondta Barátossy Gábor, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgató-helyettese.

 

A NÉBIH laboratóriumában 177 akkreditált módszerrel vizsgálják a bevitt termékeket. A több százmillió forintot érő berendezések atomi szinten elemzik a pálinka mintákat – a labor ellenőrizni tudja, hogy az italt 100 százalékban magyar gyümölcsből készítették-e.

Mi több, az eljárás arra is fényt derít, hogy a pálinkát valóban azon régió bizonyos barackfajtájából főzték-e, amit a címke állít.

 

Az elmúlt fél évben vizsgált 380 mintából mindösszesen 2%-ban állapított meg a hatóság szabálytalan cukor használatot, a nem megfelelő címkézés miatt pedig a termékek 2%-ánál indult hatósági eljárás. Szintén örvendetes hír a fogyasztóknak, hogy a metanol és  hidrogéncianid tartalom egyetlen esetben sem haladta meg a határértéket.

 

„Elsődleges célunk, hogy az adott termék az egészségre ne legyen káros, továbbá megfeleljen a Pálinka Törvényben és az Uniós jogszabályokban leírtaknak. Ezért is javasoljuk a pálinka-előállítóknak, hogy a forgalomba hozatalt megelőzően végeztessenek analitikai vizsgálatokat termékeikből a NÉBIH laboratóriumban" – tette hozzá Barátossy Gábor.

 

A NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán (06-80/263-244) a nap 24 órájában fogadják az élelmiszerekkel és természetesen a szeszes italokkal kapcsolatos szabálytalanságokra vonatkozó bejelentéseket.

 

http://www.nebih.gov.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük