2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kezdetét vette a nyár leghosszabb zenei fesztiválja Eszterházán

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80699"><img class="image image-preview" src="/files/images/1_389.jpg" border="0" width="300" height="186" /></a></span>Joseph Haydn Eszterházán írott darabjainak dallamaival pénteken este kezdetét vette a nyár leghosszabb zenei és kulturális fesztiválja a fertődi Esterházy-kastély­ban. Az Eszterházi Vigasságok csaknem 60 hangversenyből álló sorozata május 30. és szeptember 28. között a 300 éve születetett Esterházy „Fényes" Miklós herceg­re, Eszterháza Tündérvilágának megálmodójára emlékezik. </p> <p> 

Joseph Haydn Eszterházán írott darabjainak dallamaival pénteken este kezdetét vette a nyár leghosszabb zenei és kulturális fesztiválja a fertődi Esterházy-kastély­ban. Az Eszterházi Vigasságok csaknem 60 hangversenyből álló sorozata május 30. és szeptember 28. között a 300 éve születetett Esterházy „Fényes" Miklós herceg­re, Eszterháza Tündérvilágának megálmodójára emlékezik.

 

Joseph Haydn Eszterházán írott darabjainak dallamaival pénteken este kezdetét vette a nyár leghosszabb zenei és kulturális fesztiválja a fertődi Esterházy-kastély­ban. Az Eszterházi Vigasságok csaknem 60 hangversenyből álló sorozata május 30. és szeptember 28. között a 300 éve születetett Esterházy „Fényes" Miklós herceg­re, Eszterháza Tündérvilágának megálmodójára emlékezik.

 

Hosszú a sora azoknak a fiatal tehetségeknek és nemzetközi hírű előadóművészeknek, akiknek a játékában 18 héten át gyönyörködhet Eszterháza közönsége. A hangverseny­sorozat csaknem 150 fellépője között ott lesz például a friss Kossuth-díjas hegedű­művész, Baráti Kristóf, aki 2010-ben elnyerte a moszkvai Paganini Verseny első díját, amelyet sokan a hegedűsök Oscarjának tartanak, de hallhatja a publikum az egyik legtehetségesebb fiatal magyar muzsikusnak tartott gordonka­művészt, Várdai Istvánt is. Idén is eljön Eszterházára a világhírű gordonkaművész, Perényi Miklós. Kocsis Zoltán a Nemzeti Filharmonikusokkal, Vásáry Tamás zongora­művész pedig a Savaria Szimfoni­kus Zenekarral lép színpadra ezen a nyáron Eszter­házán. Az ő hangversenyeik mellett minden bizonnyal nagyszerű zenei élményt kínál majd a Budapesti Vonósok hagyo­mányos Haydn-fesztiválja, valamint a világhírű Freiburgi Barokk Zenekar, vagy éppen az egészen különleges és szenvedélyes előadónak számító barokk hegedűvirtuóz és énekes, Dmitrij Szinkovszkij fellépése is.

 

A muzsika természetesen nem csak a felújított Esterházy-kastély rokokó termeit és az egykor csaknem 30 éven át Joseph Haydn munkahelyének számító Marionettszínházat tölti meg ezen a nyáron. Ahogyan tavaly, és ahogyan Esterházy "Fényes" Miklós korában is, lesznek szabadtéri hangversenyek is a kastély parkjában. A szabadtéri színpad opera­estjén többek között Miklósa Erikát, a dzsesszhangversenyen pedig Joan Faulknert, Pat Appletont, Tóth Verát és a Budapest Jazz Orchestrát láthatja-hallhatja augusztus első napjaiban a nagyérdemű. Szeptemberben pedig ismét a világ legkiválóbb vonósnégyesei találkoznak Eszterházán: Haydn mellett Schubert, Beethoven, Mozart, Brahms és Dvořák darabjai csendülnek majd fel a kastély Haydn termében, többek között a Cuarteto Casals, a Dudok Quartet, a Quatuor Mosaïques, a Royal String Quartet, a Schuppanzigh Quartet és a Bennewitz Quartet előadásában.

 

Az Eszterházi Vigasságok részletes programja megtalálható a hangversenysorozat hon­lapján, a www.eszterhazivigassagok.hu oldalon, valamint a rendezvény Facebook-olda­lán, a www.facebook.com/EszterhaziVigassagok internetes címen. A hangversenyekre jegyek a kastély pénztárában, valamint a Jegymester.hu-n kaphatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.