2022.december.07. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kezdődik az őszi évad a Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéházban

8 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64426"><img class="image image-_original" src="/files/images/r%20(1)_0.JPG" border="0" width="265" height="181" /></a></span>2012 áprilisában a pesti belváros szívében nagy érdeklődés mellett megnyílt a Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéház<strong>.<em> </em></strong>A tavaszi évad során több színházi bemutatóra is sor került, amelyek mind a nagyközönség, mind a szakma körében óriási sikert arattak. 2012. szeptember 19-én a Rózsavölgyi Crossover-rel megkezdődik az őszi évad.<br />

r%20(1) 02012 áprilisában a pesti belváros szívében nagy érdeklődés mellett megnyílt a Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéház. A tavaszi évad során több színházi bemutatóra is sor került, amelyek mind a nagyközönség, mind a szakma körében óriási sikert arattak. 2012. szeptember 19-én a Rózsavölgyi Crossover-rel megkezdődik az őszi évad.

r%20(1) 02012 áprilisában a pesti belváros szívében nagy érdeklődés mellett megnyílt a Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéház. A tavaszi évad során több színházi bemutatóra is sor került, amelyek mind a nagyközönség, mind a szakma körében óriási sikert arattak. 2012. szeptember 19-én a Rózsavölgyi Crossover-rel megkezdődik az őszi évad.

Anna Gavalda: Szerettem őt című regényének színpadi adaptációja Györgyi Anna és Szilágyi Tibor nagyszerű előadásában volt látható, Udvaros Dorottya első önálló estjével lepte meg közönségét, Jordán Tamás átértelmezte a stand up műfaját, kedvenc verseivel és színházi történetekkel fűszerezve fergeteges előadását. A nagy sikerre való tekintettel ezeket az előadásait az őszi évadban is műsorára tűzi a Rózsavölgyi Szalon.

 
Mindezek mellett szeptembertől novemberig további bemutatókkal készülnek. Sándor Pál, Pereg a film… zene címmel zenés filmtörténet keretében idézi meg a nagy filmek – Casablanca, Cherbourgi esernyők, Szerelem első vérig, Ripacsok, Titanic – emlékét.
Bemutatjuk Polcz Alaine: Asszony a fronton című regényének színpadi változatát
Béres Ilona előadásában, Dicső Dániel rendezésében. Napfény kettőnknek címmel Réthly Attila rendezésében romantikus vígjátékot láthatnak a pódiumon Szervét Tibor és Sipos Vera előadásában. Egy szerelem legboldogabb és legfájdalmasabb pillanataiba enged bepillantást Lévai Katalin Párnakönyvének ősbemutatója, ami az azonos című könyv színpadi adaptációja.
Színházi programjaik mellett zenével, kiállításokkal, irodalmi estekkel, talkshow-kal várják látogatóikat.

Bársony Bálint és zenekara a Sunshine Love havonta más-más művésztársát hívja közös zenélésre, és a Szalon vendége lesz többek között a Budapesti Fesztiválzenekar és az Operaház kamaraegyüttese is.
Folytatják a nagysikerű Pár-Beszéd című sorozatot, ahol a zenés irodalmi esteken
Spiró György, Szőcs Géza, Pati Nagy Lajos, L. Simon László, Selmeczi György, Másik
János, Matkó Tamás, Rátóti Zoltán és Fülei Balázs lesznek a vendégek.
Grecsó Krisztián Staféta című pódiumestjein az egymás művészetét szerető, tisztelő, a másik munkásságát értő művészek találkoznak. A könnyed, beszélgetős esteken új oldalukról ismerhetők meg, művészet értő és befogadó helyzetben mutatkoznak meg az alkotók.

A Staféta első vendége szeptemberben Miklósa Erika októberben Zorán lesz.
A Rózsavölgyi Galériában havonta megújuló képzőművészeti kiállítással várják vendégeiket.

Ízelítő a Rózsavölgyi Szalon szeptemberi programjaiból:

 

19. szerda, 19.30

RÓZSAVÖLGYI CROSSOVER

Bársony Bálint és vendége: Zséda

 

21. péntek, 19.30

PEREG A FILM….ZENE – BEMUTATÓ

Hegyi Barbara, Kolovratnik Krisztián, Szilassy Nelly

 

…Amikor összenéz két régi jó színész

és még vagy négy-öt vén oroszlánt oda hív.

Gyűlik a nép oda, készül a nagy csoda

egyszerre feldobog az összes szív.

S akkor a filmszalag megőrzi arcodat

s a csoda holnap újra működésbe lép

Örökké megmaradsz megőrzi játékodat

a filmszalag s a közönség.

 

"Számomra a film: zene és a zene: film." (Sándor Pál)

 

Igen, "Kedves Közönség", így, nagybetűvel. Sándor Pál Kossuth-díjas filmrendező segítségével és rendezésében két színész Hegyi Barbara és Kolovratnik Krisztián zenés filmtörténet keretében idézik meg a nagy filmek – Casablanca, Cherbourgi esernyők, Szerelem első vérig, Ripacsok, Titanic – emlékeit ezen a múltidéző esten.

Együttműködő partner: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit kft.

 

22. szombat, 19.30

STAFÉTA GRECSÓ KRISZTIÁNNAL

Vendég: Miklósa Erika

 

A staféta eredendően váltást jelent, átadást, érintkezést. A Staféta pódiumesteknek is az a célja, hogy egymás művészetét szerető, tisztelő, a másik munkásságát értő művészek kerüljenek közös térbe, értsék, értelmezzék egymást és önmagukat.

A startnál mindig más-más művész áll, zenész, színész, író, képzőművész. Az alkotóemberrel nem életútinterjú készül, az alkotó rögtön előad valamit: zenél, szaval, vetítünk. Erről a kiválasztott alkotásról diskurálunk. Vagyis tényleges helyzetekben, művészet értő, alakító és befogadó helyzetben mutatkozik meg az alkotó.

Természetesen a dramaturgia minden adott esetben más, hiszen változnak a művészeti ágak, változnak a játékosok, és mivel szabad kezet adunk, vagyis maguktól és másoktól is válogathatnak, nyilván más és más az estek ritmusa is.

De a lényeg mindig egy: olyan pódiumestre hívjuk a nézőket, ahol az alkotók új oldalukról ismerhetők meg. Így lesz a staféta egy szituációs, összművészeti produkció. A Staféta első vendége Miklósa Erika operaénekes lesz.

 

24. hétfő, 19.30

27. csütörtök, 19.30

ANNA GAVALDA: SZERETTEM ŐT

Györgyi Anna és Szilágyi Tibor

 

„Mindig is voltak férfiak, akik csalják a feleségüket. Mennyire banális az egész történet. Hogy ez mindig így van. Hogy az vezeti őket, ami a gatyájukban van. Végül is csak szemet kell hunyni és magától elmúlik az egész. Tudomásul kell venni és kész. Kész, megvan. Túl vagyunk rajta… igaz? Ezt gondolja. Mindnyájan ezt gondoljuk."- mondja dühösen, kétségbeesetten, vádlón a történet hősnője. Ilyen egyszerű lenne? Ez lenne a megfejtése magánéletünk oly gyakori válságainak?

 

A nagy sikerű áprilisi bemutató után ősztől újra látható Anna Gavalda: Szerettem őt című bestseller regényéből készült színpadi adaptáció Györgyi Anna és Szilágyi Tibor előadásában.

Egy elhagyott meny és egy – a feleségét megcsaló, de soha el nem hagyó – após felkavaró története a darab, amely briliáns és életszerű dialógusok, viták, kitárulkozások, emlékek, párhuzamos történetek füzére.

Az előadás mind a közönség, mind a szakma körében osztatlan sikert aratott:

 

„Györgyi és Szilágyi nagyon tudnak egymás szemébe nézni. De el is tudják kapni a tekintetüket, amikor úgy érzik, elég volt a kitárulkozásból. Eljátszanak egy folyamatot, ahogy két zárkózott ember kinyílik, ettől valamelyest megkönnyebbül, de legalábbis sok mindent megért, majd újra bezárul, bár tán már nem annyira, mint korábban.[…] 

Színházzá válik a pódium. Nem kell hozzá kulissza, süllyesztő, függönyre sincs szükség. Mivel a Rózsavölgyiben máskor is lépnek fel remek színészek, ezért sejthető, hogy akár gyakrabban lehet itt igazi színház, mint arra eleve elrendelt helyeken.

Bóta Gábor – Népszava

Anna Gavalda regénye alapján színpadra alkalmazta és rendezte: Szántó Erika

A regényt fordította: Tóth Krisztina

 

Együttműködő partner: Operettissima Nonprofit Kft.

 

25. kedd, 19.30

PÁR-BESZÉD ZENÉVEL ÉS IRODALOMMAL

Másik János és Spiró György

Moderátor: Király Levente

 

26. szerda, 19.30

RÓZSAVÖLGYI CLASSIC

Az Operaház művészei kamaramuzsikálnak

 

Fellépők:

Mihályi Éva 1. hegedű,

Beke Ágnes 2. hegedű
Várnagy Mihály brácsa m.v. 

Balog Endre cselló

Műsor:
Rózsavölgyi 3 csárdás
F.Schubert a-moll Rosamunda kvartett  No.13
A.Dvorak Amerikai F-dúr kvartett op. 96

 

28. péntek, 29. szombat

BELVÁROSI MŰVÉSZETI NAPOK

 

A Belváros-Lipótváros Önkormányzatának Kulturális Bizottsága szervezésében megrendezett kétnapos kulturális fesztivál során sok színes programmal mutatkozik be a kerület. Kiállításokkal, hangversenyekkel, színházi előadásokkal, gyerekprogramokkal, gyerek-divatbemutatóval, könyvbemutatóval, prózamondó versennyel és a kerületben élő művészeti ösztöndíjban részesülő diákok bemutatkozásával várja a kultúrára nyitott, igényes szórakozásra vágyó érdeklődőket.

A kultúrának helyet adó számos helyszín mellett a Rózsavölgyi Szalon egyik kiemelt színtere lesz a Művészeti Napoknak.

 

RÓZSAVÖLGYI GALÉRIAban kiállítás

BELVÁROS-LIPÓTVÁROS TÖRTÉNETE RENESZÁNSZ KÓDEXLAPOKON

Belvárosi Művészeti Napok a Rózsavölgyi Szalonban

Kiállításmegnyitó: szeptember 28. 18.00

Az V. kerületi Önkormányzat kulturális, emberi jogi és nemzetiségi bizottságának jóvoltából a Rózsavölgyi Szalonban  kiállításra kerülő, 21 laposra tervezett reneszánsz stílusú kódexlap Holló Szilvia Andrea történész és Szalai Katalin kódexfestő, oklevélgrafikus festményeinek köszönhetően egyszerre ad pontos, lényegre törő és reprezentatív összefoglalót a kerület történetéről.

 

http://szalon.rozsavolgyi.hu/hu/

RÓZSAVÖLGYI SZALON Arts & Café
1052 Budapest, Szervita tér 5.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.