2012. október 27-én, 18 órakor a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága – Szent István Király Múzeumában nyílik Kiállítás szüleinknek címmel a BORSOS LŐRINC képzőművész alkotópár kiállítása. Megnyitják: Pinke Miklós és Gerber Pál képzőművészek

 

2012. október 27-én, 18 órakor a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága – Szent István Király Múzeumában nyílik Kiállítás szüleinknek címmel a BORSOS LŐRINC képzőművész alkotópár kiállítása. Megnyitják: Pinke Miklós és Gerber Pál képzőművészek

 

A BORSOS LŐRINC formációt BORSOS János és LŐRINC Lilla képzőművészek hozták létre 2008-ban. Mindketten Székesfehérváron nőttek fel, itt tanultak (a Tóparti Gimnázium művészeti tagozatán érettségiztek), és jelenleg is itt élnek. Közösen készített alkotásaikkal politikai, vallási és társadalmi jelenségekre reflektálnak a festészet és más médiumok nyelvén.

 

A székesfehérvári múzeum kiállításán személyesebb témát dolgoznak fel: a szülő-gyermek kapcsolatot. A művészek munkásságát az óvodától kezdődően napjainkig bemutató mini életmű-kiállítás érdekessége, hogy a szüleik lesznek a kurátorok.

 

„Munkánk során gyakran azon kapjuk magunkat, hogy a szüleink iránt érzett megfelelési vágy beszivárgott a munkánkba. Bizonyítani szeretnénk nekik, hogy nem hoztak rossz döntést, amikor gyerekkorunkban engedték, hogy művészeti pályára lépve azzal foglalkozhassunk, amit igazán szeretünk. Azóta is ők a kiemelt szponzoraink ebben – mind anyagi, mind lelki értelemben. Akkor is támogatnak, ha éppen nem is értik, mivel és miért foglalkozunk. Ennek ellenére egyre nagyobb motivációt éreznek műveink megértésére, amelyek kapcsán – a művészettel és a művészekkel kapcsolatos megítélést árnyaló – beszélgetéseket tudunk velük folytatni. Mára már attól sem riadnak vissza, hogy diskurzust kezdeményezzenek a koncepcióinkkal kapcsolatban, vagy akár új ötleteken törjék a fejüket. Eleinte nem tudtuk, hogyan is kellene kezelnünk ezt a helyzetet, most viszont elérkezettnek láttuk az időt, hogy szabad kezet kapjanak egy kiállítás erejéig, teljes betekintést engedve számukra az alkotás folyamatába."

 

A szülők kurátorként való bevonásával az alkotók kölcsönös megértésen alapuló szituációt szeretnének teremteni. Hol van a határ az elvárás, a megfelelési kényszer, valamint az egészséges motiváló erők között? Vajon mihez kezdenek a – művészeti szempontból – laikus szülők egy kiállítás rendezésének feladatával? Mi alapján szelektálnak, hova teszik a hangsúlyokat? Milyen érzéseket kelt bennük és hogyan élnek a lehetőséggel?

 

Kurátor: id. Borsos János és Katona Bíborka, Lőrinc László és Paksi Rózsa

Szakmai konzultáns: Izinger Katalin művészettörténész

Megtekinthető: 2012. december 21-ig, szerdától vasárnapig 10-18 óráig

 

Kiállítás szüleinknek

BORSOS LŐRINC képzőművész alkotópár kiállítása

Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága – Szent István Király Múzeum

Székesfehérvár, Országzászló tér 3.

 

www.szikm.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük