Szépfalvy Ágnes :Völgy 2007 Olajfestmény 24*128 cmSzépfalvy Ágnes :Völgy 2007 Olajfestmény 24*128 cm

2007. június 15-én Eisenstadt-ban (Kismartonban) ünnepélyes keretek között nyílt meg a  Central Europe revisited I.  címû kortárs mûvészeti kiállítás a közép-európai régió mûvészeinek alkotásaiból.

 Szépfalvy Ágnes :Völgy 2007 Olajfestmény 24*128 cmSzépfalvy Ágnes :Völgy 2007 Olajfestmény 24*128 cm

2007. június 15-én Eisenstadt-ban (Kismartonban) ünnepélyes keretek között nyílt meg a  Central Europe revisited I.  címû kortárs mûvészeti kiállítás a közép-európai régió mûvészeinek alkotásaiból.

A megnyitó a kastély díszes, kiváló akusztikájú Haydn termében zajlott.  A hivatalos megnyitó beszédet  Hegyi Lóránd a bécsi Modern Mûvészetek Múzeumának egykori igazgatója, a kiállítás kurátora tartotta,  méltatta a kiállítás jelentõségét Dr. Stefan Ottrubay,  az Esterházy Privatstiftung vezérigazgatója és Helmut Bieler tanácsos.

Haydn teremHaydn teremA július 16-tól szeptember 16-ig  naponta látogatható kiállítással az Esterházy Privatstiftung (Esterházy Magánalapítvány) szimbólikusan újraéleszti a történelmi régió kulturális összetartozását.  A barokk Esterházy-kastély földszinti termeiben elõször lesz látható közép-európai kortárs mûvészet, festmények, grafikák és videó installációk formájában.

Az Esterházyak egyik régi hagyománya kel új életre a ?Central Europe Revisited I." kiállítással, mely  a történelmi kulturális kincs megõrzése mellett a kortárs mûvészet támogatását jelenti.  Ehhez, az Esterházyakra évszázadokon át jellemzõ magatartáshoz szeretne az Alapítvány a 21. században visszatérni.  Az Esterházy név szorosan egybefonódik a közép-európai történelemmel és kultúrával, az Esterházy-kastély pedig a ?pannon" régió egyik legjelentõsebb kulturális központja.  A most nyíló  ?Central Europe Revisited I."  c. kiállítás új korszak kezdetét jelenti; elképzelés szerint a jövõben a kelet-európai kortárs képzõmûvészet kristályosodási pontjaként kívánják mûködtetni,

A most nyílt kiállításon a bécsi Hilger Galéria együttmûködésével horvát, osztrák, szlovák és magyar mûvészek festményei, rajzai, tárgy- és videómûvészeti alkotásai, valamint mûvészi fényképfelvételei kerülnek bemutatásra.

Eszterházy kastély KismartonEszterházy kastély KismartonAz alkotók megjelenítik a résztvevõ országokban rejlõ mûvészeti potenciált, a sokrétûségét, valamint az egyes kulturális központok közötti párhuzamokat és azok egymásra gyakorolt kölcsönhatását is.  A Dr. Hegyi Lóránd verette kuratórium új párbeszéd, új kulturális eszmecsere létrehozásán munkálkodik.

A Sala Terrena az Esterházy-kastélyban

Az Esterházy-kastély  története a 13. században épült várral kezdõdött, az építmény sorsa azóta a folyamatos átépítés és nagyobbítás.   1649-ben került a vár az Esterházy család tulajdonába,  a 17. század második felében,  

I. (Esterházy) Pál idején  barokk kastéllyá építették át,  ezek után a kastély több, mint 300 évig volt a hercegi család elsõdleges rezidenciája.

A kastély ismételt átépítésének szellemi atyja Charles Moreau (1758 – 1840) építész volt,  aki II. Miklós megbízásából a meglévõ barokk kastélyt a francia forradalom idején uralkodó ?klasszicista stílusban" építette át. Moreau tervei között szerepelt egy-egy oldalszárny felépítése is, mely színházként és galériaként szolgált volna. Emellett a fõépületnek is más funkciókat szánt, összhangban a kultúra és természet szorosabb ötvözetét, kölcsönhatásának érvényre juttatását szorgalmazó elképzelésekkel.   

Sala terrenaSala terrenaA Sala Terrena két, egyenként  háromhajós oszlopcsarnokból álló térkompozíció, mely közvetlenül a kastély belsõ udvarához kapcsolódik.  Megépítésével, az építészetileg  zárt kulturális térbõl (központi belsõ udvar, fõépület) kiinduló természetes átjáró jött létre, amely kilenc árkádon át vezet a mesterségesen létrehozott, természet uralta angolparkba,  melynek természetes lezárását a Lajta-hegység adja.

A Sala Terrena ezzel új szerepkörbe került, 2006-ig ugyanis ez az épületrész az Esterházy Borászatnak adott otthont, de a most kibontakozó tervek szerint a kastélyegyüttes  új koncepciójában is központi szerepet fog játszani.  

A terem a ?Central Europe Revisited I." címû  kiállítás helyszíneként most elõször kap kulturális szerepet.  

A Sala Terrena megnyitása  önmagában is fontos lépés a kastély-együttes újrakomponálása szempontjából, egyrészrõl követi a régi hagyományt, másrészt törekszik annak konzekvens folytatására és továbbfejlesztésére.

A kiállításon a következõ mûvészek alkotásai láthatók:

Adorján Attila (Magyarország), Erik Binder (Szlovákia),  Tomislav Buntak (Horvátország),  

Maria Bussmann (Ausztria),  Petra Feriancova (Szlovákia),  Ivana Franke (Horvátország),  

Dominika Horakova (Szlovákia),  Marek Kvetan (Szlovákia), Denisa Lehocka (Szlovákia),

Andreas Leikauf (Ausztria),  Moizer Zsuzsa (Magyarország),  Németh Hajnal (Magyarország),

Goran Petercol (Horvátország),  Renata Poljak (Horvátország),  Dubravka Rakoci (Horvátország),

Lois Renner (Ausztria),  Eva Schlegel (Ausztria),  Szépfalvi Ágnes (Magyarország),  

Trombitás Tamás (Magyarország),  Sebastian Weissenbacher (Ausztria),  Matej Gavula és Milan Tittel (Szlovákia), Leo Zogmayer (Ausztria).

Az Esterházy csoport a saját közép-európai tevékenységérõl:

Az Eszterházy család gazdasági érdekköre; Kismartont (Eisenstadt) és Burgenland tartományt jelenti a régió központjában, Kelet és Nyugat találkozásánál.  A régiós háromszög;  Eisenstadt, Pozsony és Gyõr  hat millió, sokszínû kultúrájú lakossal bír.  Az Esterházy Betriebe szerint, az EU bõvítése lehetõvé teszi a kulturális és gazdasági régiók összeolvadását a térségben.

A tárgyalt megnyitó eseményhez köthetõ a gondolat; a Pannon kultúrkör létrehozásával olyan fórum jöhet létre, amely elõsegítheti a régióban rejlõ hatalmas lehetõségek kiaknázását, a már meglévõ kulturális tevékenységek összehangolását, a régió kulturális életének alakítását állami és magán befektetõkkel közösen.

A 2009-es Haydn évhez kapcsolódóan Burgenland tartomány támogatásával sor kerül a a kismartoni Esterházy kastély teljeskörû felújítására.  A továbbiakban meg akarják valósítani a kastélyépület kibõvítését a korabeli tervek alapján.

Magyarországi kapcsolódás

2004 májusában a magyar Kulturális Örökség Minisztériuma képviseletében Hiller István miniszter,  illetve az Esterházy Magánalapítvány képviseletében Esterházy Melinda hercegnõ és Dr. Ottrubay István szándék-nyilatkozatot írt alá. Ennek alapján nyílhatott meg 2006 decemberében Budapesten az Iparmûvészeti Múzeumban az elsõ nagy, közös kiállítás, amely az Esterházy Kincstár kincseit mutatta be a nagyközönségnek.

Schloss Esterházy, Eisenstadt:

http://www.esterhazy.at/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük