2023.január.28. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Révay András: Tárlat a bankban

3 perc olvasás
  <p><strong><span class="inline left"><a href="/node/3569"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Turlure-2.thumbnail.jpg" border="0" alt="1" title="1" width="75" height="100" /></a></span> </strong>Hagyomány már, hogy a Bank Center rendszeresen sok mûvészt pártfogol, átriumát kiállítás megrendezésére engedi át. Most is így történt.</p><p>

 

1 Hagyomány már, hogy a Bank Center rendszeresen sok mûvészt pártfogol, átriumát kiállítás megrendezésére engedi át. Most is így történt.

 

1 Hagyomány már, hogy a Bank Center rendszeresen sok mûvészt pártfogol, átriumát kiállítás megrendezésére engedi át. Most is így történt.

philippe zeller, franciaország budapesti nagykövete A Francia Intézet, a Szalóky Anna Galéria és a Bank Center összefogásával jött létre Jean-Luc Turlure, francia festõmûvész kiállítása. A megnyitón Philippe Zeller, Franciaország budapesti nagykövete elõbb franciául, majd magyarul üdvözölte a megjelenteket és köszöntõjében elmondta: rendkívül széles körben tevékenykedõ mûvész alkotásait látjuk. Fest, rajzol, szobrászkodik, könyveket illusztrál, freskókat és színházi díszleteket is készít.

jean-luc turlureJean-Luc Turlure elõször megköszönte a rendezõk segítségét, ugyanis ezt a kiállítást már két éve tervezik, mire végre megvalósulhatott. Igaz, alkotásai nem ismeretlenek Magyarországon. Európai és amerikai kiállításai mellett volt alkalma bemutatkozni Szegeden is. Mûvészeti tanulmányait 1973-ban fejezte be, Berlinben. Jelenleg Párizsban él. Valóban sok területen alkot, egyebek mellett õ tervezte a világ egyik legnagyobb és legértékesebb tenisztornájának a ?Roland Garros"-nak emblémáját és kupáját is.

2 ?Ars poeticája" a mitológia és a szimbolizmus lehetne. Számára a legfontosabb, hogy emberekkel találkozhat, barátságokat köthet a mûvészeten keresztül. Nyugalmat és békességet szeretne közvetíteni. Szerinte a mûvészet a legjobb módja, hogy a különféle kultúrákat megismertessük egymással. Talán ez a – napjainkban egyre ritkább – mûvészi magatartás az oka, hogy munkásságát nemzetközi figyelem kíséri. Számos díjat nyert.

3 A Bank Centerben most bemutatott képei sajátos színvilágukkal hívják fel magukra a figyelmet. Az élénk – bár harsánynak nem nevezhetõ – színek között feltûnõ a kékek különbözõ árnyalatainak túlsúlya, melyekkel az aranyba hajló sárgák alkotnak harmóniát. Ugyancsak nem mindennapi a kolorit mögött megbúvó rajzok vonalvezetése. Az elsõ pillanatban egyszerûnek tûnõ ábrázolás ravasz kombinációkat rejt. Egy képen belül két, három vagy még több grafikai megfogalmazást találunk. Ám ha a nézõ besétál ebbe a csapdába és elkezdi keresni a másodlagos tartalmakat, egyszer csak ott áll egy kép elõtt, ami letisztult, vonalai szinte a klasszikusságig egyszerûek. Ilyenkor a legokosabb, amit tehetünk: hagyjuk, hogy csak hasson ránk a látvány.

A megnyitóra érkezõ látogatók vizuális érzékenységét a keszthelyi Bezerics – Németh Borház Badacsonyi Kéknyelûje és Cserszegi Fûszerese hangolta élesebbre és – így utólag elmondhatjuk – a pohárban csillogó borok a festmények színeivel tökéletes összhangot alkottak.

A kiállítás augusztus 1-ig látható a budapesti Bank Center átriumában: 1054 Szabadság tér 7.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.